• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Semmelweis Egyetem aktívan segítette a hazai olimpikonok versenyzését

Hírek 2024.08.24 Forrás: Semmelweis Egyetem
A Semmelweis Egyetem aktívan segítette a hazai olimpikonok versenyzését

Az egyetem ma már több világversenyen biztosít orvos-egészségügyi támogatást, és tapasztalt csapatorvosok segítik a hazai válogatott keret tagjait

Több sportág olimpiai válogatott versenyzője számára nyújtott sportorvosi támogatást a Semmelweis Egyetem Párizsban, az idei 33. nyári olimpiai játékokon. A szakmai kapcsolat a felkészülési időszakon túl kiterjedt a szűrővizsgálatokra, tanácsadásra, valamint a versenyek alatti sportorvosi kísérésre és támogatásra is - olvasható az egyetemi portál részletes összeállításából.

Dr. Merkely Béla rektor kiemelte, az egyetem ma már több világversenyen biztosít orvos-egészségügyi támogatást, és tapasztalt csapatorvosok segítik a hazai válogatott keret tagjait. A 2024. évi nyári olimpiai játékokon fantasztikus magyar sikereknek örülhettünk – fogalmazott dr. Merkely Béla rektor. Hozzátette: megindító volt Párizsban élőben hallgatni a bajnokok tiszteletére felcsendülő magyar himnuszt, de hasonlóan nagyszerű élmény volt látni azt a rengeteg szurkolót, akik biztatták a magyar sportolókat, együtt örültek eredményeiknek és együtt szomorkodtak a kudarcokon.

„Az olimpia szinte teljes ideje alatt kint voltam, hogy kollégáimmal együtt segítsem a magyar csapatot, és persze, hogy szurkoljak nekik. Az úszóversenyeket közvetlen közelről, a rajt mögül, az orvosi és dopping asztalnál követhettem, így elsők között gratulálhattam Milák Kristófnak arany- és ezüstérméhez, Kós Hubertnek pedig az aranyéremhez – megható volt látni, hogy utóbbi az általam vállára tett magyar zászlóval vonult fel. Hasonlóan emlékezetes élmény volt a nyílt vízi úszás bajnokainak versenyét végigkövetni a partról, majd átélni, hogy Párizsban először két magyar is dobogóra állhatott: Rasovszky Kristóf arany-, Betlehem Dávid pedig bronzérmet szerzett” – emelte ki. Végig szurkoltunk a helyszínen a férfi és női vízilabda-válogatottnak, akik végül a 4. és 5. helyet szerezték meg – számolt be a rektor. Hozzátette: mint a vízilabdasport szerelmese, nagyon bízik benne, hogy a következő olimpián mind a két válogatott legalább érmes helyen végez.

Dr. Merkely Béla a vizes sportokat tömörítő World Aquatics (korábbi nevén FINA) sportorvosi bizottságának társelnökeként volt jelen az eseményen. Már a versenyek kezdete előtt aktívan részt vett az előzetes sportorvosi egyeztetéseken, feladatai közé tartozott többek között a vizes helyszínek orvosi ellátásának ellenőrzése és felügyelete, de az ő munkacsoportjuk vizsgálta a Szajna vízminőségét is, és adta meg az engedélyt az itt szervezett versenyek lebonyolítására.

A rektor rámutatott: a legutóbbi, 2021-re halasztott tokiói nyári olimpiát a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezték meg, a FINA Sports Medicine Committee akkreditált sportorvosaként azonban már ekkor is a helyszínen segítette a magyar csapatot. A Semmelweis Egyetem szakemberei a pandémia alatt számos nemzetközi sportesemény járványügyi védelméért (ún. buborékmodelljéért) és orvos-egészségügyi biztosításáért feleltek: ezek közé tartozott a 19. FINA vizes világbajnokság, a rövidpályás úszó világkupa-sorozat budapesti állomása vagy épp a 2020-as Forma-1-es Magyar Nagydíj is.

A nemzetközi versenyek orvos-egészségügyi biztosítása mellett a Semmelweis Egyetem 2019 óta – a szövetségekkel kötött megállapodások szerint – szorosan együttműködik az úszó- és vízilabda válogatott orvosi felkészítésében. Ennek keretében a válogatott versenyzők rendszeres sportkardiológiai szűrésen vesznek részt a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán. (...)

Semmelweis Egyetem a paralimpikonok ellátásában is szerepet vállal

Harminckilenc magyar sportoló képviseli majd Magyarországot 13 sportágban a 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között megrendezendő XVII. Paralimpiai Játékokon Párizsban. Az olimpiai fogadalmat augusztus 13-án tették le a Magyar Paralimpiai Csapat sportolói, edzői, sport- és egészségügyi szakemberei, stábtagjai, a csapatiroda munkatársai, valamint a játékokon résztvevő hivatalos delegáltak, játékvezetők, bírók és sportvezetők. Köztük volt csapatorvosként, az egészségügyi team vezetőjeként dr. Bejek Zoltán, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája docense, aki immár 25 éve foglalkozik parasportolókkal, és 2000 óta a tizedik paralimpián (a téli és nyári játékokat is beleértve) segíti felkészülésüket, egészségi állapotuk megőrzését. A klinika a Magyar Paralimpiai Bizottsággal (MPB) 2019-ben kötött együttműködési megállapodás alapján a parasportolók ellátása mellett a játékokra való felkészítésükben, és az egészségi állapotfelmérésükben is részt vesz, illetve a köztes időben is ellátja a parasportolókat, dr. Bejek Zoltán pedig nemzetközi klasszifikáló orvos. Mint a honlapnak elmondta, szoros az együttműködésük a korábbi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel is a parasportolók ellátása kapcsán. Dr. Bejek Zoltán a magyar csapatot segítő orvosi team vezetőjeként személyesen is jelen lesz Párizsban, irányítva az egészségügyi csapatot.

Az egyetemhez idén csatlakozott Rehabilitációs Klinika (korábban Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet) is szoros kapcsolatot ápol a hazai parasporttal, részben azért, mert számos, traumás okból akadályozottá vált sportoló első rehabilitációja a klinikán zajlott, és a későbbiekben is folyamatos a kapcsolattartás velük a különféle problémák (protéziscserék, patológiás csonttörések stb.) orvoslása érdekében. A klinika munkatársai pedig magánemberként részt vesznek egy-egy sportág életében, keretorvosként, vagy kategorizáló szakemberként. Az intézmény az MPB-vel és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Szövetségével (MEOSZ) közösen éveken át szervezte a MERI Sportnapot, amely a pandémia idején szünetelt, de a múlt évi újrakezdés után idén ismét megrendezik. Ezen vezető parasportolók mutatják be sportágukat az ország minden részéből érkező fiataloknak, törekedve bevonásukra, a toborzásra. 2022 után 2023-ban is az MPB által adományozható Dr. Plesa István-díjjal ismerték el a klinika munkatársát, dr. Cserháti Pétert. A Rehabilitációs Klinika igazgatója a paralimpikonok eskütételekor vehette át a díjat, tavaly pedig Hrivnák Gergely gyógytornász, a kerekesszékes rögbi csapat megszervezője munkásságát díjazták, 2017-ben pedig dr. Bejek Zoltán részesült a Dr. Plesa István-díjban.

További részletek a teljes beszámolóban

(Fotó: dr. Merkely Béla Facebook oldala)