Több mint húsz hazai cégnek van az egységes európai ELS-rendszerben érvényes szerződése.
Az idén 30 éves Association of European Coeliac Societies (AOECS, Coeliakiás Páciensek Egyesületeinek Európai Szövetsége), Magyarországon tartja éves közgyűlését. A jubileumi konferencián hazai és külföldi szakemberek beszélnek a coeliakia múltjáról, jelenéről és új terápiás lehetőségeiről, valamint a szervezet jövőbeli célkitűzéseiről. A szervezet munkájának köszönhetően az elmúlt években megháromszorozódott coeliakiásoknak készülő, ellenőrzött termékek és gyártók száma.
Az 1988-ban, Rómában alapított Association of European Coeliac Societies (AOECS), azaz a Coeliakiás Páciensek Egyesületeinek Európai Szövetsége a coeliakiás (lisztérzékeny) és dermatitis herpetiformis (lisztérzékenység okozta gyulladásos bőrbetegség) Duhring-betegek nemzeti egyesületeinek ernyőszervezete.
A coeliakia ma ismert egyetlen hatékony, evidencián alapuló terápiája az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. A glutén a kalászos gabonák tároló fehérjéje, ami a genetikailag érzékeny emberekben kiválthatja az autoimmun betegséget. A szövetség látja el az európai népesség 1-2%-át érintő coeliakiában és dermatitis herpetiformis Duhring betegségben szenvedő páciensek érdekeinek európai szintű képviseletét.
A coeliakiás betegek európai szervezete az szeretné elérni, hogy az érintetteket Európa valamennyi országában minél előbb ismerjék fel, diagnosztizálják, és a gluténmentes diéta hatására helyreálló egészségüknek köszönhetően életminőségük is javuljon.
Az AOECS másik célja a gluténmentes élelmiszerek minőségének és elérhetőségének javítása. Ennek érdekében az AOECS kidolgozta az AOECS Szabványt, ami a vásárlói bizalom legfontosabb forrása a gluténmentes élelmiszerek fogyasztói számára, a biztonságos és ellenőrzött termékek könnyen azonosítható jelzése.
Az AOECS közgyűlése 2013-ban fogadta el az AOECS Charta-t, ami az élelmiszeriparral harmonizált együttműködés alapját jelenti, így 2014-ben Európa-szerte elindult az egységes licencszerződések megkötése a gluténmentes élelmiszereket gyártó cégekkel.
2017-ben az ELS (Európai Licenc Szerződések) rendszerében már 952 gyártó cég mintegy 18.000 gluténmentes termékét tartották nyilván.
Magyarországról az egységes európai ELS-rendszerben érvényes szerződéssel már rendelkező, és az az iránt érdeklődő cégek száma 2018-ban meghaladja a húszat, közöttük hazai kisvállalkozások és nemzetközi cégek magyar leányvállalatai is szerepelnek.