• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

82 millió adag hamis gyógyszer Afrikában

Hírek Forrás: HENT

Az együttműködő tizenhat országban összesen 110 tengeri úton érkező konténert ellenőriztek, amely közül 84-ben találtak hamis gyógyszereket.

Tizenhat afrikai ország működött közre a Vám Világszervezet (WCO) által koordinált akcióban, amelynek során hamis malária elleni gyógyszereket, antibiotikumokat, sőt fogamzásgátló tablettákat is lefoglaltak.

A Vám Világszervezet (WCO) által koordinált akció során 2012. július 11-e és 20-a között 16 tengeri kikötőben egyidőben végeztek ellenőrzéseket a helyi hatóságok Afrika keleti és nyugati partvidékén. Az együttműködő tizenhat országban összesen 110 tengeri úton érkező konténert ellenőriztek, amely közül 84-ben találtak hamis gyógyszereket. Az akció eredményeként több mint 82 millió adag hamis gyógyszer került elő, amelyek értékét 40 millió dollárra becsülik a szakértők.

Az előkerült hamis készítmények között malária és paraziták elleni gyógyszerek, antibiotikumok, köhögés-csillapítók, sőt fogamzásgátló tabletták és meddőség kezelésére javallott termékek is előkerültek. A hamisítványok Kelet- és Dél-Ázsiából, valamint a Közel-Keletről származtak.

Az akció során a WCO által létrehozott és továbbfejlesztett adatbázist (az Interface Public Members, IPM) is használták a résztvevő vámhatóságok, amelybe a szellemi tulajdon jogosultjai töltöttek fel adatokat (az eredeti termékről, a hamistól való megkülönböztetéshez szükséges ismertetőjelekről, szállítási útvonalakról stb.). Az eredmények azt igazolták, hogy az adatbázis használatával a vámhatóságok anélkül tudják hatékonyan és gyorsan a hamis termékeket felismerni, hogy a legális kereskedelmet és áruforgalmat akadályoznák.

A WCO közleménye szerint az eredmények pontosan illusztrálják, mennyire elterjedt és milyen súlyos problémát jelent az afrikai országokban a gyógyszerhamisítás. Az akció ugyanakkor arra is rámutat, a nemzetközi összefogás sikeresen tud lépni az emberéleteket veszélyeztető illegális termékekkel szemben.
Az akcióban Angola, Benin, Kamerun, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Kongói Köztársaság, Elefántcsontpart, Gabon, Ghána, Guinea, Kenya, Libéria, Mozambik, Nigéria, Szenegál, Tanzánia és Togo hatósági szervei vettek részt.