• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Adomány a gyermekonkológiáknak

Hírek Forrás: Weborvos

Nyolc, rákbeteg gyermekekeket kezelő onkológiai intézmény vásárolhat eszközöket, műszereket.

A közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány ünnepélyes keretek között, 22,5 millió forintot ad át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat (8 egészségügyi intézmény) képviselőinek. A magyarországi viszonylatban kiemelkedő nagyságúnak számító összeget életmentő berendezések megvásárlására fordítják az intézmények. Az adományt számos magánszemély és cég támogatása tett lehetővé. A berendezések az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás gyermeknél a legoptimálisabb kemoterápiás stratégia megválasztása érdekében nélkülözhetetlenek, hiányuk akár a gyermek életébe is kerülhetnek - tudatták közleményben.

Az összegeket átvevő 8 intézmény:
Heim Pál Gyermekkórház
1.500.000 Ft összegben AccuVein készülék kerül beszerzésre a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztályának. Az AccuVein egy olyan, speciális fényt biztosító digitális készülék, amely megmutatja a bőr aktuális keringési térképét, s így a bőr alatt futó vénák átláthatóvá válnak a leukémiás gyermekeknél. Ez elősegíti, hogy biztonságosabb legyen a vérvétel, mivel a vénák átjárhatósága láthatóvá válik.

Egyesített Szent István és Szent László Kórház
3.000.000 Ft összegben ultramély fagyasztó berendezés kerül beszerzésre az onkológiai osztály által. Ennek segítségével az őssejt-transzplantáció során lehetőség van a leukémiás gyermekektől levett DNS és RNS minták tartós, hosszú évtizedekig való tárolására. Mivel az őssejt-transzplantáció után a leukémiás gyermekek vérképzése megváltozik, a fagyasztással a saját vérképzésükből vett minták megőrizhetőek. A tartósan tárolt mintákkal később személyre szabott diagnosztikus vizsgálatokat lehet végezni, amely során pontosabb diagnózisra van lehetőség azoknál a gyermekeknél, akiknek betegségük pontos háttere a transzplantáció időpontjában még nem volt teljesen tisztázott.

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet
3.000.000 Ft összegben a Gyermekhematológiai Onkológiai Tanszék szintén ultramély fagyasztó berendezést szerez be.

Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika
3.000.000 Ft összegben mikroszkópos kamerával felszerelt trinokuláris mikroszkóp kerül beszerzésre, amely a heveny fehérvérűség mihamarabbi diagnózisához nyújt segítséget, valamint életfontosságú a differenciál diagnosztika során.

B.A.Z.M.Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
3.000.000 Ft összegben Mediklav gőz sterilizátor kerül beszerzésre a Gyermek Onkohaematológiai Osztálya számára, amely ételsterilizálásra használható. A tumoros, leukémiás gyermekek gyógyítása során az immunrendszert igen agresszív kemoterápiás és más, a szervezetet megterhelő kezelésekkel gyengítik le. Teszik ezt annak érdekében, hogy az ily módon legyengített szervezetben a betegségért felelős leukémiás sejtek könnyebben és maradéktalanul elpusztíthatóak legyenek. A legyengített szervezet azonban igen támadhatóvá válik a különböző vírusok, baktériumok számára, így ennek a készüléknek életmentő szerepe van a transzplantációs boxban lévő leukémiás gyermekek számára. Ezen felül egy modern lélegeztetőgép is beszerzésre kerül.

Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika
3.000.000 Ft összegben az onkológia osztály felújítására kerül sor egy szülőpihenő egység kialakításával. Így létrehozásra kerül egy olyan részleg, ahol a leukémiás gyermekekkel szüleik együtt lehetnek éjszaka is. Jelenleg áldatlanok a körülmények, mivel az éjszakákat sokszor széken ülve töltik gyermekük mellett az édesanyák.

Vas Megyei Markusovszky Kórház Gyermekosztálya
3.000.000 Ft összegben az Onko-hematológiai részlegnél laporoszkópiás szett kerül beszerzésre. Ez az eszköz laparoscopiás gyermeksebészeti célokat szolgál, mert nincs szükség a has felnyitására, s a leukémiás gyermekeknél fokozottabban kisebb műtéti kockázatot tesz lehetővé.

Tűzoltó utcai Gyermekkórház ,SOTE II. sz. Gyermekklinika
3.000.000 Ft összegben 2 infúziós pumpa és 1 mobil betegőrző monitor kerül beszerzésre. A klinikán 3 hemato-onkológiai osztály működik, mely az ország daganatos beteg gyerekeinek felét látja el. A leukémiás gyerekek csak úgy tudják pontos mennyiségben és előírt időtartamban biztonságosan megkapni a kemoterápiát, ha megfelelő minőségű infúziós pumpák állnak rendelkezésre. A 3 hemato-onkológiai osztályon rendszeresen van olyan gyenge általános állapotú, intenzív ellátásra, intenzív megfigyelésre szoruló beteg, aki betegőrző, nővéreket riasztó betegőrző monitor alkalmazására szorul. A készülék 24 órában figyeli a gyermek légzési és keringési értékeit, riasztja a nővéreket, orvosokat, ha a leukémiás gyermek értékei kritikus szintet érnek el.

A leukémiáról
Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 - 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére. A hosszú kórházi tartózkodás során egy-egy kezelés folyamata évekig eltartó, erős fájdalmakkal, sorozatos kellemetlenséggel járó, kitartást és türelmet igénylő beavatkozások sorozata mind a gyermekek, mind a szülők számára.

A tumoros beteg gyermek ténylegesen gyógyultnak csak a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthető, de ezt követően is folyamatos gondozást és komoly figyelmet igényel. Körülbelül 350 magyar gyermek esik a rák áldozatává évente – e szám relatíve állandónak bizonyult az elmúlt években.

Ahogy egyre több és több gyermek éli túl ezt az életet nagymértékben veszélyeztető betegséget, világossá válik, hogy legtöbbjüknek a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie: kezdve a koncentrációban adódó problémáktól egészen addig, hogy esetleg nem lehet később saját gyermekük. Mindezek a lehetséges problémák nagymértékben befolyásolhatják a gyermekek és családjuk eljövendő életét.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványról
A 2000-es évek elején egy szülőkből és szakemberekből álló csoport összefogott annak érdekében, hogy javítson a leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek és családjuk életkörülményein, a gyermekek gyógyulási esélyein. 2003. szeptember 23-án ugyanezzel a szándékkal jött létre az EGYÜTT A LEUKÉMIÁS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY, közhasznú, non profit szervezet.

Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Az Alapítvány közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában a gyógyító tevékenység anyagi támogatása útján. Ennek elérése érdekében az Alapítvány - mivel központi költségvetési forrásból nem részesedik – kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek, és szervezetek adományaira támaszkodik. Az Alapítvány 2003-as megalakulása óta több mint 558 millió forintot tudott átadni magyarországi gyermekkórházak onkológiai osztályainak. Ebből több mint 51 millió Ft-al támogatta a leukémiás gyermekeket nevelő családokat családtámogatási programja keretében.

Legolvasottabb cikkeink