• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.30 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Szlovénia felfüggeszti az egyadagos Janssen-oltásokat. Már másodszor dőlt meg az újonnan diagnosztizált esetek rekordja Romániában

Romániában húszezer fölötti napi esetszámokra számít az egészségügyi miniszter
Romániában a járványügyi szakemberek a koronavírus-járvány negyedik hullámának tetőzését október közepére várják, amikor várhatóan húszezret meghaladó napi esetszámok lesznek - idézte csütörtökön a Digi24.ro portál Cseke Attila megbízott egészségügyi minisztert, aki előző este adott interjút a Digi24 hírtelevíziónak.

A tárcavezető elmondta: a román egészségügyi rendszerben az egyre növekvő számú koronavírusos betegek ellátása érdekében vissza kell szorítani az egyéb tevékenységeket, hogy újabb kórházakat, kórházi részlegeket szabadíthassanak fel a fertőzöttek számára. Úgy vélekedett, hogy a Covid-részlegek intenzív terápiás osztályain tavasszal elért 1600 ágyas kapacitás a negyedik hullámban nem lesz elegendő.

A legfertőzöttebb térségekben nagyon nehéz már szabad ágyat találni egy-egy súlyos beteg számára, ezért a kevésbé leterhelt téréségekbe szállítják őket. A miniszter ismét leszögezte: nem akar "lokálpatriotizmusról" hallani, egyetlen kórház sem utasíthat el más megyéből érkező pácienseket.

Cseke Attila szerint a romániai nehéz járványhelyzet annak tulajdonítható, hogy itt a lakosság alig egyharmada vette fel az oltást. Rámutatott: más országok, ahol 60-70 százalékos az átoltottság, túl vannak a negyedik hullámon, és sorra eltörlik a korlátozásokat. Romániában sokan emlegetik, hogy "olyan országot akarnak, mint odakint", de nem hajlandók tenni is érte - mutatott rá a miniszer az oltásszkeptikusokra utalva.

A héten csütörtökön már másodszor dőlt meg az újonnan diagnosztizált esetek rekordja Romániában. A stratégiai kommunikációs törzs jelentésében szereplő több mint 12 ezer új fertőzés 90 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi 24 órában 176 koronavírusos beteg halt meg Romániában: ez másfélszerese a kéthetes mozgóátlagnak. Az áldozatok között két gyermek és öt 30 és 40 év közötti felnőtt is volt.

A kórházban kezelt fertőzöttek száma csütörtökön átlépte a 12 ezret, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké 1364-re emelkedett.

Lakosságarányosan immár Romániában követeli a legtöbb áldozatot a koronavírus-járvány Európában. Az abszolút számok szintjén az ország az első tíz közé került világviszonylatban, ami a járványnak tulajdonított haláleseteket számát illeti.

Szerbiában egyre több kórházban csak a sürgős eseteket látják el
Egyre több a koronavírus-fertőzött Szerbiában, számos kórházban már megteltek az úgynevezett Covid-osztályok, így több helyet kell felszabadítani a fertőzöttek számára, a magas számuk miatt egyre több egészségügyi intézményben csak a sürgős eseteket látják el - közölte csütörtökön a szerbiai közszolgálati tévé.

A beszámoló szerint sok beteg a fiatal korosztályba tartozik, a legtöbbjük nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. A fertőzés a gyerekeket sem kíméli, Belgrádban jelenleg öt kisbabát kezelnek koronavírus-fertőzéssel, a legfiatalabb alig hatnapos.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 8171-gyel 934 440-re, Koszovóban 66-tal 160 027-re, Észak-Macedóniában 454-gyel 190 940-re, Montenegróban 521-gyel 131 021-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 654-gyel 232 751-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 45-tel 8187-re, Koszovóban kettővel 2949-re, Észak-Macedóniában kilenccel 6619-re, Montenegróban öttel 1919-re, Bosznia-Hercegovinában pedig harminccal 10 462-re növekedett.

Oroszországban rekordot döntött napi halálozások száma
Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 867-en haltak meg az új koronavírusos fertőzés következtében. Ezzel csütörtökön harmadszor egymás után dőlt meg a napi halálozási csúcs.

A hivatalos adatok szerint ezzel a halálos áldozatok száma 207 255-re emelkedett. A nem véglegesített mortalitási ráta 2,76 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 23 888-cal - ez a legmagasabb szám július 25. óta - 7 511 026-ra emelkedett. A napi növekmény 0,32 százalék, az újonnan fertőzöttek 8,5 százaléka volt tünetmentes. Az országban 631 044 aktív fertőzötttet tartanak számon. A halottak száma 867-tel 207 255-re, a felépülteké pedig 18 826-tal 6 672 767-ra nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 191,5 millió, az elmúlt napon pedig 526 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 297 860 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szlovénia felfüggeszti az egyadagos Janssen-oltásokat
Szlovénia úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltóanyagának alkalmazását, amíg ki nem derül, van-e összefüggés egy haláleset és a vakcina használata között - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerdán.

A húszéves nő halálhírét hivatalosan csak szerdán közölték, de kedden a sajtó már beszámolt arról, hogy a klinikai halál állapotában van. Az elhunyt fiatal lány két héttel korábban kapta meg a Janssen-féle oltást, néhány napja pedig agyvérzéssel szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét.

Poklukar sajtótájékoztatóján kijelentette: "Az oltás után súlyos, nem kívánatos esemény történt, amely sajnos tragikus véget ért".

A miniszter részvétét fejezte ki a családnak, hozzátéve: a szakmai csoport javaslatára ideiglenesen felfüggesztik az említett vakcina alkalmazását, míg a nő halálának körülményeit nem tisztázzák.

Bojana Beovic, a szakmai csoport vezetője elmondta: a halál okának kivizsgálása egy hétig tart majd.

Eközben a szlovén sajtó arról cikkezett, hogy más országokkal ellentétben, ahol a Janssen vakcináját csak idősebbeknek adják be, Szlovéniában a terhes nők kivételével mindenki más számára elérhető.

Hozzátették: az oltóanyag népszerűsége néhány hete nőtt meg, miután a kormány szigorított a járványügyi intézkedéseken, és kötelezővé tette a védettségi igazolást szinte minden ágazatban. A Janssen-védőoltás pedig már a felvétele időpontjától feljogosítja a beoltottakat a védettségi igazolás megszerzésére, míg a többi vakcina esetében fel kell venni a másik adagot is, és közöttük legalább négy hétnek kell eltelnie - hangsúlyozták.

Szlovéniában eddig 120 000 embert oltottak be a Janssen-vakcinával, a kormány pedig szerdán jelentette be, hogy további 100 000 adagot vásárol Magyarországtól a nagy kereslet kielégítésére.

A fiatal nő esete a második az országban, amelyben összefüggésbe hozható a vérrögképződés a vakcina felvételével. Egy másik fiatal nőnél is súlyos mellékhatások alakultak ki az oltás után, de időben kapott orvosi ellátást, így felépült - írták a lapok.

A Janssen az egyike annak a két, vektor alapú védőoltásnak, amellyel Szlovéniában oltanak. Beovic szerint érdemes volna megfontolni, hogy a jövőben csak mRNS-alapú vakcinákat alkalmazzanak, mint a Moderna és a Pfizer-BioNTech, a Janssen mellett pedig az AztraZenecát is száműzzék a használatból.

Szerdára 1339 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a Covid-19 betegség szövődményeiben négy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 403-an vannak kórházban, 114-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 119 322-en kaptak védőoltást, közülük 994 082-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 53, illetve 47 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1911 új koronavírus-fertőzést azonosítottak; a vírus okozta betegségben 14-en haltak meg. Kórházban 745 beteget ápolnak, 99-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 812 532-en kaptak védőoltást - a jogosultak 44,6, a felnőtt lakosság 53,6 százaléka -, közülük 1 700 089-en már a második adagot is felvették.