• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A járványszabályok szigorítását tervezi több ország

Hírek Frissítve 2020.09.29 Forrás: MTI
A járványszabályok szigorítását tervezi több ország

Csehországban szükségállapot kihirdetését javasolja a miniszter, Szlovákiában is a vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány.

A cseh egészségügyi miniszter szükségállapot kihirdetését fogja javasolni
Csehországban szükségállapot kihirdetését fogja javasolni a kormánynak Roman Prymula egészségügyi miniszter. A politikus hétfői nyilatkozata szerint ez az egyetlen módja annak, hogy megfékezzék az egyre terjedő koronavírus-járványt.

"Ezt mindenképpen meg kell tennünk. Anélkül nincs sok esélyünk. Úgy gondolom, hogy ezt már a kormány következő ülésén megteszem" - válaszolta Roman Prymula a Respekt.cz internetes hírportálnak hétfőn arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány erősödése miatt kérni fogja-e a szükségállapot kihirdetését.

A cseh kormány március 12-én hirdette ki a szükségállapotot, amely több hosszabbítás után május 17-ig volt érvényben. A cseh kormány rendszeresen hétfőn ülésezik.

"Támogatni fogom a javaslatot" - reagált Andrej Babis kormányfő Prymula bejelentésére hétfő este a Nova kereskedelmi televízió vitaműsorában. Babis szerint az egészségügyi miniszter kedd folyamán tájékoztatja érintett miniszterkollégáit elképzeléseiről és a részletekről. "Arra számítok, hogy szerdán rendkívüli kormányülés lesz, és foglalkozni fogunk a javaslattal" - szögezte le Andrej Babis.

A jelenlegi szabályozás szerint a szükségállapotot a kormány hirdeti ki legfeljebb 30 napra, de haladéktalanul értesítenie kell döntéséről a képviselőházat, amely azt megerősíti, vagy hatályon kívül helyezi.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke is azt mondta a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában, hogy mérlegelni kellene valamiféle vészhelyzet kihirdetését, mert gondok adódhatnak a szükséges egészségügyi személyzet biztosításával.

Az egészségügyi miniszter már a múlt pénteken jelezte, hogy a héten az óvintézkedések további szigorításával kell számolni. Elsősorban a gyülekezés korlátozásáról van szó. Vasárnap egy másik nyilatkozatában azt mondta, hogy napokon belül legfeljebb 20 személyben korlátozzák a szabadidős tevékenységekben való részvételt. Részletek egyelőre nem ismeretesek.

Csehországban szeptember folyamán gyorsan emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek száma. Sokan attól tartanak, hogy néhány héten belül esetleg hiány lehet a speciális, lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágyakból.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn közölt legfrissebb kimutatások szerint jelenleg 820 személyt kezelnek a kórházakban, ami több mint négyszerese a hónap eleji számoknak. Az orvosok szerint 175 személy esete minősül súlyosnak, ők lélegeztetőgépre szorulnak. A koronavírus okozta halálesetek száma hétfőn 615-re emelkedett.

Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány Szlovákiában
Szigorodnak októbertől a járványellenes intézkedések Szlovákiában, a kormány szerdán dönt a vészhelyzet ismételt kihirdetéséről - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő a Központi Válságstáb ülése után a Markíza kereskedelmi televízióban, a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésére hivatkozva hétfőn.

Szlovákiában még márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek. Ez utóbbi - legfeljebb 90 napra érvényesíthető -, így júniusban lejárt. Az a vészhelyzet, amelynek kihirdetésére ezúttal készül a pozsonyi kormány, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tevő, általánosabb jellegű lesz. "A helyzet további romlásának megfékezéséhez szükséges a vészhelyzet bevezetése" - indokolta a lépést Igor Matovic.

A szlovák kormányfő több más, a válságstáb által hétfőn elfogadott szigorításról is beszámolt. Ezek egyike, hogy októbertől betiltják Szlovákiában csaknem az összes tömegrendezvényt. Ez alól kivételt csak az esküvők, keresztelők, temetések és az önkormányzati ülések kapnak, illetve azok a rendezvények, amelyek szervezői biztosítani tudják, hogy az összes résztvevő negatív eredményű Covid-19 tesztet tud felmutatni.

Ugyancsak októbertől ismét korlátozzák a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken, utóbbiakból csak az ülőhellyel rendelkezők tarthatnak nyitva. Ismét szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó rendelkezések, ezek októbertől kül- és beltéren egyaránt kötelezőek lesznek, amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes személyek között.

A múlt hét folyamán felmerült, hogy Szlovákia utazási szempontból a kockázatos országok listájára teszi Magyarországot és Ausztriát, ezt a felvetést azonban a Központi Válságstáb nem hagyta jóvá, tekintettel arra, hogy az érintett országokban hasonló a járványügyi helyzet, és így egy ilyen intézkedésnek nem lenne értelme.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ hétfőn közzétett adatai szerint Szlovákiában vasárnap mintegy kétezer teszt elvégzése alapján 265 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is. Ez vasárnap 360 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak.

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 9343 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, az aktív esetek száma pedig 5086. Eddig hivatalosan 44-en haltak meg a betegség következtében. Az országban eddig már több mint 447 000 vírustesztet végeztek el.

Romániában meghaladta a százezret a gyógyultnak nyilvánított fertőzöttek száma
Romániában kedden meghaladta a százezret a gyógyultnak nyilvánított koronavírus-fertőzöttek száma, a megbetegedések üteme azonban továbbra is meghaladja a gyógyulásokét, így az ismert aktív fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik és megközelítette a húszezret.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon újabb 1470 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami csaknem tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Kedden újabb 44 halálesetről is beszámoltak: ez is tíz százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál.

Romániában eddig több mint 125 ezer fertőzést diagnosztizáltak, a járvány áldozatainak száma pedig a 4800-at közelíti. Több mint 7500 fertőzöttet továbbra is kórházban ápolnak, közülük 551 súlyos beteget az intenzív terápián ápolnak.

Az utóbbi egy hét alatt diagnosztizált fertőzések száma másfél hónapos stagnálás után szeptember elején ismét növekedésnek indult és kedden először meghaladta a tízezret.

Több mint 3600 új beteget regisztráltak Ukrajnában
Továbbra is gyors a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre több mint 3600 új beteget regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a négyezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 3627 új esettel 204 932-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 69 újabb halálos áldozattal 4065-re emelkedett. Eddig 90 250-en gyógyultak meg, viszont most már 110 617 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 426-ot - továbbá nyolc halálos áldozatot - megint a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből, a második legtöbbet, 416-ot és négy elhunytat az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették. Utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 22,5 ezret, a halálos áldozatoké 373-ra nőtt.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 9735, az elhunytaké eggyel 304-re emelkedett, míg 4559-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap is sok, 614 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban.

Újabb 158 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, közülük már több mint 15 ezren fertőződtek meg. A gyermekek között pedig 200 új esettel 13 444-re emelkedett az eddig megbetegedettek száma.

A kormány kedden megváltoztatta a külföldiek Ukrajnába történő beutazásának feltételeit, miután hétfőn lejárt a határideje az egyhónapos ideiglenes határzárnak. Az UNIAN hírügynökség a kormány hivatalos honlapján kedden közzétett határozat alapján arról tájékoztatott, hogy a beutazó külföldieknek a Covid-19 kezelésére kiterjedő egészségbiztosítási kötvénnyel kell rendelkezniük. Ez alól kivételt képeznek az állandó tartózkodási engedéllyel vagy menekültstátussal rendelkező külföldiek, a diplomáciai képviseletek, nemzetközi szervezetek munkatársai és a NATO-hadgyakorlatokra, kiképzésekre érkező katonák. Karanténba csak azoknak a külföldieknek kell vonulniuk, akik olyan országból érkeznek, illetve olyan ország állampolgárai, amelyben a Covid-19 "szélesen elterjedt". Ez alól is van egy sor kivétel, többek között a 12 éven aluliak, a felsőfokú tanulmányokra érkezők, a diplomaták, a nemzetközi szervezetek képviselői és a fuvarozók.

 

Jelentősen csökkent a napi új fertőzésszám Nagy-Britanniában
A legfrissebb adatok szerint jelentősen csökkent a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma Nagy-Britanniában. A járvány halálos áldozatainak száma ugyanakkor átlépte a 42 ezret.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett összesítése szerint az elmúlt 24 órában 4044 koronavírusszűrés eredménye lett pozitív.

Az utóbbi időszakban többször is meghaladta a hatezret a naponta újonnan kiszűrt nagy-britanniai koronavírus-fertőzések száma. Múlt csütörtökön például 6634 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

A hétfői adatok alapján a napi új esetszám heti mozgó átlaga 5770.

Korábban is előfordult, hogy a szórványosabb hétvégi adatszolgáltatás nyomán a hét eleji számok az új fertőződések csökkenését mutatták, és elképzelhető, hogy az időközben beérkező adatok a hét közepén emelik majd a számokat, de eddig e tényező figyelembevételével sem mértek több mint kétezres napi csökkenést a közvetlenül megelőző időszakhoz képest a második nagy-britanniai járványhullám kezdete óta.

Az egészségügyi tárca hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt egy napban 13-an haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

Áprilisban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének időszakában előfordult, hogy 1200-nál több napi halálesetről számoltak be a brit egészségügyi hatóságok.

Az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatsora szerint eddig 42 001 koronavírus-beteg halt meg Nagy-Britanniában.

Hétfőn átlépte a 20 milliót a brit egészségügy által eddig elvégzett koronavírustesztek száma; ezek közül 439 013-nak az eredménye lett pozitív.

Nagy-Britanniában hétfő estétől jogszabály kötelezi kéthetes elkülönítésre azokat, akiknél szűrővizsgálattal kimutatják a koronavírus-fertőzést.

Ez egy kormányrendelet alapján eddig is kötelező volt, ám a brit parlament a kormány kezdeményezésére törvényt is alkotott erről. A jogszabály megsértőire alapesetben ezer font (400 ezer forint) pénzbírság róható ki, de ismételt és minősített kihágás esetén a büntetés felső határa tízezer font (4 millió forint).

Az elmúlt napok új korlátozó intézkedései közé tartozik az is, hogy Angliában és Skóciában 22 órakor minden vendéglátóhelynek be kell zárnia, bár a házhozszállításra rendelt ételek továbbra is kiszállíthatók.

Wales több térségében a pubok 22 óra után nem szolgálhatnak fel alkoholt és 22:20 órakor be kell zárniuk.

Manchester polgármestere, Andy Burnham ugyanakkor hétfőn a 22 órai zárást előíró angliai rendelkezés sürgős felülvizsgálatára szólította fel kormányt, mondván: az intézkedés több kárt okoz, mint amennyi haszonnal jár a járvány elleni küzdelemben.

Burnham a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a rendőrség tapasztalata az, hogy a pubokból kiömlő tömeg gyakran az utcákon, illetve magánlakásokban folytatja a mulatozást, és ehhez áruházakból szerzi be az alkoholt.

Az észak-angliai nagyváros polgármestere szerint ennek megelőzésére meg kellene tiltani az áruházaknak, hogy 21 óra után szeszesitalt értékesítsenek.

Nem halasztják tovább a tanévkezdést Montenegróban
A kedvezőtlen koronavírus-járványhelyzet és a szigorúbb intézkedések bevezetése ellenére a montenegrói kormány úgy döntött, nem halasztja tovább a korábban október elsejére tolt tanévkezdést, és a diákok csütörtökön visszaülhetnek az iskolapadokba.

Valójában csak a diákok egy része megy vissza az iskolába, másik részük otthonról, online oktatás keretében tanul majd. Az általános iskolákban elsőtől hatodik osztályig tantermi oktatás folyik majd legfeljebb négy, harmincperces órával, míg a középiskola első osztályában legfeljebb hat, harmincperces órát lehet megtartani. A többi tanuló otthonról tesz eleget tankötelezettségének.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - hétfőről keddre 342-vel nőtt az igazolt fertőzöttek és 22-vel a halálos áldozatok száma.

Keddre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 30-cal 33 ezer 414-re, Koszovóban 56-tal 15 ezer 520-ra, Észak-Macedóniában 48-cal 17 ezer 679-re, Montenegróban 128-cal 10 ezer 441-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 80-nal 26 ezer 997-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 748-ra, Észak-Macedóniában néggyel 729-re, Bosznia-Hercegovinában tizenkettővel 833-ra, Montenegróban pedig öttel 163-ra emelkedett a halottak száma. Koszovóban az utóbbi napon nem regisztráltak egyetlen halottat sem, így a Covid-19 betegség szövődményeibe eddig 625-en haltak bele.

Kétszáz fölé emelkedett a lélegeztetőgépen ápoltak, 1500 fölé a halálos áldozatok száma Izraelben
Kedden rekordmagasságba, kétszáz fölé emelkedett a lélegeztetőgépen ápoltak száma, és meghaladta az ezerötszázat a koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

A jóm-kipúr ünnepén, hétfőn a szokásosnál jóval kevesebbet teszteltek, de a súlyos betegek száma 772-re emelkedett. Az egészségügyi hatóságok korábban azt közölték, hogy csak nyolcszáz súlyos beteget tudnak ellátni elfogadható színvonalon az izraeli kórházakban.

Lélegeztetőgépen 209 beteg van, több, mint eddig bármikor a járvány tavaszi kitörése óta, és 1507-re emelkedett a SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta elhunytak száma. Közülük 562-en szeptemberben vesztették életüket, ami 37 százalékot jelent.

A járvány súlyosbodását jelzi az is, hogy 14 százalék körül járt az elmúlt napokban elvégzett teszteknél a pozitív esetek aránya.

Leginkább négy ultraortodox városban ad okot aggodalomra a járvány terjedése, ahol a beküldött minták harmada, fele a koronavírus jelenlétét mutatta ki. Miután nem zárták be az egész napos imádkozásra jóm-kipúrkor a zsinagógákat, ezeken a helyeken néhány nap múlva számos újabb súlyos beteg megjelenése várható.

Az egyes települések összehasonlításából az derül ki, hogy a nem vallásos városokban sok helyen 5 százalék alatti a fertőzöttek aránya az elvégzett teszteknél, ami azt jelzi, hogy ott sokkal kevésbé terjed a koronavírus. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint az 5 százalék alatti szám esetén sikerül ellenőrzés alatt tartani a fertőzés terjedését.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 233 265-an fertőződtek meg igazoltan a koronavírussal, jelenleg 66 566 aktív fertőzöttet nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

Legolvasottabb cikkeink