• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A véradókról is szó volt a parlamenti ülésen

Hírek 2018.11.27 Forrás: MTI
A véradókról is szó volt a parlamenti ülésen

Többek között a véradók napjáról is szót ejtettek ma a képviselők a határozathozatal előtt.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdte meg keddi munkáját az Országgyűlés. Nyitrai Zsolt (Fidesz) november 27-éről, a magyar véradók napjáról emlékezett meg. Kiemelte a véradók segítségét, áldozatvállalását, és rámutatott: évente mintegy 400 ezer véradás történik, 250 ezer segítőnek köszönhetően. A vér nélkülözhetetlen a nagyobb műtétekhez, az életmentő kezelésekhez, gyógyászati vérkészítmények előállításához - idézte fel, kelezve: ahhoz, hogy Magyarországon folyamatos és biztonságos legyen a vérellátás, naponta közel 2 ezer véradás szükséges.

Köszönetet mondott a Magyar Vöröskeresztnek, az Országos Vérellátó Szolgálatnak, a véradóknak, egyúttal arra kérte a magyar kormányt, adjon meg minden támogatást a véradóknak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára rámutatott: minden társadalomnak egyfajta lenyomata, hogy vannak emberek, akik hajlandóak vért adni, és olyanokon is segíti, akiket nem is ismernek. Szintén köszönetét tolmácsolta, és kiemelte: naponta 60-70 helyszínen van lehetőség a véradásra.

Megjegyezte azt is, a magyarországi véradás messze az európai átlag felett van. Rendkívül fontosnak nevezte a fiatalok bevonását, a véradás népszerűsítését körükben. A vérellátó azt a célt tűzte ki, hogy minden középiskola végzős osztályában megjelenjen, és osztályfőnöki órán ösztönözze a fiatalokat a véradásra - jelezte.

Az Országgyűlés keddi határozathozatalai között az álláskeresési és a képzési szabályokon is változtatott a Ház a foglalkoztatási törvények módosításával, amelyet 120 igen szavazattal, 14 nem ellenében, 43 tartózkodás mellett fogadtak el.

A munkanélküliek ellátásáról szóló törvény új elemei a szabadságvesztés büntetését töltő, reintegrációs őrizetben lévő emberek álláskereséséhez kapcsolódó szabályok. Ezek szerint az érintetteket nyilvántartásba lehet venni, és jogosultak lesznek álláskeresési ellátásra is.

Az érintettek teljes körének járna a jövőben költségtérítés a képzési támogatás szabályainak megváltoztatása által, de a módosítás konkretizálja azok körét is, akik a képzéssel kapcsolatos költségek megtérítésén túl keresetpótló juttatást vagy kereset-kiegészítést kaphatnak.

A hozzátartozójukat gondozók, valamint a kisgyermekes nők munkába állásának megkönnyítése érdekében bértámogatás esetén a gyermek felügyeletével és a hozzátartozó gondozásával kapcsolatban felmerült költségek megtérítésére is lehetőség nyílik.

A változtatás pontosítja a fogyatékossággal élő és a megváltozott munkaképességű, valamint a hozzátartozó fogalmát, de rendelkezik arról is, mikor térhet el a kollektív szerződés a munka törvénykönyvétől.

A módosítás lehetővé teszi, hogy a tankerületi központok esetében is mérhetővé váljon a közalkalmazotti szakszervezeti reprezentativitás.

A jövőre életbe lépő változások által egyszerűsödnek a távmunka munkavédelmi szabályai is.

A jelenleginél több civil szervezet kaphat egyedi miniszteri támogatást

A parlament úgy módosította a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályt, hogy a jelenleginél több egyesület és alapítvány kaphasson egyedi miniszteri támogatást. A képviselők 120 igen szavazattal, 38 nem ellenében és 20 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnökséget vezető miniszter erről szóló kezdeményezését.

A változtatások értelmében a civil szervezeteknek járó állami támogatás mértéke az általuk gyűjtött adományok értékének 5 százalékáról 10 százalékra emelkedik.

Legolvasottabb cikkeink