• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A WHO vezérigazgató-helyettese lett Jakab Zsuzsanna

Hírek 2019.03.09 Forrás: Weborvos
A WHO vezérigazgató-helyettese lett Jakab Zsuzsanna

Dr. Jakab Zsuzsannát nevezték ki a WHO vezérigazgató-helyettesének, ezzel a szervezet második emberének.

Az Egészségügyi Világszervezet hazai irodája a facebook oldalán osztotta meg a hírt, hogy Dr. Jakab Zsuzsannát nevezték ki a WHO vezérigazgató-helyettesének, ezzel a szervezet második emberének. A WHO megújításának program ismertetőjében Dr Tedros Adhanom, a WHO vezérigazgatója jelentette be a fontos kinevezést - írták.

Dr. Jakab Zsuzsanna 1974-ben az ELTE Bölcsészettudományi karán szerezte első diplomáját. Népegészségügyből Göteborgban, közigazgatásból Budapesten szerzett felsőfokú képesítést. Két posztgraduális fokozatot is megszerzett.

1975-től dolgozott az Egészségügyi Minisztérium nemzetközi főosztályán, a minisztérium külkapcsolataiért, köztük az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével való kapcsolattartásért felelt. 1991–2002 között az Egészségügyi Világszervezet európai regionális hivatalában töltött be különböző vezetői és felsővezetői beosztásokat; kezdetben a külkapcsolatokért és stratégiai partnerségekért felelt, a WHO európai régiójának mintegy félszáz tagállama egymás és a nemzetközi partnereik közötti együttműködést koordinálta, később ügyviteli igazgatónak nevezték ki. A hosszú ott töltött ideje alatt az Egészséginformációs, Bizonyíték és Kommunikáció Divízió igazgatója és az EUROHEALTH program koordinátora is volt.

2002-től 2005-ig az Egészségügyi Minisztérium címzetes államtitkárként ő volt a felelős egyebek mellett Magyarország uniós csatlakozásának előkészítéséért a közegészségügy területén.

2005-ben megpályázta az unió kínálta új lehetőséget: létrehozója és öt évig első számú vezetője lett az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) Stockholmban. Az ECDC igazgatójaként olyan megfigyelő hálózatot alakított ki, ami egészségügyi adatokat gyűjt és a betegségek megelőzését koordinálja az EU-tagállamok között.

Az ECDC éléről jelentkezett a WHO európai regionális igazgatójának, ahová a tagországok képviselői meg is választották. Egyhangú szavazással kapott bizalmat a 2015-ben induló újabb ötéves mandátumra is.

 

Legolvasottabb cikkeink