• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A KDNP is megtartaná az evát

Hírek Forrás: MTI

A KDNP sem szeretné az eva eltörlését, a kormány szerdán foglal állást az ügyben.

Mintegy negyvenmilliárd forintnyi többletbevételt eredményezhetne a központi költségvetésnek a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számításai szerint az a módosító indítvány, amelyet a jövő évi költségvetéshez nyújtottak be alternatív megoldásként, az egyszerűsített vállalkozási adó választhatóságához.

Harrach Péter frakcióvezető kedden az MTI-vel közölte: a KDNP természetesen elfogadja a frakciószövetség álláspontját, azonban nem szeretné az eva eltörlését. Alternatív megoldásként az eva választhatóságához a bevételi határt 2012-ben 25 millió forintról 30 millió forintra, az eva mértékét pedig 30 százalékról 35 százalékra emelné. A módosító indítvány mintegy 40 milliárd forintnyi többletbevételt eredményezhetne a központi költségvetésnek - mutatott rá. A kereszténydemokrata frakció vezetője azt mondta, arra számít, hogy a 2012. évi költségvetés rendkívül kicsi mozgástere miatt várhatóan csak néhány kereszténydemokrata indítványt fogadnak majd be.

"Fontos hangsúlyozni, hogy a módosító indítványok nagyrészt a Fidesszel közös szakmai kabinetekben készülnek, illetőleg az egyeztetésekre már a törvényjavaslat benyújtását megelőzően is sor kerültek" - fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

LMP: az eva megszüntetésével a kormány a számlagyárakat támogatja
Az LMP szerint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetésével a kormány a munkahelyek helyett a számlagyárakat támogatja – ismertette a párt álláspontját keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor. A választmányi szóvivő úgy értékelte, a lépéssel csapást mérnek az adómorálra és sok százezer vállalkozót "tesznek a jégre és taszítanak bele a szürkegazdaságba".

Az ellenzéki politikus úgy látja: az eva megszüntetése nagy mértékben ellentétes az adónemek és az adminisztrációs terhek csökkentését meghirdető kormányprogrammal. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy elhibázottnak tartják a javaslat beterjesztésének idejét és módját, mert az érintettek két hónap alatt képtelenek felkészülni az átállásra.

Vágó Gábor azt mondta, a hétfő esti parlamenti vita során a kormánypárti képviselők csak azzal tudtak az eva eltörlése mellett érvelni, hogy az nem illik a magyar adórendszerbe. "A magyar adórendszer annyira bonyolult, hogy egy ilyen egyszerű adónem, mint az eva, valóban nem illik bele" – kommentált a szóvivő, aki azt is hangsúlyozta, hogy a döntés a költségvetési bevételeket is csökkentené, mert – véleménye szerint – egy átlagos evás vállalkozó többet tesz bele a büdzsébe, mint egy másik adózási formát választó társa.

A változás nagy mértékben függ attól, hogy az érintett vállalkozók mekkora hányada választja a szürkegazdaságot – válaszolta Vágó Gábor az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az LMP szerint hogyan alakulnának az adóbevételek az eva megszüntetése után. A politikus valószínűsítette, hogy az adómorál csökkenni fog, de hozzátette, hogy ennek mértékét nehéz pontosan kiszámítani.

MSZP: az eva eltörlése 50 milliárd forintos többletadóterhet jelent
Az MSZP szerint mintegy 50 milliárd forintos többletadóterhet jelenthet a vállalkozások számára az egyszerűsített vállalkozói adó tervezett eltörlése, ezért a párt nem támogatja azt. Józsa István, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának szocialista alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta: a számított többletbevételek nem fognak befolyni a költségvetésbe, a vállalkozások teherbírása ugyanis azt nem teszi lehetővé.

A kormány ezzel átlépi az 500 milliárd forintos határt, jövőre ugyanis 11 adónemben összesen ennyivel emelkednek a kivetett terhek - mondta a képviselő, aki ezek közül a legsúlyosabb lépésnek az adójóváírás eltörlését tartotta.
Mint mondta, az eva tervezett eltörlése visszafogja a gazdaságot, recesszióhoz és elbocsátásokhoz, valamint a vállalkozások felszámolásához, a feketegazdaság bővüléséhez vezet.

A Fidesz frakció három lehetőséget lát
A Fidesz frakció három lehetőséget lát az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) módosítására: vagy megszűnik, vagy ha marad, akkor a bevételi határ 30 millió forintra, illetve az adókulcs 35 százalékra emelkedne, a kormány szerdán foglal állást az ügyben - mondta Rogán Antal (Fidesz) a parlament gazdasági és informatikai bizottságának elnöke a bizottság hétfői ülésén.