• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kihirdették a Richter Anna Díj győzteseit

Hírek 2019.03.09 Forrás: Weborvos Szerző:
Kihirdették a Richter Anna Díj győzteseit

Öt, főleg nőkből álló csapat nyert összesen 20 millió forintot ötleteinek megvalósítására.

Mondják, minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Úgy tűnik, Richter Gedeon, a nemzetközi hírű gyógyszerész, a róla elnevezett gyógyszergyár alapítója mögött is állt egy karizmatikus személyiség, a felesége. Száztíz évvel ezelőtt Richter Anna nemcsak mai kifejezéssel igazi egészségügyi menedzser és HR-s volt, hanem fontos volt számára, hogy a közért is tegyen, ahogy szintén mai kifejezéssel mondják: a társadalmi felelősségvállalás. Például rávette férjét, hogy rendszeres gyógyszer-, ruha és egyéb adományokkal segítsék a rászorulókat.

A gyógyszercég, a Richter Gedeon Nyrt. mai vezetői az alapító és felesége nyomdokait követve szintén olyan programot hívtak életre, amely túlmutat a vállalat profilján. A Richter a Nőkért program azoknak a lányoknak, asszonyoknak, anyáknak és feleségeknek kívánja könnyebbé tenni a mindennapjait, akikről Orbán Gábor, a cég elnök-vezérigazgatója is nagy megbecsüléssel beszélt a program részeként alapított Richter Anna Díj pénteki átadóján.

A Richter Anna Díj valójában egy pályázat, amelynek az volt a célja, hogy az egészségügy, az oktatás és a kutatás területén dolgozó nők jobbító ötleteinek megvalósításához forrást biztosítson. Indulhattak a pályázaton orvosok, egészségügyi szakdolgozók, gyógyszerészek, pedagógusok, tanárok, kutatók és hallgatók is, egyedül vagy akár ötfős csapatokban is, csupán az volt a megkötés, hogy az induló illetve a csapat vezetője nő legyen. Négy kategóriában (gyógyszerész, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvos) hirdetett a zsűri győztest, illetve egy ötödik csapat is nyert, amelyet a közönség szavazott meg. A díjazottak egyenként 4 millió forintot kaptak az ötleteik megvalósítására, és egy ígéretet is, hogy a Richter ebben a munkában sem engedi el a kezüket, amiben tudnak segítenek.

Mint a díjátadón kiderült, az októberben meghirdetett Richter Anna Díjra csaknem 200 pályázat érkezett az ország szinte minden területéről. Az ötfős zsűrit, amelynek tagjai: Kertész Éva, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány elnöke, Szily Nóra pszichológus, újságíró, Rúzsa Magdi énekesnő, dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens valamint a cég kommunikációs vezetője Beke Zsuzsa volt, is meglepte az a kreativitás, amely a legtöbb ötletet jellemezte.

A gyógyszerész kategória győztese a Szeddviddvédd! nevű csapat, amely a tudatos gyógyszerhasználat fontosságára akarja felhívni programjával a figyelmet. A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének csapata egy országos kampánnyal szeretne minél többeket rávenni arra, hogy nézzék át a házipatikát, és a gyógyszerhulladékot vigyék vissza a gyógyszertárakba, ahol erre kijelölt helyen kidobhatják. Ráadásul ezzel a környezetet is védik.

Már egyre kevesebben tudják milyen felszabadító érzés mezítláb mászkálni, ami nem utolsó sorban egészséges is. Ezt ismerték fel a pedagógus kategória győztese, a Selypi Középiskolásokért Alapítvány tanári karának ötfős csapata.  Egy ódon vadászkastély és a körülötte elterülő erdős terület adottságait akarják a diákok és a tágabb környezet előnyére fordítani. Itt akarják létrehozni a Richter Anna Tanösvényt és Mezítlábas Parkot.

A Bethesda Kórház Alapítvány csapata nyerte el az egészségügyi szakdolgozói kategória díját. Egy Imázsfilmet szeretnének készíteni, amely egyszerre szól a gyerekekhez a szülőkhöz és magukhoz az egészségügyi szakdolgozókhoz is. A szülőknek és a gyerekeknek azt szeretnék megmutatni, hogy egy kórház nem feltétlenül egy félelmetes hely. A dolgozóknak azt az üzenetet adnák át a filmmel, hogy hivatásuk miatt igenis van miért büszkének lenniük és az ápolói szakmát választó fiataloknak pedig azt, jól döntöttek, hogy ezt a szakmát választották. A díjátadóra egyébként a csapatot elkísérte a Bethesda Kórház főigazgatója Velkey György is, aki mint büszke kolléga, végigdokumentálta a szakdolgozók győzelmét.

Egy neves orvosnőkből álló, Európa-szerte elismert onkológiai csapatot is a díjaztak. Az orvos kategória győztesei a mellrák megelőzését szeretnék programjukkal elősegíteni. Számos tévhit kering a betegség, a kezelés, a felismerés, a szűrővizsgálatok körül, melyek eloszlatását tűzte ki célul egy felkészült szakmai csapat. Egy olyan animációs filmet kívánnak létrehozni, amellyel plasztikusan tudják bemutatni, hogyan lehet küzdeni a melldaganatok kialakulása ellen, illetve korai felismerés esetén hogyan lehet eredményesen kezelni ezt a betegséget.

A közönség a Terápiás szabadulószoba programot díjazta (nyitóképünkön a nyertesek). A Vadaskert Alapítvány csapata kényszerbeteg gyerekekre szabott élményterápiát dolgozott ki, amelyben játszva, szórakozva tölthetnek el értékes időt szüleikkel, testvéreikkel együtt. Az ötlet népszerűségét jelzi, hogy csaknem 10 ezren szavaztak erre a pályázatra.

A díjátadón kiderült, a Richter kamerával is végigköveti a nyertes ötletek megvalósítását. Az így készült filmeket szeptemberben mutatják majd be. Októberben pedig várhatóan ismét kiírják a már második Richter Anna Díj pályázatát.

Legolvasottabb cikkeink