• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet

Hírek 2020.02.17 Forrás: MTI
A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet

Kásler Miklós a napirend előtt adott tájékoztatást a teendőkről az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján.

A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet, időben felkészült a kihívásokra; Magyarországon jelenleg nincs fertőzött - mondta Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában.

A tárcavezető kifejtette: a minisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első jelzésére azonnal megkezdte a felkészülést, január 31-én operatív törzset állítottak fel és akciótervet határoztak meg. Az intézkedések között említette, hogy szakmai eljárásrendet dolgoztak ki az egészségügyi intézményeknek, meghatározták a megelőzés rendszabályait, kialakították a vírus közvetlen kimutatásának módszerét, felmérték az intézmények védőeszköz-igényét, további beszerezéseket indítottak el, a kijelölt határátkelőhelyeken a rendvédelmi szervek folyamatosan szűrik az országba belépő fertőzésgyanús utasokat, a budapesti repülőtéren vírusölő szerrel takarítanak, kézfertőtlenítőket helyeztek ki, továbbá a Kínából érkezőket hőkapuval ellenőrzik.

Megjegyezte: a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatos kapcsolatot tart a járvány által érintett területeken tartózkodó magyarokkal, valamint koordinálta hét magyar hazaszállítását, akiket azóta hazaengedtek.

Kásler Mikós kitért rá: a lakosság tájékoztatására kiemelt figyelmet fordítanak, a média segítségével naprakész információkat biztosítanak mindenkinek. Az Emmi tájékoztatta az európai uniós egészségügyi biztost az intézkedésekről, és részt vettek az uniós egészségügyi miniszterek legutóbbi rendkívüli ülésén - közölte.

A frakciók válasza

Korózs Lajos (MSZP) kötelességnek nevezte a lakosság kimerítő tájékoztatást a kérdésben. Hangsúlyozta: agresszív vírusról van szó, amely gyorsan terjed. Pánikra nincs ok, de aggodalomra van - fogalmazott. Felszólalásában sérelmezte, hogy a rákbetegségben elhunytak számát tekintve Magyarország az élen áll az unióban.

Arató Gergely (DK) szerint a kormány nem a súlyának megfelelően kezeli a problémát. Elkésettek és gyengék az intézkedések - jelentette ki, és azt is sérelmezte, hogy Kínából még mindig "vidáman lehet repkedni", Magyarországra. Azt mondta: a magyar egészségügy az összeomlás szélén áll, egy nagy járvánnyal nem igazán tudna megküzdeni. Veszélyesnek nevezte a helyzetet és azt mondta, ha a vírus elkerüli az országot, az "nem az önök érdeme lesz".

Keresztes László Lóránt (LMP) szintén az egészségügy leromlott állapotáról szólt. Az LMP a koronavírus esetében a szomszédos országok szigorú gyakorlatának átvételét javasolja, valamint azt, hogy a kommunikációs forrásokat csoportosítsák át az emberek tájékoztatására ezen kérdésben - mondta.

Arra kérdezett rá: hogyan készítik fel az orvosokat, ápolókat, a vidéki kórházakat a helyzetre?

Szabó Tímea (Párbeszéd) elterelésnek nevezte a felszólalást a kormányoldal "vasárnapi dunaújvárosi veresége után". Aggodalom van, pánik lesz, a miniszter azonban nem adott választ semmire - sérelmezte -, mert szerinte a tárcavezető még az egészségügy alapvető kérdéseire sem tud válaszolni. Pintér Sándor belügyminiszter szerinte részletesebb tájékoztatást tudott volna adni az operatív törzs munkájáról.

Lukács László György (Jobbik) köszönetet mondott azért, hogy a belügyi és az egészségüggyel foglalkozó tárcák gondot fordítanak a védekezésre. Szükségesnek nevezte a lakosság folyamatos tájékoztatását.

Bár mindig ennyire felkészült lenne a válaszadásban a kormány az egészségügyet érintően - fogalmazott, hangsúlyozva: ha tudnak hatékonyan és gyorsan fellépni, ezt hasznosítsák az egészségügy megmentéséért is.

Juhász Hajnalka (KDNP) is köszönetet mondott a részletes tájékoztatásért, és megnyugtatónak nevezte, hogy nem jelent meg a vírus Magyarországon. A megfelelő tájékoztatással el lehet kerülni a pánik kialakulását - mondta, és hangsúlyosan szólt a megelőző munkáról. Kijelentette: az akcióterv minden elővigyázatossági döntést tartalmaz.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) üdvözölte, hogy hét magyar tegnap elhagyhatta a karantént. Célnak nevezte, hogy ne jöjjön be a vírus az országba, és azt mondta: a kormány jól dolgozott, hiszen ez a cél teljesült.

Hangsúlyosan szólt az intézkedési terv gyors kidolgozásáról, és a közvélemény tájékoztatásáról.

Bírálta az ellenzéki pártok megnyilvánulásait.

 

Legolvasottabb cikkeink