• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A robotsebészetben látják a magyar orvoslás jövőjét

Hírek 2022.04.29 Forrás: Weborvos
A robotsebészetben látják a magyar orvoslás jövőjét

A SofMedica az USA magyarországi nagykövetségével szervezte meg az első olyan rendezvényt, ahol a robotsebészet piacra jutását vizsgálták.

Alig egyéves magyarországi jelenlét és számos hazai mérföldkő elérése után a SofMedica a robotsebészetben, a da Vinci rendszerben rejlő, hazai orvosi lehetőségeket kívánja felkutatni. A vállalat olyan életmentő, fejlett orvosi technológiákat alkalmaz világszerte, amelyek a világ vezető halálozási okai elleni küzdelmet segítik. A cég az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége együttműködésével április 20-án megszervezte az első olyan budapesti konferenciát, amelyen a kórházi vezetők, egészségügyi szakemberek, orvosi egyesületek és hatóságok is helyet kaptak, hogy megvitassák a da Vinci módszer fejlődését Magyarországon.

„A betegek hozzáférése az innovációhoz - Hogyan profitálhat Magyarország a robotsebészet bevezetéséből" című rendezvényen a da Vinci programot használó hazai kulcsszereplők - vezetők és sebészek bemutatták az első sikereket, valamint a robotsebészet bevezetésének előnyeit és fontosságát. Ez főként az olyan kórházak számára jelent előnyt, amelyek daganatos betegeket kezelnek, úgy, mint az általános sebészeti, nőgyógyászati, mellkassebészeti és urológiai beavatkozások. A rendezvény során egy gyakorlati bemutatón a résztvevők modellek és szimuláció segítségével megfigyelhették és ki is próbálhatták a robotsebészetet.

„A robotasszisztált sebészet hozzájárult a veszélyesnek nyilvánított műtétek pontosabb és gyorsabb elvégzéséhez, így örömmel értesültem arról, hogy ez a technológia végre Magyarországon is elérhetővé vált. Ez a technológia jelentősen előremozdítja a magyar egészségügy helyzetét" - emelte ki Nathan Seifer, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének kereskedelmi főtanácsosa.

Kevesebb, mint egy év alatt már két da Vinci sebészeti robotrendszert telepített a SofMedica Magyarországon, ami csupán a kezdetét jelenti egy potenciálisan 15 egységből álló helyi rendszernek. A rendszereket a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és az Országos Onkológiai Intézetben építették ki. A két egészségügyi intézményben már több, mint 70 beteget műtöttek meg ezzel a módszerrel, amely számos előnyt jelent a betegek számára. A technológia biztosítja a kisebb beavatkozási felületet, így lerövidítve a felépülési időt, ami lehetővé teszi, hogy a páciens a műtétet követően legfeljebb két-három napon belül visszatérjen a mindennapi életéhez. További előnyei a betegek számára: kevesebb vérátömlesztésre van szükség, kisebb fájdalom, nincsenek műtét utáni komplikációk, illetve kevesebb a hegesedés. A vállalat tervei szerint 2022-re további 800 beteg részesülhet ebben a csúcstechnológiában.

A da Vinci rendszerekkel végzett robotasszisztált műtétek száma globálisan exponenciálisan növekszik, eddig több, mint 10 millió műtétet hajtottak végre ezzel az eljárással, ebből pedig 1,5 milliót csak 2021-ben.

„A laparoszkópos sebészet lényegesen lerövidíti a tanulási folyamatot és elősegíti a minőségi műtétek kivitelezését” - hangsúlyozta prof. dr. Tenke Péter.

Prof. dr. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI Mellkasi Központjának vezetője és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának Igazgatója megjegyezte, hogy nagyon reméli, a mellkassebészetben is hamarosan elkezdhetik használni ezt a fejlett technikát.

Prof. dr. Szijártó Attila megjegyezte, hogy a Semmelweis Egyetem számára kiemelkedően fontos, hogy a legfejlettebb technológiát alkalmazhassák mind az oktatásban, mind a betegellátásban.

A da Vinci rendszer a sebészek számára is nagy fejlődést jelent. A robotasszisztált rendszer a sebészek által végzett munka tökéletesítésére szolgál. A legösszetettebb műtétek esetén is éles látást, pontosságot és kényelmet biztosít a sebészek számára, hogy a legfontosabb mozdulatokra koncentrálhassanak.

Mivel a képzés fontos része a SofMedica missziójának, a vállalat 2022 végéig mintegy 50 sebészt tervez kiképezni Magyarországon, az egészségügyi szakemberek fejlesztésére szolgáló átfogó keretrendszerén, az ISLE Akadémián (Innováció, Szimuláció, Tanulás, Ökoszisztéma) belül. Ennek eredményeképpen a vállalat egy körülbelül 3,5 millió eurós beruházást kalkulált egy állandó, ISLE Academy márkanévvel ellátott budapesti képzési központ létrehozásába, a már meglévő athéni és bukaresti központok mellett, és ennek érdekében több érdeklődő féllel, mint potenciális partnerrel folytat tárgyalásokat.

Legolvasottabb cikkeink