• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kézhigiéné: nem tudunk kilépni a középszerből

Lapszemle 2018.05.11 Forrás: medicalonline.hu
Kézhigiéné: nem tudunk kilépni a középszerből

Bár javultak a mutatók, azonban a kórházakban az előző évekhez képest változatlan, azaz közepes maradt a kézhigiéné színvonala.

Ahogyan 2016-ban, úgy 2017-ben is közepesen teljesítettek a kórházak – derült ki a legutóbbi kézhigiénés önértékelő rendszer (KÖR) adataiból, amelyekről Szeberényi Katalin, az Emmi Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya (KJFFO) Kórházhigiénés Osztályának közegészségügyi felügyelője adott számot a KJFFO Kézhigiénés Világnap alkalmából tartott rendezvényén. Mint a szakember elmondta, az ÁNTSZ-nek 2014 óta kiemelt éves munkafeladata a kórházak kézhigiénés gyakorlatának felmérése, a gyengeségek azonosítása, és azok visszacsatolása. A felmérés alapját a WHO multimodális kézhigiénés stratégiája adja - írta a medicalonline.hu.

Míg az országos adatok szerint 2014-ben volt olyan kórház, amely elégtelenre „vizsgázott”, tavaly – ahogyan a megelőző években sem – már nem akadt ilyen, de kiváló minősítést sem ért el senki. Alapszinten a szolgáltatók 7 százaléka teljesített, az ötös skálán közepest kapott 72 százalékuk, és haladó (4-es) szinten teljesített 21 százalék. Míg Szilágyi Emese adatai szerint 2016-ban közepes szinten volt a kórházak 70 százaléka, illetve 4-es (haladó) osztályzatot 13 intézmény (18 százalék) kapott, megállapítható, hogy bár javultak a mutatók, azonban – mint Szeberényi Katalin fogalmazott – a kórházakban az előző évekhez képest változatlan, azaz közepes maradt a kézhigiéné színvonala. Ennek javítására szerinte hosszú távú tervek kidolgozására, a (személyes) megfigyelések előtérbe helyezésére, a kézmosó helyeken kitett emlékeztetők megújítására, és a visszacsatolás erősítésére lenne szükség.

Egyre több helyen igyekeznek monitorozni az alkoholos kézfertőtlenítő-szer fogyást, ami az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) adatai szerint Magyarországon mindössze 6 liter volt 1000 ápolási naponként 2012-ben, szemben az európai átlaggal, ami akkor 24 liter/1000 ápolási nap volt. További részletek és vélemények a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink