• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Aktív szerepet vállal a Semmelweis Egyetem az olimpián

Hírek 2021.08.05 Forrás: Semmelweis Egyetem
Aktív szerepet vállal a Semmelweis Egyetem az olimpián

A részletes labortóriumi vizsgálat során kiszűrik és kezelik a sportteljesítményt esetlegesen befolyásoló tényezőket.

A Semmelweis Egyetem aktív szerepet vállalt több sportág versenyzőinek itthoni egészségügyi felkészítésében, az egyetem néhány sportegészségügyi szakembere pedig a helyszínen segíti az olimpiai csapat sikeres szereplését. Dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) sportegészségügyi bizottságának tagjaként vett részt az olimpia vizes sportok versenyein.

Az egyetem 2019 óta a szövetségekkel kötött megállapodások szerint szorosan együttműködik az úszó- és vízilabda válogatott orvosi felkészítésében. Ennek keretében a válogatott versenyzők rendszeres sportkardiológiai szűrésen vesznek részt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A szűrés magában foglalja a sportolók részletes anamnézisfelvételét, nyugalmi EKG-, kiterjesztett laboratóriumi, valamint szívultrahang vizsgálatát, testösszetétel mérését és légzésfunkciós terheléses vizsgálatát. „A laboratóriumi méréseket a felkészülési szakaszokhoz igazítva pályamérésekkel egészítjük ki, azaz edzés- és versenykörülmények között is vizsgáljuk a sportolók mért értékeit. Részletes szűrést utóbbi évben, a poszt-COVID vizsgálatokat általában évente két alkalommal végzünk, majd az eredményeket közösen értékeljük az edzőkkel” – foglalta össze dr. Merkely Béla rektor az egyetem szerepvállalását a felkészülésben, hozzátéve, hogy az olimpia előtti szűrések idén áprilistól kezdődtek el. Az úszóválogatott minden tagja részletes pulmonológiai kivizsgáláson is átesett a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. Dr. Müller Veronika klinikaigazgató és munkatársai az olimpiai felkészülés fontos állomását jelentő májusi úszó-Európa-bajnokságon egy egyedülálló légzésfunkciós pályamérést is szerveztek.

„Az úszóknál és vízilabdázóknál a felkészülés keretében végzett részletes labortóriumi vizsgálat során kiszűrjük és kezeljük a sportteljesítményt esetlegesen befolyásoló tényezőket, így például a vashiányt” – emelte ki a rektor a sportorvostan korszerű alkalmazásának egyik példájaként. Hangsúlyozta, hogy az eredmények értékelésénél mindig az élsportolói normálértékeket tekintik mérvadónak. A laktátméréssel kiegészített légzésfunkciós terheléses vizsgálat segített felmérni a versenyzők anyagcsere állapotát és után lehetett követni teljesítményük alakulását. A laboratóriumi mérési eredmények ezután összehasonlíthatóvá váltak a versenyzők saját környezetében végzett pályamérési eredményekkel.

Dr. Merkely Béla a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) sportorvosi bizottságának tagjaként volt Tokióban, ahol a medencék közeléből követhette az úszó- és vízilabda versenyeket. A versenyek és a szervezés legfontosabb orvosszakmai kérdése természetesen továbbra is a COVID-19 járványhoz volt köthető. „A mostani olimpia rendhagyó, hiszen a COVID miatt sok új szabályt kellett bevezetni. A karantén, a mindennapos COVID-tesztelés, a folyamatos maszkviselés megnehezítette a mindennapokat, de ennek ellenére csodálatos teljesítményeknek lehettünk szemtanúi az elmúlt egy hétben. Rendkívül izgalmas, drámai úszóversenyeken és vízilabda mérkőzéseken szurkolhattam Tokióban és magyar sikereket élhettem át. Bár az olimpiáról már hazatértem, a szívem egyik felét otthagytam, s szurkolok tovább itthonról sportolóinknak!” – összegezte a rektor a Tokióban töltött napok élményeit.

A Semmelweis Egyetem orvosai és a Sportorvostan Tanszék orvos munkatársai közül többen is kiutaztak Tokióba az olimpiai csapattal, hogy a helyszínen végezzék vállalt feladataikat. Dr. Sydó Nóra kardiológus, sportorvos, a Kardiológiai Tanszék tanársegédje nemcsak a versenyek alatt biztosította az úszó válogatott egészségügyi hátterét keretorvosként, hanem a sportkardiológiai felkészítést is ő végezte a Városmajori Klinikán dr. Csulak Emese segítségével. Dr. Komka Zsolt kardiológus, sportorvos , a Kardiológiai Tanszék tanársegédje a kajak-kenu válogatott helyszíni orvosa, akiknek versenyei az olimpia második hetén kezdődtek. A Sportorvostan Tanszék oktatói közül dr. Pavlik Attila szintén ortopéd orvos, traumatológus a női vízilabda válogatott csapatorvosa, dr. Tállay András ortopéd orvos, traumatológus, és dr. Halasi Tamás sportorvos, sebész, ortopéd orvos a MOB Orvosi Bizottságának képviseletében dolgozik a japán fővárosban az olimpiai csapat sikereiért.

Legolvasottabb cikkeink