• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pénzhiánnyal küzd a hajléktalanellátás

Hírek Forrás: MTI

Még nem írták ki a pályázatokat, ezért különösen a vidéki ellátás bizonytalan.

Ma kezdődik a hajléktalanok téli ellátása, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a fővárosban biztosan elindul az alapellátás, vidéken viszont egyelőre nem állnak rendelkezésre a szükséges források. Soltész Miklós szociális államtitkár szerdán azt közölte, hogy a téli ellátásokra felhasználható szokásos kiegészítő pályázat novemberben jelenik meg.

Győri Péter, aki a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatója is, október 25-én az MTI-nek elmondta, a november elsején kezdődő téli ellátási szezonra a finanszírozáshoz szükséges összeg nem fog rendelkezésre állni. Egy minisztériumi keret külön bizonyos speciális téli ellátásokat finanszírozott. A pályázatokat azonban még meg sem hirdették - fűzte hozzá. A szakmai igazgató szerint ez főleg a vidéket érinti, hiszen ott ebből a forrásból finanszírozzák az alaphálózatot, vagyis a regionális diszpécserszolgálatokat és a téli krízisautókat. Egyelőre bizonytalan, hogy ott el tud-e indulni az alapellátás - jegyezte meg Győri Péter. Mint akkor közölte, Budapesten az alaphálózatot fővárosi szerződés alapján működtetik, így ott biztosan megkezdődik az ellátás.
Győri Péter kitért arra, a központi támogatás országosan érinti még - egyebek mellett - a téli étkezetési, gyógyszer-támogatási programokat, valamint a nappali melegedők hétvégi nyitva tartását.

Budapesten megpróbálják támogatások nélkül is november elsejétől hétvégén is nyitva tartani a nappali melegedőket. A BMSZKI-ban legalább négy nappali melegedő lesz a tél végéig - közölte.

A Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke az elmúlt másfél év fontos fejleményeként említette, hogy a fővárosi férőhelyek száma mintegy ötszázzal nőtt, hatezer körül van, és ezen a télen nem telnek meg a fővárosi befogadóhelyek. Győri Péter elmondta, az ellátók és a rendőrségi források szerint 1000-1200-an töltik az éjszakát is közterületen a fővárosban.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán jelentette be, hogy újabb pályázatot ír ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hajléktalanok integrációjára, önálló életvitelük segítésére. A 860 millió forint keretösszegű, a hagyományos ellátáson túlmutató pályázatra, amely egy hónapon belül jelenik meg, a Közép-Magyarországon kívüli régiókból jelentkezhetnek az ellátásban szerepet vállaló szervezetek. Soltész Mikós elmondta azt is, hogy a téli ellátásokra felhasználható szokásos, kiegészítő pályázat novemberben jelenik meg, mintegy 400 millió forintos keretösszeggel. A szociális államtitkár október 27-i kecskeméti sajtótájékoztatóján azt közölte, az utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben több mint 8,5 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására. Soltész Miklós akkor kiemelte: jelenleg 10 700 embert tudnak elhelyezni az ország különböző intézményeiben.

Miskolc önkormányzata közleményben tájékoztatta szerdán azt MTI-t, hogy a szociális és gyermekjóléti intézményekkel, a hajléktalanellátó-rendszerrel, valamint a mentőszolgálat, a rendőrség, a tűzoltóság és a polgárőrség szükség szerinti bevonásával folyamatosan kiemelt figyelmet fordítanak a téli, illetve hideg időszak miatt különösen veszélyeztetett és segítségre szoruló emberek megsegítésére.

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete a nap 24 órájában fogadja a bejelentéseket, a hívás beérkezése után egy órán belül a helyszínre érkeznek az utcai szociális munkások a krízisautóval, és szükség szerint a hajléktalant a számára megfelelő helyre szállítják. A Napfényt az Életnek Alapítvány munkatársai a kihűléses halálesetek megelőzésének érdekében, a korábbi évek gyakorlatát követve, az ősszel fokozatosan feltérképezték a várhatóan közterületen, nem lakhatást szolgáló építményekben és egyéb helyeken meghúzódó hajléktalanokat.

Győrben csütörtökön nyílik meg a téli krízisszálló, a létesítményben hatvan hajléktalan töltheti az éjszakát a késő ősztől tavaszig tartó időszakban. Győrben mintegy ötszáz hajléktalan él, a téli időszakban 330 otthontalan embernek kerül fedél a feje fölé részben az egész éven át nyitva tartó hajléktalanszállón, részben a téli menhelyen. Rajtuk kívül 180-200 ember fedél nélkül kénytelen átvészelni a telet a városban és a környékben. Az utcán élők lépcsőházakban, elhagyatott épületekben húzzák meg magukat. Őket forró teával segítik az utcai szolgálatot teljesítő szociális munkások.

Az LMP szerint veszélyezteti a hajléktalanok ellátást a kormányzati tehetetlenkedés.