• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A „Globális Egészségügyért Díjjal” tüntették ki Karikó Katalint

Hírek 2024.05.29 Forrás: SZTE - Weborvos
A „Globális Egészségügyért Díjjal” tüntették ki Karikó Katalint

Karikó: „Az mRNS-technológiák lehetőségei végtelenek.”

Ismeretterjesztő mini előadással köszönte meg a Nobel-díjas Karikó Katalin a WHO főigazgatója által alapított „Globális Egészségügyért Díjat”. A kitüntetés átadó ceremóniáját Genfben, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közös rendezvénye alkalmából, 2024. május 27-én tartották. A nemzetközi díj a Szegedi Tudományegyetem Karikó-gyűjteményébe kerül.

„Mindent az egészségért, egészséget mindenkinek!” E mottó jegyében rendezik meg Genfben a WHO globális egészségüggyel foglalkozó 77. közgyűlését. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2024. május 27. és június 1. közötti összejövetelének első napján a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői is megjelentek.

Az élsport és a kutatói lét közötti párhuzamokra Karikó Katalin kitért néhány nyilatkozatában és az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárjában is. A Nobel-díjas tudóst, a Szegedi Tudományegyetem professzorát a WHO és a NOB közös rendezvényén díszvendégként köszöntötték.

„A globális egészségügyi kihívások kezelése csapatmunka” – fogalmazott a NOB elnöke. Thomas Bach vitaindító beszédében kifejtette: „A járvány kristálytisztán világossá tette, hogy a sport mennyire fontos testi és lelki egészségünk szempontjából.” A közelgő párizsi olimpiai játékokra készülődő NOB és a WHO közös álláspontja, hogy a sport hozzájárul az egészséges társadalom kialakulásához.

Dr. Tedros Ghebreyesus, a WHO főigazgatója adta át a 2019-ben alapított, a „Globális Egészségügyért Díjat”. A három idei kitüntetett: Karikó Katalin és Drew Weissman, azaz a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák fejlesztését megalapozó két Nobel-díjas tudós, valamint Barbados miniszterelnöke, Mia Mottley.

„A Messenger RNS-t 1961-ben fedezték fel, és 60 évbe telt, mire az első két COVID-19 mRNS vakcina formájában jóváhagyott gyógyászati termékké fejlesztették” – hangsúlyozta köszönő beszédében Karikó Katalin. A jövőről szólva kijelentette: „Az mRNS-technológiák lehetőségei végtelenek.” Az mRNS-t használva vizsgálják a kutatók az olyan betegségek megelőzésének vagy kezelésének módjait, mint a HIV, a malária, a tuberkulózis, az influenza, a légúti syncytia vírus, a majomhimlő, az Epstein-Barr vírus, a Herpes Simplex vírus, a Nipah vírus, a Borrelia, az övsömör, a rákos megbetegedések megszüntetése, valamint több akut és genetikai betegség kezelése.

„A WHO fontos szerepet tölt be a járvány elleni küzdelemben, az erőforrások összehangolásában” – hangsúlyozta a kitüntetett SZTE-professzor.

A Karikó Katalinnak címzett WHO „Director-General’s Award for Global Health” elismerés, a márványlapra helyezett oklevél hamarosan megtekinthető lesz az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ legújabb látványosságaként népszerű, „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című kiállításon.