• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

EESZT: 4 hónap, és kezdődik az adatszolgáltatás

Egészségpolitika 2020.02.17 Forrás: MTI-OS
EESZT: 4 hónap, és kezdődik az adatszolgáltatás

A csatlakozást segítő műszaki és adminisztratív területen dolgozó kollégák felkészültek a felmerülő kérdések gyors megválaszolására.

Még 

A nem közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók számára 2020. január 1-jéig volt kötelező a csatlakozási dokumentáció előkészítése és beadása, 2020. június 1-jétől pedig rájuk is vonatkozik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT-be) való adatszolgáltatási kötelezettség. A közfinanszírozott szolgáltatók után a magánegészségügyi szolgáltatók bevonásával megvalósul az ország teljes lefedettsége. Az EESZT-t használó egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nő - hívta fel a figyelmet a változásra az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Egyrészt betegbiztonsági szempontból komoly előrelépés, hogy az ellátottakról szóló információk köre teljessé válik. Másrészt az ellátók számára is fontos, hiszen az EESZT minden olyan orvos számára biztosítja az adatok biztonságos elérését, aki a beteg kezelőorvosa, és akire vonatkozóan a beteg nem korlátozta a tárolt adatokhoz történő hozzáférést. Ez azt jelenti, hogy a kezelőorvos lekérdezheti betege gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatait, és láthatja azt is, ha a beteg nem váltotta ki a számára felírt gyógyszereket. A rendszer használatával hozzáférhetővé válnak a páciens más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, így az ellátási dokumentumok utaztatása szükségtelenné válik.

2020. június 1-jétől a magánegészségügyi szolgáltatók a közfinanszírozott intézményekhez hasonlóan a Teret saját informatikai rendszerükön keresztül érik el és ezen keresztül továbbítják az ellátási események adatait, valamint a kapcsolódó ellátási dokumentumokat az egészségügyi felhőbe, a felírásra kerülő vényeket pedig ezen keresztül rendelik meg. A vizsgálatokról eseménykatalógus-bejegyzést kell készíteniük, vagy ha keletkezik ambuláns lap, azt is fel kell tölteniük a Térbe.

"A csatlakozási folyamatot két részre osztottuk, egy adminisztratív és egy technikai csatlakozási fázisra. Az első fázis tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy a júniusi határidőre mindenki meg tudja indítani az adatszolgáltatást. EESZT oldalról mindenben támogatjuk az érintetteket. A csatlakozást segítő műszaki és adminisztratív területen dolgozó kollégák felkészültek a felmerülő kérdések gyors megválaszolására. Az információs portálunkon pedig folyamatosan növekszik azoknak a minősített medikai rendszereknek a listája, amelyekkel tudnak kapcsolódni az EESZT-hez." – mondta el Szabó Bálint, az EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztályának vezetője.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) megteremtette az egészségügyi ellátók egymás közötti kommunikációjának alapjait. Az egészségügyi felhő hatékony és azonnali információcserét tesz lehetővé a köz- és magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között, elősegíti a rendszer átláthatóságát, így biztosítva a legmagasabb szintű támogatást az ellátottak részére. Az állampolgárok hatékonyabb ellátása minden egészségügyi szolgáltató közös célja kell, hogy legyen, függetlenül attól, hogy magát az ellátást közfinanszírozott vagy közfinanszírozással nem rendelkező intézményként nyújtják.

Bővebb információkat az EESZT-hez történő csatlakozással kapcsolatos teendőkről itt találnak

Legolvasottabb cikkeink