• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ahol jár, pusztít az új koronavírus

Hírek Forrás: ECDC - beb

Még a kórházi szobatársak is elkapták a vírust, az eddig fertőzöttek fele meghalt.

Továbbgyűrűzik az a Szaud-Arábiából indult fertőzés, amelynek halálozási aránya az eddig ismertté vált esetek alapján 50 százalék. Franciaországban ugyanis május közepén már a második új koronavírussal fertőzött beteget jelentették, aki nagy valószínűséggel az elsőtől kapta el a kórt. Tehát csakúgy, mint februárban Nagy-Britanniában, itt is emberről emberre terjedt a fertőzés.

MERS-nek nevezte el az új koronavírust a vírusok rendszertanával foglalkozó nemzetközi bizottság koronavírusokat vizsgáló csoportja – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentéséből. A MERS a Middle East respiratory syndrome rövidítése, azaz Közel-Keleti Légúti Szindróma.

A MERS rokona a 10 éve több száz életet követelő SARS-járványt okozó koronavírusnak, igaz, genetikailag különbözik, és egyelőre úgy tűnik halálosabb. A SARS-nál ugyanis a halálozási arány „csak" 4-8 százalék volt. Az új koronavírus abban is különbözik, hogy a súlyos légúti tüneteken kívül veseelégtelenséget is okoz, sőt a legutóbbi francia esetnél hasmenést is feljegyeztek.

Egy éve, 2012. júniusában jegyezték fel először az addig ismeretlen koronavírust, amelyet egy súlyos tüdőgyulladásban és veseelégtelenségben elhunyt, 60 éves szaúd-arábiai férfi betegből izoláltak. Azóta összesen 40 laboratóriumi vizsgálattal megerősített MERS esetet regisztráltak: Szaúd-Arábia (30), Jordánia (2) Németország (2), Nagy-Britannia (4) és Franciaország (2). A fertőzöttek közül 20 meghalt. A betegek többsége férfi (31), koruk 24-94 év között mozog.

A legutóbbi francia eseteknél az első beteg az Egyesült Arab Emírségekből tért vissza Európába, majd április végén kórházba került hasmenéssel és lázzal. A második francia beteg két napig a kórházban szobatársa volt az elsőnek, valószínűleg így kaphatta el a fertőzést. Csakúgy mint Angliában, itt is immunhiányos volt az a beteg, aki a kórházban fertőződött meg. Az ECDC szerint ezek a tények arra hívják fel a figyelmet, hogy a MERS-nél is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rossz kondícióban lévő betegek, és az is fontos, hogy a fertőzésnek nemcsak a légúti tünetei lehetnek.

Az európai központ egyúttal leszögezi, hogy a legutóbbi németországi és francia esetek azt támasztják alá, hogy a közeljövőben több fertőzés is várható az EU-ban.

Legolvasottabb cikkeink