• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy iskolateremtő-olimpikon főorvosra emlékeznek Kaposváron

Regionális hírek 2024.09.16 Forrás: Weborvos
Egy iskolateremtő-olimpikon főorvosra emlékeznek Kaposváron

Emléktáblát avatnak, fórumot tartanak dr. Bodosi Mihály emlékére a kaposvári kórházban.

A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház vezetése az elmúlt 80-90 év kiemelkedő személyiségeire tudományos fórum keretei között emlékezik, mely program végén szakmai munkásságuk színhelyén emléktábla avatására kerül sor. Most csütörtökön dr. Bodosi Mihályra, egy igazi iskolateremtő orvosra emlékeznek.

Tiszteletére két helyen is emléktáblát avatnak a kórházban. Az intézmény egykori főorvosának az emlékére ezen a szeptemberi napon tudományos tórumot is tartanak, amelyen az előadók felidézik a címzetes egyetemi docens jelentős életútjának állomásait, de bemutatják elsőszámú szakterületének, a traumatológiának az aktuális helyzetét is.

A lexikon szerint dr. Bodosi Mihály szakmai élete körzeti orvosként, majd Komlón bányaorvosként kezdődött.

„1951-ben visszaköltözött Kaposvárra, ahol a megyei kórház sebészeti osztályának adjunktusa lett. 1961. január 1-től megbízott főorvosa lett az osztálynak. Ugyanebben az évben nyílt meg az új Traumatológiai Osztály, amelyen a korábbi Baleseti Sebészeti Osztály feladatai mellett ortopéd ellátást is biztosítottak. Bodosi Mihály személyében, aki egyaránt rendelkezett általános-, ortopéd- és baleseti sebészeti gyakorlattal, a legmegfelelőbb ember került az osztály élére. Célja volt, hogy egy korszerű, teljes ellátást biztosító Traumatológiai Osztályt hozzon létre a Kaposvári Megye Kórházban. Irányítása alatt az osztály eszközparkja fokozatosan korszerű gépekkel bővült, és egyre teljesebb körű ellátásban tudták részesíteni a betegeket. 1970-től a Traumatológiai Osztály feladatköre járóbetegellátással is gyarapodott, ami miatt szükségessé vált az osztály bővítése. 1972-től már kibővített rendelőkben fogadták a pácienseket. A korszerű ellátás érdekében az osztályon dolgozó orvosok és nővérek képzéseken vettek részt, és fokozatosan jelentek meg tudományos írásaik hazai és külföldi szaklapokban”.

A főorvos múltjából kihagyhatatlanok a fiatalkorában elért sportolói eredményei, hiszen magasugróként még a berlini olimpiára is kijutott. Nyugdíjba vonulása után pedig orvostörténeti kutatásai, tanulmányai ma is a kórház gyűjteményének fontos részei.

A szeptember 19-én megtartandó Dr. Bodosi Mihály Tudományos Fórumot dr. Inczeffy István főigazgató nyitja meg, köszöntőt mond Szita Károly polgármester. Az előadások sorát prof. dr. Repa Imre nyitja meg a fórum névadója munkásságának bemutatásával. A konferencián többek között szó lesz a magyarországi traumatológiai ellátás aktuális helyzetéről, a csípőtáji törések ellátásáról, a traumatológiai ellátásban részesült betegek rehabilitációjáról.

A fórum végén avatják fel a dr. Bodosi Mihály emlékére állított két márványtáblát a Traumatológiai Osztályon és a Fizioterápiás Részlegen.

Az esemény meghívója itt olvasható.

Kapcsolódó hírek