• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mentők és katasztrófavédők tanácsai az ünnepre

Hírek Forrás: Weborvos - MTI

Néhány fontos óvintézkedés, amely nem jutna eszünkbe a közelgő temetőlátogatáskor.

A napokban igen sokan, köztük idős emberek látogatják meg szeretteik sírját. A balesetveszély elkerülése érdekében, a megnövekedett forgalomban az autósok közlekedjenek a szokásosnál is óvatosabban, a sírokat felkeresőknek pedig a korai sötétedésre számítva hasznos lehet a magukkal vitt zseblámpa használata a temetőkön belüli gyalogos közlekedés során, mellyel az elesésből származó sérülések sok esetben elkerülhetők - hívta fel a mindenszentek ünnepe és a halottak napja alkalmából a temetőkbe látogatók figyelmét néhány gyakorlati óvintézkedésre az  Országos Mentőszolgálat közeménye.

Ezekben  Különösen vigyázzunk a temetőbe látogató kisgyermekekre, hiszen egy meglazult sírkő könnyen ledőlhet és akár halálos balesetet is okozhat.

A temetők, sírok felkeresése sokaknak komoly fizikai erőpróbát, megterhelést jelent, ezért az alapbetegségben szenvedők, idős emberek lehetőleg vigyék magukkal rendszeresen, vagy szükség esetén szedett gyógyszereiket is.

Az Országos Mentőszolgálat az ünnepek alatt is teljes kapacitással áll készenlétben, ami országosan egyidejűleg közel 1500 mentődolgozó, mentőápolók, mentőorvosok, mentőtisztek, mentőgépkocsivezetők, mentésirányítók szolgálatát jelenti.

A gyertyák és mécsesek helyes használatára figyelmeztet a katasztrófavédelem
A tűzesetek megelőzése érdekében a gyertyák és mécsesek helyes használatára figyelmezteti a lakosságot a Mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Hajdú Márton, az OKF helyettes szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy a gyertyák és mécsesek helytelen használata a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek idején megnő a lakástüzek száma.

A tűzesetek kiváltó oka legtöbbször az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.

A temetőkben pedig száraz idő esetén egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen és a szél a lángok továbbterjedését még meg is gyorsítja.

Ezért arra kérik a lakosságot, hogy körültekintően válasszák meg a gyertyák és mécsesek helyét, rakják olyan helyre azokat, ahol nem dőlhetnek el, ahonnan nem eshetnek le. Emellett használjanak éghetetlen anyagból készült alátéteket - közölte Hajdú Márton.