• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevés a patológus, a tüdőgyógyász és az anesztes

Lapszemle Forrás: Metropol

A személyi feltételeket előíró szakmai minimumnak egyetlen hazai kórház sem tudott megfelelni.

Hazánkban jelenleg feleannyi patológus dolgozik, mint amennyire szükség lenne – hívta fel a figyelmet a minap közös közleményében négy hazai egyetem. A Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közös nyilatkozata szerint a patológus szerepe egyre meghatározóbb a gyógyító terápia kiválasztásában is, főleg a daganatos megbetegedések esetén. Ám minden harmadik magyar kórházban mindössze egy patológus dolgozik – emeli ki a közlemény.

A szakminiszter 2010 óta minden évben közzéteszi az orvosi hiányszakmák listáját: ezek között a patológia a 14. helyen szerepel, a listát az aneszteziológia és intenzív terápia vezeti. A hiányszakmák listáját egy bizottság állítja össze, és a szakminiszter hagyja jóvá, azt azonban nem sikerült megtudnunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságán, hogy mi alapján döntenek róla, és az sem derült ki, hogy az egyes területeken pontosan mennyi szakember hiányzik - írta a Metropol.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) Humánerőforrás Monitoring osztálya által készített éves jelentés szerint például a hiányszakmák listáját vezető aneszteziológia és intenzív terápia a hatodik leggyakoribb a szakvizsgázók száma alapján: 2013-ban 1455-en rendelkeztek ezzel a képesítéssel. A hiánylista második helyén szereplő csecsemő- és gyermek-gyógyászat pedig a harmadik leggyakoribb szakirány. A legtöbben háziorvosi szakvizsgával rendelkeztek – bár ez a terület nem szerepel a hiányszakmák között –, mégis hamarosan háziorvoshiányra számíthatunk: a ma praktizálók 38%-a ugyanis 60 év feletti.

A többek között a személyi feltételeket is meghatározó, az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló rendeletet 2012-ben éppen azért kellett „felpuhítani", mert az abban szereplő kritériumoknak egyetlen hazai kórház sem tudott megfelelni. A 2012. június 1-jén hatályba lépő rendelet kapcsán azonban az ellenőrzéssel megbízott országos tiszti főorvos már szeptemberben azt mondta egy szakmai konferencián, hogy az intézmények többsége az új szabályoknak sem tud megfelelni - írja a lap.

Legolvasottabb cikkeink