Majdnem elvesztette az egyik lábát egy amerikai nő a grapefruit diéta miatt, amelynek következtében vérrög keletkezett szervezetében.
A 42 éves nő fogamzásgátló tablettát szedett, és az orvosok szerint a grapefruit befolyásolta, ahogy szervezete feldolgozta azt. A tavaly novemberben Washington államban történt szokatlan esetről az amerikai Lancet orvosi lap számol be.
A szakemberek hangsúlyozzák, az eset szokatlan, ám felhívják a figyelmet arra, hogy a szélsőséges étrend előre nem látható következményekkel járhat.
A nő jó általános egészségnek örvendett, kicsit túlsúlyos volt, és ezért fogyókúrába kezdett. Rosszulléte előtt három nappal kezdte a diétát, minden reggel megevett 225 gramm grapefruitot, bár azelőtt nemigen evett ebből a gyümölcsből.
Elmondása szerint a kórházba kerülése előtti napon hosszú órákon át autózott, és utána háta alsó részéből egészen a bal bokájáig sugárzó fájdalmat érzett. Amikor a kórházba ért, nehezen járt, légszomja volt és feledékenynek mutatkozott. Másnapra a bal lába belilult.
Az ultrahang vizsgálatnál derült ki, hogy a balláb vénájában nagyméretű vérrög van, és attól tartottak, üszkösödés miatt elveszítheti a lábát.
Kezelőorvosai szerint a vérrög kialakulásához több tényező járult hozzá: volt egy öröklött rendellenessége, ezenkívül fogamzásgátló tablettát szedett, és a hosszú mozdulatlanság is közrejátszott.
A grapefruit három napon át fogyasztása következtében megemelkedett ösztrogénkoncentráció felboríthatta az egyensúlyt. Az orvosok arra gyanakodnak, a gyümölcs blokkolta egy kulcsfontosságú enzim tevékenységét, amelyik normális esetben lebontja a fogamzásgátlóban lévő ösztrogént.