• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A MOK Etikai Konferenciájának nyilatkozata

Hírek Forrás: MTI-OS

A MOK etikai testületei tájékoztatást minden esetben csak az aktuális jogszabályoknak megfelelően adhatnak.

Az elmúlt időszakban több orvosetikai eljárás – illetve annak alapjául szolgáló esemény – került a közfigyelem középpontjába. A társadalom, a laikus közvélemény fokozott érdeklődése érthető: egyrészt érzelmeket felkavaró, a legtöbb ember igazságérzetét súlyosan sértő cselekményekről van szó, másrészt változatlanul fennáll a társadalom orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal szembeni fokozott, ám jogos erkölcsi érzékenysége.

Sajnálatos viszont, hogy a nyilvánosság lehetőségeit kihasználó – laikus és szakmaközeli – véleményalkotók az etikai vizsgálatok eljárásrendjét nem pontosan ismerik, nem kellően tájékozottak, időnként prejudikálnak. Esetenként pedig az a rendkívül aggályos helyzet is előfordul, hogy a hivatásrenden, illetve annak köztestületén belül zajló vitákat öltöztetnek etikai eljárás(-ok) köntösébe. Még kevésbé fogadható el, ha bárki, különösképp egy adott etikai eljárásban érintett fél, bármilyen fórumon fellépve, nyilvánosan vonja kétségbe a MOK etikai testületeinek pártatlanságát, sőt, olykor a testületek tagjainak emberi, szakmai tisztességét. Ezeket a megnyilvánulásokat visszautasítjuk, mert egy orvosetikai eljárás során egyetlen ügyfél, de egyetlen etikai bizottsági tag személyiségi jogai sem sérülhetnek!

Az etikai eljárások rendjét illetve az eljárások során keletkező adatok nyilvánosságát a mindenkor hatályos jogszabályok határolják be. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai testületei ezeket a jogszabályi kereteket folyamatosan szem előtt tartva, azokat soha át nem hágva végzik a kollegiális bizalom által rájuk ruházott, önként vállalt, nem könnyű feladatukat. Ennek részeként tartjuk a kapcsolatot a nyilvánossággal: sajtóval, szakmai-társadalmi szervezetekkel. A jogszabályokban biztosított mértékben a nyilvánosság tájékoztatásának lehetőségével is élünk, megértjük azonban, hogy a közvélemény a jelenleg kiadhatónál több információra tart igényt.

A MOK etikai testületei nem gátolják a nyilvánosság szélesítésére irányuló törekvéseket; tájékoztatást azonban minden esetben csak az aktuális jogszabályoknak megfelelően adhatnak - zárul a MOK MTI-OS-nek megküldött közleménye.