• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Már országossá vált az influenzajárvány

Hírek Forrás: OEK

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között duplájára nőtt a gyermekek aránya.

A 2. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma: 2017. január 9 - 15. között kétszer annyi beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint az első héten. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 2. héten az országban kb. 31 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A morbiditás 320,5%ooo-nek bizonyult, 100 000 lakos közül 321 fő kereste fel orvosát - jelentette összegzését az Országos Epidemiológiai Központ.

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Győr-Moson-Sopron (482), Jász-Nagykun-Szolnok (466) és Pest (435), megyében volt a legmagasabb. Békés, Tolna, Vas és Zala megye kivételével valamennyi területen diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között duplájára nőtt a gyermekek aránya (30,3%), Csongrád megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. A betegek 35,5%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 24,3%-a, 9,9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A héten 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3-5 és a 6-14 évesek körében volt a legmagasabb (694, illetve 673). Ezt követte a 15-24 évesek érintettsége (522,7%ooo).

A második naptári héten összesen 163 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára. A sentinel orvosok által beküldött 89 mintából 37 betegnél influenza A(H3N2), 12 betegnél influenza A(H1pdm09) és 2 betegnél influenza A(NT) vírus okozta fertőzést diagnosztizáltak, a pozitivitási arány 57,3%-nak felelt meg.

A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében vizsgált 74 mintából tizenhét esetben influenza A(H3N2), hét esetben influenza A(H1pdm09) és egy esetben influenza A(NT) vírus jelenlétét igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második héten tizenöt jelentés érkezett 11 területről [főváros (1) és Fejér (3), Veszprém (3), Győr-Moson-Sopron (2), Baranya (1), Hajdú-Bihar (1), Jász-Nagykun-Szolnok (1), Komárom-Esztergom (1), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1) és Tolna (1) megye]. A járványok 7 általános iskolát és 5 óvodát, továbbá 3 egészségügyi intézményt érintettek. Tizenhárom járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett virológiai vizsgálatok alapján 4 járvány kialakulásáért az influenza A vírus volt a felelős. Két egészségügyi intézményt érintő járványban H3N2 altípusú influenza A vírust azonosítottak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2017. év második hetében az influenzajárvány az egész ország területét érintette. A becslések szerint a lakosság 0,3%-a fordult orvoshoz influenzás tünetekkel. A terjedés intenzitása eltérő az egyes területeken: a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 109 és 482 között változott. Leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. Az influenzavírusok cirkulációja tovább erősödött, a héten összesen 76 influenza A vírust azonosítottak. Az influenza-pozitivitási arány 57,3% volt.

A 2016. év 40 – 2017. 02. hete között 425 vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Influenza Laboratóriumban, ahol 139 betegnél igazoltak influenza A [102 A(H3), 26 A(H1pdm09), 11 A(NT)] és 1 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést. Öt esetben adenovírus, 9 esetben RS vírus kóroki szerepét állapították meg.

Legolvasottabb cikkeink