• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A világjárvány károkat okozhat a mentális egészségben is

Hírek 2020.10.10 Forrás: MTI-OS
A világjárvány károkat okozhat a mentális egészségben is

Magyarországon a WHO Magyarországi Irodája számos kezdeményezéssel, könyvvel segíti a gyermekek és felnőttek lelki egészségének a karbantartását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában több mint 100 millió ember él valamilyen mentális zavarral. Öngyilkosság következtében évente több mint 140 000 ember hal meg, a 15-29 éves korosztályban ez a második leggyakoribb halálozási ok. A Covid-19 súlyosbította a helyzetet, az országos felmérések szerint a válaszadók legalább egy harmada számolt be szorongásról, stresszről.

A COVID-19 miatt rendkívül sok egzisztencia vált bizonytalanná, a családok és közösségek elszakadtak egymástól, vállalkozások mentek csődbe. A világjárvány következményei hatalmas károkat okoztak a lakosság mentális egészségét tekintve, leginkább a szegényeket és a legkiszolgáltatottabbakat érintették a változások, súlyosbítva a már meglévő egyenlőtlenségeket.

Figyelembe véve a mentális betegségek kezelési hiányosságait és a szűkös erőforrásokat, a WHO Európai Regionális Irodája elindította a Mentális Egészség Kiemelt Kezdeményezést, amit a 2020-2025-ös Európai Munkaprogram részévé tett. A munkaprogram szlogenje az `Együttes fellépés a jó egészségért`, melyet a tagállamok a 2020 szeptemberében tartott Regionális Közgyűlésen egyhangúlag elfogadtak.

Magyarországon a WHO Magyarországi Irodája számos kezdeményezéssel, könyvvel segíti a gyermekek és felnőttek lelki egészségének a karbantartását.

A "Te vagy az én hősöm" című gyerekeknek szóló könyv célja, hogy segítsen kezelni a Covid-19 járvány hatásait. Ezenkívül a napjainkban jelent meg magyarul a WHO stresszkezelési útmutatója, a "Stressz idején tegyük azt, ami számít" című illusztrációkat tartalmazó kiadvány a könyvhöz tartozó magyar hanganyaggal együtt.

A WHO Magyarországi Irodája támogatta a Magyar Pszichiátriai Társaság által rendezett nemzetközi webináriumot. Dr. Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője a WHO új felmérését ismertette, amely szerint a Covid-19 az országok 93%-ban félbeszakította vagy leállította mentálhigiénés szolgáltatásokat. "A koronavírus járvány okozta nehézségekre úgy is lehet tekinteni, mint egy új lehetőségre, amely előkészíti és megteremti a mentális betegségek innovatív kezelését, előrelépést jelent a megelőzés kérdésében, hiszen a mentális egészség alapvető jogunk"- hangsúlyozta Dr. Lazeri.

Legolvasottabb cikkeink