• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A különleges mentőszervezetek is csatlakoztak

Hírek Forrás: MTI

Immár valamennyi magyarországi nem hivatásos tűzoltó- és mentőszervezet egy érdekképviselethez tartozik.

A Magyar Tűzoltó Szövetséghez (MTSZ) csatlakoztak a különleges mentőszervezetek a közelmúltban, növelve a katasztrófavédelem hatékonyságát - mondta Dobson Tibor, az MTSZ elnöke szerdán Kaposváron. A tűzoltó dandártábornok sajtóbeszélgetésen beszámolt arról, hogy a mintegy háromszáz, az eltűntek keresésétől a magasból, mélyből mentésen át a vízi mentésig számos területre specializálódott egységgel immár valamennyi magyarországi nem hivatásos tűzoltó- és mentőszervezet egy érdekképviselet alatt végezheti tevékenységét.

A változás gyorsabb technikai fejlődést, jobb képzést, utánpótlás-nevelést eredményez, valamint megszűnnek a belső ellentétek, szakmai átfedések - mutatott rá.

Dobson Tibor fontosnak nevezte, hogy minél több tűzoltó- és mentőegyesület legyen Magyarországon, mert azzal a beavatkozásoknál rövidül a kiérkezési idő, nő a biztonság.

Az MTSZ elnöke szólt arról is, hogy megkezdődött a szövetség köztestületté válásának előkészítése. A munka várhatóan jövőre fejeződik be, és azt remélik, hogy olyan, a katasztrófavédelemhez kapcsolódó nyilvántartási és adatkezelési feladatokat vállalhatnak át az államtól, amelyek elvégzése így a korábbinál kevesebbe kerül.

Dobson Tibor a szövetség jövőbeni terveiről szólva kiemelte a nem hivatásos tűzoltó- és mentőszervezetek felszerelésének, járműállományának további modernizálását, a fiatalok aktivitásának növelését a tűzoltó-egyesületekben. Jelezte, mindezt a hivatásos állománnyal együttműködve képzelik el.

A dandártábornok a szervezet munkáját értékelve elmondta: a szövetséghez tartozó önkéntes tűzoltó-egyesületek, önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok mintegy 29 ezer tűzoltója 838 járművel 11 ezer beavatkozást végez évente. Ennek is köszönhető, hogy a kormány a 2008-as 114 millió forinthoz képest tavaly már 600 millió forint állami támogatást biztosított az MTSZ-nek.

Bodó László, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (KÖTÉL) vezetője elmondta, hogy a csaknem két évtizede működő szervezet elsősorban speciális, műszaki, árvízi, belvízi és magasból való mentéseket végez évente mintegy száz alkalommal. Jelezte, a különleges mentőszervezeteknek MTSZ-hez való csatlakozásával egységes követelményrendszer és a technikai felszerelésüket érintő egységes adatbázis jön létre. Utóbbi lehetővé teszi, hogy különleges helyzetekben a legmegfelelőbb szakemberek és eszközök a leghamarabb bevethetők legyenek.