• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2021.09.07 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Franciaország már lazíthat egy kicsit. Romániában meghaladta az ezret a napi fertőzések mozgóátlaga.

Horvátországban a tavalyinál enyhébb járványügyi szabályok mellett kezdődött meg a tanév
A tavalyinál enyhébb járványügyi szabályok mellett kezdődött meg az új tanév Horvátországban, mintegy 460 ezer diák, köztük 37 ezer elsős számára - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Radovan Fuchs oktatási miniszter a tanévnyitón egy zárai általános iskolában kívánt sok szerencsét a diákoknak, a pedagógusoknak és az igazgatóknak az iskolakezdéshez. Külön kiemelte az elsősöket, akik most először ülhettek be az iskolapadokba, és egyben aggodalmának is hangot adott amiatt, hogy folytatódik a trend, miszerint évről évre kevesebb gyerek iratkozik be az iskolákba.

Reményének adott a hangot, hogy ez az iskolaév járványügyi szempontból kedvezőbb lesz, mint az előző.

A miniszter arról is beszélt, hogy ebben a tanévben enyhébbek lesznek a korlátozások, mint tavaly voltak. Csak ötödik osztálytól kell maszkod hordani a diákoknak, és csak ott, ahol nem lehet betartani a 1,5 méteres távolságot.

A közös helyiségekben ugyanakkor viselni kell - hangsúlyozta. Mindazonáltal hozzátette: azok a tanárok, akik be vannak oltva, nem kell, hogy maszkban adjanak elő az órákon, az oltatlanoknak azonban kötelező.

Az elmúlt 24 órában 184 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 378 ezret. A vírus okozta Covid-19 betegségben az elmúlt napon öt beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8375-re emelkedett. Kórházban 469 beteget ápolnak, 59-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 741 244-en kaptak védőoltást - a jogosultak 42,9, a felnőtt lakosság 51,5 százaléka -, közülük 1 630 465-en már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 234 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 217-en vannak kórházban, 45-en intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 002 204-en kaptak védőoltást, közülük 915 996-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 48, illetve 43 százaléka.

Az országban hétfőtől életbe lépett az a rendelet, amely szerint minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép más személyekkel, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye. Ilyen az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenyégek és a sport is. Kivételt képez a sürgősségi ellátás, a béke és a közrend fenntartása, valamint a katasztrófavédelem.

Romániában meghaladta az ezret a napi fertőzések mozgóátlaga
Romániában meghaladta az ezret a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőzések kéthetes mozgóátlaga és a négyszázat a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein ápolt súlyos betegek száma hétfőn.

A stratégiai kommunikációs törzs - a vasárnap elvégzett, a hétköznaponként szokásosnál jóval kevesebb teszt kiértékelésén alapuló - hétfői jelentése újabb 1035 megbetegedésről számolt be, ami megfelel az utóbbi két hét átlagának. A múlt héten azonban két olyan nap is volt, amikor több mint 1500-zal növekedett a beazonosított fertőzöttek száma.

Romániában az utóbbi hét napon is több mint másfélszer annyi fertőzést regisztráltak, mint az azt megelőző héten. Hasonló ütemben, hétről hétre másfélszeresére emelkedik a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is. Hétfőn már 3338 koronavírusos beteget kezeltek a kórházakban, közülük 405-öt az intenzív terápián. Utoljára májusban volt a Covid-kórházakban ilyen magas a súlyos betegek száma.

Hétfőn újabb 25 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok, ami 25 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Romániában szeptember elsején haladta meg az 1 millió 100 ezret a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, a halálos áldozatoké pedig a 35 ezret közelíti.

A fertőzések ütemének folyamatos gyorsulása közepette is csökken az oltási hajlandóság az országban: a beoltottak száma immár alig 6700-zal emelkedik naponta.

A 19,3 milliós Romániában eddig 5 millió 282 ezer ember, a beoltható - 12 év feletti - lakosság 31,2 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Oroszországban 39 millióan kapták meg a vakcina mindkét adagját
Oroszországban 39 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját, legalább az egyik oltást mintegy 46 millió embernek adták be - jelentette ki Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn egy munkavédelmi tanácskozáson a dél-oroszországi Szíriusz szövetségi területen.

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 17 856-tal 7 030 455-re emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény 0,25 százalék, az új esetek 7 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 557 458-ra, a halottaké 790-nel 187 990-re, a felépülteké pedig 14 276-tal 6 285 007-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 181,2 millió, az elmúlt napon pedig 360 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 156 118 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Franciaországban a bevásárlóközpontok többségében megszűnik a védettségi igazolás használata
A koronavírus-járvány javuló mutatói miatt Franciaországban a legtöbb bevásárlóközpontban szeptember 8-tól már nem kötelező a védettségi igazolás felmutatása - jelentette be Bruno Le Maire gazdasági miniszter hétfőn a BFM hírtelevízióban.

A tájékoztatás szerint azokban a megyékben, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma legalább egy hete nem haladja meg a 200-at, szerdától nem szükséges a 20 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű bevásárlóközpontokban felmutatni a védettségi igazolást. Ezt azt jelenti, hogy a jelenlegi 178 helyett már csak 64 helyen kötelező az oltási igazolás vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív teszt felmutatása. A miniszter az egész országban csökkenő fertőzöttségi szinttel indokolta a döntést.

A 64, továbbra is érintett bevásárlóközpont kilenc megyében található az ország délkeleti részén (Var, Vaucluse, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Gard, Hérault), Korzikán (Corse-du-Sud), valamint Lyon környékén (Rhone) és a Párizstól északra található Seine-Saint-Denis megyében.

Bruno Le Maire úgy vélte, hogy a védettségi igazolás és az oltás együttesen megóvta a francia gazdaságot.

A koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvények szerint augusztus 9. óta és november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokat és a távolsági buszokat, a kórházakat, a bevásárlóközpontokat, valamint a kulturális intézményeket, mozikat, színházakat, koncerttermeket. A kormány nem zárta ki, hogy november 15. után is használatban marad a dokumentum, amennyiben a vírus nem tűnik el az országból.

Egy csütörtökön közzétett felmérés szerint a franciák 67 százaléka támogatja a védettségi igazolás használatát, amely hozzájárult a koronavírus-járvány negyedik hullámának visszaszorításához.

A járványügyi mutatók a két héttel ezelőtti tetőzés óta napról napra csökkennek. A napi esetszám az elmúlt héten már nem emelkedett 15 ezer fölé, a 10 ezer kórházban ápolt fertőzött közül 2 ezer állapota súlyos, de az egészségügyi rendszer nincsen leterhelve.

A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság csaknem háromnegyede, a 12 éven felülieknek 88 százaléka megkapta a koronavírus-elleni oltás első adagját, s 78 százalékuk, 45 millióan már a második adagot is felvette.

A legalább hat hónapja beoltott 65 éven felüliek és a veszélyeztettek - mintegy 19 millió francia - számára szerdán kezdődött a harmadik védőoltás kampánya.

Új-Kaledóniában, ahol eddig a lakosságnak alig 30 százaléka vette fel a vakcina mindkét adagját, viszont keddtől kéthetes szigorú karantén lép életbe, miután három ember koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyult.

A Franciaországhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoport mostanig a világ egyik olyan ritka területe volt, amelyet teljesen megkímélt a járvány.

A szigeteken mostantól mindenhol kötelező a maszkviselés, az oktatási intézmények nem fogadnak diákokat, a légi közlekedést a térséggel és a szigetcsoporton belül is felfüggesztették.

Új-Kaledónia kongresszusa egyként pénteken egyhangúlag megszavazta azt az intézkedést, amely alapján kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást minden nagykorú számára.

Legolvasottabb cikkeink