• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2021.07.20 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hollandia ismét home office-ban. A 12 év feletti olaszok közel harmada egyetlen adag védőoltásban sem részesült. Szerbiában is megtorpant az oltakozás...

Koronavírus - Ukrajnában ismét gyorsult a járvány terjedése
Ukrajnában a hét vége után a többszörösére ugrott a napi koronavírusos fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, keddre csaknem hatszáz új beteget és 25 elhunytat jegyeztek fel.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban Ukrajnában 598-cal 2 245 275-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint a háromszorosa a megelőző napinak, és nagyjából annyi, mint amennyit a múlt héten mértek a hétköznapokon. Az elhunytak száma huszonöttel 52 756-ra emelkedett, míg a megelőző napon, vasárnap öten haltak bele a betegségbe. Eddig 2 181 925-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 540-en, az aktív betegek száma így megint nőtt, harminchárommal 10 594-re.

Kórházba 279 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon 307. A legtöbb új beteget, 228-at megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 717 790-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 461 875-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Hétfőn 81 015 embert oltottak be.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szerdától az oltási kampány az utolsó, ötödik szakaszba ér. Ez azt jelenti, hogy minden 18 évesnél idősebb állampolgár foglalkozástól függetlenül megkaphatja a védőoltást, ha akarja. Eddig szakaszonként határozták meg az oltásra jogosultak körét veszélyeztetettség alapján, kor és foglalkozás szerint, ezenkívül néhány hete felvehették vállalati kollektívák, valamint a főként csak hétvégén és nagyobb városokban működő tömeges oltópontokon azok, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára.

A tárcavezető - emlékeztetve a vírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsának terjedésére - ismételten arra hívta fel a lakosságot, ne halogassa az oltás felvételét. Elmondta: a Volodimir Zelenszkij elnöknél előző nap tartott válságstáb-értekezleten utasították a régiók kormányzóit, hogy minden járási központban létesítsenek oltópontokat. Jelenleg csaknem kétszáz oltópont működik az országban.

 

Oroszországban meghaladta a hatmilliót a fertőzöttek száma
Oroszországban meghaladta a hatmilliót a koronavírus fertőzöttjeinek száma, 24 óra alatt 23 770 új esetet regisztrált az operatív törzs. A napi esetszám az előző napihoz képest 863-mal kisebb - írta az Interfax orosz hírügynökség.

A jelentés szerint összesen 784 beteg halt bele a koronavírusba, a legtöbben Moszkvában (101), Szentpéterváron (98), továbbá Irkutszk régióban (36). A betegségből 22 218 ember gyógyult fel országosan.

A fertőzés szempontjából a leginkább érintett terület Moszkva, ahol 3188 új fertőzöttet jelentettek, ami az orosz fővárosban június 7-e óta a legalacsonyabb érték. Ezzel egy időben felgyógyult 7968 beteg. A moszkvai régióban 2478 új esetet azonosítottak, Szentpéterváron pedig 1934-et.

A járvány kezdete óta Oroszországban összesen 6 006 536 fertőzöttet, ezen belül 149 922 halálos áldozatot vettek nyilvántartásba.

 

Szerbiában is megtorpant az oltakozás
Az idei évben a szerb állampolgárok leginkább olyan helyeken nyaralnak, ahol nem kérnek oltási igazolást vagy negatív koronavírustesztet - mondta Aleksandar Senicic, a szerbiai idegenforgalmi ügynökségek szövetségének a vezetője.

Montenegróban most 30-40 százalékkal több a szerbiai turista, mint 2019-ben volt, Albániában pedig kétszáz százalékos növekedés tapasztalható. Mindezek oka az, hogy ezek az országok nem kötik feltételekhez az ottani nyaralást - tette hozzá Senicic.

Szerbiában eddig a nagykorú lakosság nem egészen felét oltották be a koronavírus ellen, a kezdeti jelentős érdeklődés után ugyanis megtorpant az oltakozás, és a lakosság fele - általában különböző összeesküvés-elméletekre hivatkozva - nem hajlandó beoltatni magát.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 227-tel 718 817-re, Koszovóban hárommal 107 463-ra, Észak-Macedóniában kilenccel 155 934-re, Montenegróban 28-cal 100 690-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 205 276-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában eggyel 7084-re, Boszniában pedig szintén eggyel 9721-re növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma Koszovóban 2266, Észak-Macedóniában 5487, Montenegróban pedig 1623 maradt.

Románia valamivel több mint felét használta fel az eddig beszerzett 17,5 millió vakcinának
Románia valamivel több mint felét használta fel az Európai Unió közvetítésével eddig beszerzett 17,5 millió adag koronavírus elleni oltásnak, több mint 550 ezret az EU-n kívüli szomszédainak (elsősorban Moldovának) adományozott, 1,17 millió dózist pedig eladott Dániának - tudta meg az oltási kampányt koordináló országos bizottságtól (CNCAV) a Hotnews.ro hírportál.

A hétfőn közölt részletes adatsor szerint Románia eddig csaknem 17 millió 550 ezer adagot kapott meg az EU által jóváhagyott négyféle oltóanyagból, amiből 9 millió 220 ezret adtak be.

A legtöbb - 7 millió 275 ezer (a beszerzett mennyiség 63 százaléka) - a Pfizer által gyártott vakcinából fogyott. A Modernából 723 ezer adagot (45 százalék) adtak be, az AstraZenecából 846 ezret (25 százalék), az egydózisú Johson@Johnsonból pedig 376 ezret (38 százalék).

Románia több mint 400 ezer adag AstraZeneca vakcinát Moldovának, 100 ezret Ukrajnának, 50 ezret Szerbiának adományozott, egy múlt heti kormánydöntés értelmében pedig 100 ezer dózist pedig a közeljövőben fog humanitárius segélyként Vietnamba küldeni.

A Hotnews azt is megtudta, hogy 47 ezer AstraZeneaca vakcinának július végén, csaknem máfél millió adagnak pedig augusztus végén lejár a szavatossági ideje.

A 19,3 millió lakosú Romániában hétfő estig 4 millió 886 ezer ember (a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,9 százaléka) kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, 4 millió 729 ezer ember (27,9 százalék) beoltottsága pedig teljes.

A Hotnews felidézte: a román kormány eredeti célkitűzéseiben az szerepelt, hogy június elsejéig ötmillió, augusztus végéig pedig tízmillió lakost immunizáljanak Romániában, az oltási hajlandóság csökkenése miatt az újonnan beoltottak száma napi tízezer alá esett az utóbbi hónapban.

A 12 év feletti olaszok közel harmada egyetlen adag védőoltásban sem részesült
A koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről zajlik vita az olasz pártok között, miután a 12 év feletti lakosság 31 százaléka mostanáig egyetlen vakcinadózist sem kapott hétfői sajtójelentések szerint.

Enrico Letta, a kormányzó, baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára a kötelező oltást szorgalmazta.

Sajtóértesülések szerint a római kormány az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok és a többi oktatási dolgozó számára is kötelezővé tenné a Sars-Cov2 vírussal szembeni oltást. Június elsejétől a vakcinát megtagadó orvosok, ápolók és egyéb egészségügyi dolgozók szankciókban részesülnek, ez jelenthet akár felfüggesztést vagy áthelyezést más, betegektől távoli munkakörbe.

Matteo Salvini, az ugyancsak a kormánykoalíció tagjának számító, jobboldali Liga vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja a kötelező védőoltást, főleg a fiatalok között: "a járvány kezdete óta a 10 és 29 évesek közötti halálozási ráta 0,1 százalék volt, ezért a 60 év felettieket kell biztonságba helyezni" - mondta. Salvini elismerte, hogy még nem kapott oltást, de hozzátette, augusztusra már foglalt magának időpontot.

A 60 milliós lakosságból 17 millióan nem kaptak még egyetlen adag oltást sem, ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebbek között minden harmadik olasz majdnem teljesen védtelen a vírussal szemben. A 12 és 29 év közöttiek közül hatmillióan nincsenek még beoltva.

A két adaggal átoltottak száma hétfőn átlépte a 27 milliót, azaz elérte a lakosság 50 százalékát. További 16 millióan még csak egy adag védőoltásban részesültek.

A tervezettnél alacsonyabb átoltottság, valamint a Delta vírusvariáns erőteljes terjedése miatt a kormány a következő napokban készül kötelezővé tenni az olasz és egyben európai uniós védettségi igazolás használatát bizonyos szolgáltatások és helyszínek esetében. A digitális igazolást kötelezővé akarják tenni a hosszabb vasúti utazásoknál, a stadionokban és a tömeges zenei vagy kulturális eseményeken, illetve a vendéglátásban is, az éttermek belső tereiben. Értesülések szerint az egészségügyi hatóságok augusztus közepéig nem akarnak ismét szigorítani, utána azonban nem kizárt, hogy fokozatosan ismét bevezetik a járványintézkedéseket.

Az északkeleti Veneto tartomány hétfőn kiadott rendelete szerint a régió repülőterein kötelező tesztelésnek vetik alá azokat az olaszokat és külföldieket, akik oltás vagy más védettségi igazolás nélkül érkeznek, és a belépés előtti két hétben az Egyesült Királyságban, Máltán, Spanyolországban, Görögországban, Szlovéniában, Horvátországban, Hollandiában, Belgiumban, Portugáliában, Franciaországban, Cipruson, Luxemburgban, Romániában vagy Bulgáriában tartózkodtak. Korábban a belépőket szúrópróbaszerűen ellenőrizték, a rendelet értelmében mostantól szigorítják az érkezők ellenőrzését.

Hollandia ismét az otthoni munkavégzésre szólította fel állampolgárait
A továbbra is meredeken emelkedő holland koronavírus-fertőzési adatok miatt a hágai kormány hétfőn arra szólította fel állampolgárait, amennyiben megoldható dolgozzanak újra otthonról. Az ország egésze várhatóan sötétvörös besorolást kap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) a fertőzöttséget mutató térképén.

Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján hibás döntésnek nevezte a koronavírus-járvány visszaszorítására korábban bevezetett rendkívüli intézkedések enyhítését, ami az azt követően megugrott fertőzésszám miatt a bárok és éttermek újbóli, augusztus közepéig tartó éjszakai bezárásához vezetett.

Kijelentette, a fertőzésszám rohamos emelkedését a biztonságos távolságtartásra vonatkozó szabályok be nem tartása okozza. Hozzátette, mindenki gondoskodjon az otthonok, az iskolák és munkahelyek szellőztetéséről. Közölte azt is, noha az új fertőzések napi száma magas szinten stabilizálódni látszik, a kormány jelenleg nem látja szükségét további intézkedések bevezetésének. A kormány a nyár folyamán heti rendszerességgel vizsgálja a legfrissebb járványügyi fejleményeket - tette hozzá.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter a sajtóértekezleten azt közölte: annak ellenére sem akarnak további intézkedéseket, hogy az új fertőzöttek napi tízezres nagyságrendű száma miatt Hollandia egésze sötétvörös besorolást kap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) a fertőzöttséget mutató térképén. Ez azt jelenti, hogy más uniós tagországok megkövetelhetik a Hollandiából érkezőktől, hogy a karanténba vonuljanak - tette hozzá.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint noha az elmúlt 24 órában közel kilencezer új koronavírussal fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az átlagos napi fertőzésszám az országban továbbra is tízezer felett van. Az új fertőzöttek átlagos napi száma vasárnaphoz képest 5,8 százalékkal, egy hét alatt 89,5 százalékkal emelkedett. Közel húsz napja az új fertőzésszám alig érte el a 600-at. Az új koronavírus-tesztek mintegy 14 százaléka pozitív.

Kórházba az előző napi adatokhoz képest 16 százalékkal több koronavírusos beteget szállítottak, jelenleg 361 embert kezelnek koronavírussal. Közülük a tegnapi számokhoz képest 50-nel több, jelenleg 84 esetben alkalmaznak intenzív ellátást.

A legfrissebb információk szerint a járvány kezdete óta 1 826 824 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, közülük 18 063-an haltak meg Hollandiában.

Legolvasottabb cikkeink