• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hét közepétől mérséklődik a hőség

Hírek Forrás: MTI

A hét közepétől megkönnyebbülünk, de figyelni kell a vészjelzésekre: addig is többször záporok, heves zivatarok is lesznek.

A hét elején még akár 37 fok is lehet, a hét közepétől mérséklődik a hőség, a hétvégén többfelé 25 fokig sem emelkedik a hőmérséklet. Emellett sok napsütés várható, de többször záporok, heves zivatarok is lesznek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a hétfőre kiadott figyelmeztetés. Békés és Csongrád megyében a legmagasabb szintre, harmadfokúra emelte a hőség miatt kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn délelőtt.

Emellett főként délutántól számos megyében heves zivatarra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a heves zivatarok veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: átmeneti szünet után főként a késő délutáni óráktól a Dunántúl keleti felén ismét zivatarok alakulhatnak ki. Később egyre inkább a keleti országrészre terjednek át a zivatarok, amelyek még a késő esti órákban is kitarthatnak. Az éjszaka második felére várhatóan újabb szünet következik, majd reggel északnyugat felől ismét lehetnek elszórtan zivatarok.

A zivatarokat általában erős széllökések, valamint jégeső és lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti. Heves zivatar idején akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb széllökés is lehet, hétfőn elsősorban a dunántúli és középső országrészben. Felhőszakadás során pedig rövid időn belül 40-50 milliméter eső is eshet (terepviszonyoktól függően akár villámárvizet is okozva).
Hétfőn az ország nagyobb részén 27 fok felett, a Dél-Alföldön 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, csak az Északi-középhegység térségében lehetnek jellemzőbbek a 25 fok körüli értékek.

Kedden az északnyugati országrészben már enyhül a hőség; az ország túlnyomó részén azonban még maradnak a hétfőihez hasonló értékek. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 18 és 24, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 36 fok között alakul. Északnyugaton lesz kevésbé nagy a meleg, délkeleten a legmelegebb.

A legfrissebb figyelmeztetés szerint a hőség miatt Csongrád és Békés megyére keddre is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki. A másodfokú és elsőfokú figyelmeztetést kevesebb megyére, de még mindig az ország jelentős részére adták ki. Emellett keddre szintén több megyében heves zivatarok, felhőszakadás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Szerdán hajnalban, reggel még többfelé várható zápor, zivatar. Napközben már csak elvétve eshet és sok lesz a napsütés. Estétől északnyugat felől ismét többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Napközben időnként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat a szél. A minimumhőmérséklet 17-22, a maximumhőmérséklet 28-33 fok között valószínű.

Csütörtökön hajnalban, reggel még többfelé várható eső, zápor, zivatar, napközben már csak néhol eshet és sok lesz a napsütés, de megerősödhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között alakul.

Pénteken több órára kisüthet a nap. Főként a nap második felében és főként nyugaton lehet zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 12-17 fok lehet. Napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

Szombaton rövidebb időre süthet ki a nap, és többfelé eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-18, a legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között alakul.

Vasárnap a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett főként délen lehet elszórtan eső, zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 13-18 fok között valószínű. A nappali maximumok 23-29 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.