• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A világjárvány károkat okozhat a mentális egészségben is

Hírek 2020.10.10 Forrás: MTI-OS
A világjárvány károkat okozhat a mentális egészségben is

Magyarországon a WHO Magyarországi Irodája számos kezdeményezéssel, könyvvel segíti a gyermekek és felnőttek lelki egészségének a karbantartását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában több mint 100 millió ember él valamilyen mentális zavarral. Öngyilkosság következtében évente több mint 140 000 ember hal meg, a 15-29 éves korosztályban ez a második leggyakoribb halálozási ok. A Covid-19 súlyosbította a helyzetet, az országos felmérések szerint a válaszadók legalább egy harmada számolt be szorongásról, stresszről.

A COVID-19 miatt rendkívül sok egzisztencia vált bizonytalanná, a családok és közösségek elszakadtak egymástól, vállalkozások mentek csődbe. A világjárvány következményei hatalmas károkat okoztak a lakosság mentális egészségét tekintve, leginkább a szegényeket és a legkiszolgáltatottabbakat érintették a változások, súlyosbítva a már meglévő egyenlőtlenségeket.

Figyelembe véve a mentális betegségek kezelési hiányosságait és a szűkös erőforrásokat, a WHO Európai Regionális Irodája elindította a Mentális Egészség Kiemelt Kezdeményezést, amit a 2020-2025-ös Európai Munkaprogram részévé tett. A munkaprogram szlogenje az `Együttes fellépés a jó egészségért`, melyet a tagállamok a 2020 szeptemberében tartott Regionális Közgyűlésen egyhangúlag elfogadtak.

Magyarországon a WHO Magyarországi Irodája számos kezdeményezéssel, könyvvel segíti a gyermekek és felnőttek lelki egészségének a karbantartását.

A "Te vagy az én hősöm" című gyerekeknek szóló könyv célja, hogy segítsen kezelni a Covid-19 járvány hatásait. Ezenkívül a napjainkban jelent meg magyarul a WHO stresszkezelési útmutatója, a "Stressz idején tegyük azt, ami számít" című illusztrációkat tartalmazó kiadvány a könyvhöz tartozó magyar hanganyaggal együtt.

A WHO Magyarországi Irodája támogatta a Magyar Pszichiátriai Társaság által rendezett nemzetközi webináriumot. Dr. Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője a WHO új felmérését ismertette, amely szerint a Covid-19 az országok 93%-ban félbeszakította vagy leállította mentálhigiénés szolgáltatásokat. "A koronavírus járvány okozta nehézségekre úgy is lehet tekinteni, mint egy új lehetőségre, amely előkészíti és megteremti a mentális betegségek innovatív kezelését, előrelépést jelent a megelőzés kérdésében, hiszen a mentális egészség alapvető jogunk"- hangsúlyozta Dr. Lazeri.

Legolvasottabb cikkeink