• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Árvíz - Pintér Sándor: a felkészülés szintje százszázalékos

Hírek 2024.09.16 Forrás: MTI
Árvíz - Pintér Sándor: a felkészülés szintje százszázalékos

Az OMSZ minden érintett területen kiemelt szolgálatot lát el, és az illetékes kórházakban biztosított a vérellátás és a műtőkapacitás.

Az árvíz elleni védekezésre való felkészülés szintje az egész ország területén elérte a száz százalékot - jelentette ki a belügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Pintér Sándor közölte: az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát. Ugyanakkor más folyók esetében, lehetséges megoldásként ideiglenes víztározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy megvédjék a lakosság testi épségét és javait.

A védekezésben a vízügyi igazgatóságok mellett részt vesz a honvédség, a rendőrség, a büntetésvégrehajtás, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az önkormányzatok, és készültségben van a mentőszolgálat is - sorolta a tárcavezető. Ismertette: Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte egy operatív törzs létrehozását. A védekezési feladatok irányítása pedig a belügyminiszter feladata, ezért Pintér Sándor minden külföldi útját lemondta.

A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a Boris ciklon az elmúlt napokban jelentős károkat okozott Európában. Ausztriában elöntötte a víz az alacsonyan fekvő lakóterületeket és Bécset is.

Ebben a helyzetben hozták létre az operatív törzset, amelynek szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság adja; a szervezés irányítása a katasztrófavédelem feladata. Részt vesz a munkájában 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel - a többi között helikopterekkel - a honvédség, a büntetésvégrehajtás hivatásos állománya és önként jelentkező elítéltek is - közölte a belügyminiszter. Hozzátette: a rendőrség garantálja a közbiztonságot, őrzi az esetlegesen elhagyott településeket, illetve az Országos Mentőszolgálat minden érintett területen kiemelt szolgálatot lát el, továbbá az illetékes kórházakban biztosított a vérellátás és a műtői kapacitás.

Közölte, reményei szerint ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát és a mellékfolyókat. Amennyiben ez nem lehetséges, az ideiglenes tározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy lakott területet ne érjen el az ár - fűzte hozzá Pintér Sándor.

A miniszter arra kérte az önkormányzatokat, hogy hozzák létre a védelmi bizottságokat. A védekezéshez szükséges eszközöket az operatív törzs biztosítja, legyen az homokzsák vagy gépjármű - jelezte. Ugyanakkor - folytatta - önkéntesek jelentkezését is várják a védekezéshez. Az interneten fogják közzétenni, hogy hol és milyen munkára jelentkezhet az, aki segíteni kívánja a védekezést.

A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy a következő napokban az éjszakai adatok alapján hajnalonként összesítik az eredményeket a védekezést irányítók. Ez alapján határozzák meg a következő nap feladatait, erről pedig mindennap reggel 9 órakor sajtótájékoztatót tartanak Rétvári Bencének, a tárca parlamenti államtitkárának részvételével.

 

 

 

 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: szakmai, logisztikai, tárgyi, anyagi segítséget nyújt az állam az árvíz ellen védekező önkormányzatoknak. Ismertette: minden védekező település számára többrétű segítséget nyújt az állam. Egyrészt minden településen van a vízügy részéről egy széles körű árvízvédekezési ismeretekkel rendelkező műszaki vezető, aki segít kijelölni a védvonalakat, és megszervezni a védekezést.

Másrészt minden településen van egy összekötő a katasztrófavédelemtől a felmerülő tárgyi igények, például homok, homokzsák, gépek biztosítására. Emellett a települések a védekezésre fordított összegeket később igényelhetik a vis maior alapból. Hozzátette: az önkormányzati védvonalakon az önkormányzatok szervezik a védekezést, az állami védvonalakon pedig az Országos Vízügyi Főigazgatóság, tehát az állam, így "teljes a védekezésünk". "Arra fogunk törekedni, hogy mire az árhullám ideérkezik, mindenki biztonságban legyen" - fogalmazott az államtitkár.

Láng István országos vízügyi főigazgató hangsúlyozta: a Duna és a Lajta vízgyűjtőjén szélsőséges árhullámokat okozott az erős csapadéktevékenység. Elmondta, hogy a Lajtán rekordszintű vagy rekordközeli árvíz várható, ezért kedden nagy valószínűséggel szükségtározót nyitnak Mosonmagyaróvár felett. A két Lajta közötti mezőgazdasági területre 140 hektáron fogják kiengedni a vizet, hogy a város terhelését csökkentsék - magyarázta.

A főigazgató úgy folytatta: a Dunán várhatóan másodpercenkénti 10 ezer köbméteres tetőzéssel fog belépni az árhullám az országba. A szigetközi szakaszon rekordközeli vízszintek várhatók, de ez szerencsére nem érint lakott területeket - ismertette, kiemelve: az árvízi töltések biztonságának garantálása állami feladat. Láng István tájékoztatása szerint a Duna szerdán a Szigetközben Nagybajcson tetőzik, csütörtökön és pénteken Komárom-Esztergom térségében, szombaton és vasárnap pedig Budapesten. A vízszint várhatóan 30-40 centiméterrel a 2013-as szint alatt marad, de a rakpartokat valószínűleg sokáig lezárva fogják tartani - fűzte hozzá.

A főigazgató kitért arra is, hogy az állam "besegít a településeknek a védekezésbe": a vízügyi szakszolgálat minden önkormányzatnak műszaki irányítókat biztosít. Jelezte, hogy az árhullám várhatóan jövő hétvégén hagyja el Magyarországot.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója közölte: valamennyi vármegyénél, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon is megkezdték működésüket a védekezést irányító operatív törzsek. Az elmúlt napokban 28 településen biztosítottak összekötőket a védelmi munkálatokkal kapcsolatban az önkormányzatoknak - mondta, hozzátéve: az árhullám levonulását drónokkal is tudják követni. Kijelentette: a katasztrófavédelem felkészült a feladatokra és mindent megtesz annak érdekében, hogy az árvíz a medrekben maradjon.