• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ők kapták az ''Ápolás hivatásért'' kitüntetést

Egészségpolitika 2021.09.07 Forrás: Weborvos
Ők kapták az ''Ápolás hivatásért'' kitüntetést

Életpályájuk és munkásságuk példaképül szolgál a jelen és jövő ápolóinak, szülésznőinek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlése 2020-at az „Ápolók és Szülésznők Nemzetközi Évének” nyilvánította Florence Nightingale születésének 200. évfordulója tiszteletére. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Elnöksége a bicentenárium alkalmából új díjat alapított. „Az Ápolás Hivatásért” elismerésben olyan kollégák részesültek, akik áldozatos szakmai munkájuk mellett részt vesznek a jövő ápolóinak, szülésznőinek oktatásában, ezzel is elősegítve az egészségügyi hivatás népszerűsítését, megbecsülését.

Az új kamarai díj mellé a MESZK Kitüntetési Szabályzata értelmében egyszeri pénzjutalom jár, mely összeget idén a GRÁNIT Bank nagylelkű adománya is növelte - tudatta közleményében a kamara.

Az elismerést idén adták át először, a MESZK tudományos kongresszusán Csetneki Julianna, Nosza Magdolna és Sövényi Ferencé vehették át.

NOSZA MAGDOLNA, aki több mint négy évtizeden keresztül szolgálta a hazai betegellátást. Pályafutását ápolóként kezdte. Megszerzett munkatapasztalata, választott hivatásához fűződő lelkes hozzáállása révén hamar kitűnt munkatársai közül. Elsők között szerzett egészségügyi főiskolai oklevelet. Hamar bekapcsolódott a szakközépiskolai szinten képzett ápolók oktatásába. Angol nyelvtudása és megszerzett további végzettségei révén kiemelt szerepet játszott a hazai ápolásügyi rendszer fejlesztésében. A fővárosi Vas utcai Kórház (Balassa Kórház) kórházvezető főnővérként (ápolási igazgatóként) felkérést kapott a Magyar Kórházszövetségen belül működő Ápolási Szekció kialakítására és vezetésére. Ugyancsak kiemelt szerepe volt a Magyar Ápolási Egyesület létrejöttében, melynek alapítója. Munkássága iskolateremtő, hiszen az ő szakmai irányításával indult el Magyarországon az első diplomás ápolóképzés az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán. Számos könyv, szakmai publikáció kötődik nevéhez. Kiemelet szerepe volt az otthoni szakápolási rendszer megteremtésében is. Főiskolai docensként vonult nyugállományba, de kapcsolata nem szakadt meg tanítványaival, kollégáival. Ha kell, ma is kiáll az ápolók és az ápolás mellett! Tette ezt velünk 2021. július 31-én is! Életpályája és munkássága példaképül szolgál a jelen és jövő ápolóinak!

SÖVÉNYI FERENCNÉ, akinek neve egybeforr az ápolás ügyével. Klári néni talán nem is igényel hosszú bemutatást, tekintettel arra, hogy országos vezető ápolóként, kormányzati ciklusokon átívelve, hosszú éveken keresztül végezte áldozatos munkáját. Rendszerszemléletével, letisztult látásmódjával, az ápolókra jellemző gyakorlatiassággal mutatott helyzetképet és jövőt a magyar ápolás- és orvosvezetőknek, a közigazgatásban dolgozók szakembereknek és a szakmapolitikusoknak.  Kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével részt vett a korszerű ápolási rendszerek bevezetésében, új ellátási formák meghonosításában, az ápolók és a szakdolgozók szervezeteinek kialakításában és a szakmai köztestület megalakításában. Ugyancsak nevéhez fűződik a hazai szakdolgozói nyilvántartási rendszer megteremtése, a szakképzési rendszer új alapokra helyezése.

Elévülhetetlen szerepe volt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarában a 2006-2009 közötti Országos Működési Nyilvántartási rendszer, s majdan az Országos Hivatal kialakításában, működtetésében. Jelentős feladatot vállalt fel a hazai ápolástörténeti források felkutatásában és a szakmai tudományos folyóiratunkban, a NŐVÉR-ben történő publikálásában. Életpályája és munkássága példaképül szolgál a jelen és jövő ápolóinak!

CSETNEKI JULIANNA, aki pályafutását szülésznőként kezdte, szolgálta a szülésznői hivatás felemelkedését. Neve egybeforr a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szülészeti Klinikájával, ahol több évtizeden keresztül dolgozott előbb beosztott, majd vezető szülésznőként. Pályafutásának csúcsán az egyetem klinikavezető főnővéreként kiemelt szerepet kapott az Egészségügyi Világszervezet kollaborációs központjának elindításában. Alapítója a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői szekciójának, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának. Kiemelt szerepe volt és van a közel három évtizedes hagyománnyal rendelkező Szülésznők, védőnők és gyermekápolók évenként megrendezett országos konferenciájának megszervezésében.

Csetneki Júlia úttörő szerepet vállalt fel a főiskolai szintű szülésznőképzés hazai bevezetésének megteremtésében, majd a szülésznői kompetenciák megjelenítésében, a hivatás presztízsének emelésében. Nyugdíjba vonulása óta is aktív és a szülészek, nőgyógyászok által is elismert, emblematikus alakja e szakmaterületnek. Életpályája és munkássága példaképül szolgál a jelen és jövő szülésznőinek, ápolóinak!

Legolvasottabb cikkeink