• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Asztúria hercegnője-díj - Gloria Steinem jogvédőnek

Hírek 2021.05.20 Forrás: MTI
Asztúria hercegnője-díj - Gloria Steinem jogvédőnek

Harcolt az abortusz legalizálásáért, a nők megcsonkítása és a gyermekbántalmazás ellen, a nemek közti egyenlőség elismeréséért.

Gloria Steinem amerikai feminista ikon, író, újságíró, jogvédő nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat kommunikáció és humán tudományok kategóriában - hozta nyilvánosságra a döntését a zsűri szerdán Oviedóban. A döntőbizottság méltatásában a nőjogi mozgalom motorjának nevezte a 87 éves Gloria Steinemet, akinek hat évtizede tartó szilárd és fáradhatatlan munkája előmozdította az emberiség egyik alapvető értékét, az egyenlőséget.

Gloria Steinem társalapítóként vett részt 1972-ben az első amerikai feminista újságként számon tartott Ms. magazin létrehozásában, amelynek 15 éven át szerkesztője is volt. Harcolt az abortusz legalizálásáért, felemelte hangját a nemek közti egyenlőség elismeréséért, aktív szerepet vállalt a halálbüntetés, a nők megcsonkítása és a gyermekbántalmazás elleni küzdelemben. Könyvei rendre az eladási listák élén szerepeltek, önéletrajzi írásából 2020-ban film készült Julianne Moore főszereplésével.

Több egyetem díszdoktora és számtalan jelentős díj birtokosa, hazájában 1993-ban beválasztották a nemzeti hírességek csarnokába, húsz évvel később Barack Obama az Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki.

Gloria Steinem 16 ország 36 jelölje közül nyerte el az 50 ezer eurós (17,8 millió forint) pénzjutalommal és a világhírű Joan Miró szobrával járó elismerést, amelyet hagyományosan októberben adnak át Oviedóban ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében.

A kommunikáció és humán tudományok kategóriájának díjával az elmúlt négy évtizedben kitüntették mások mellett Annie Leibovitz amerikai fotóművészt, a brit tudományos akadémiát, az El País című spanyol napilapot, a CNN hírtelevíziót és Umberto Eco olasz írót.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, idén az első kihirdetett győztes Marina Abramovic szerb performanszművész volt, a művészeti kategória győztese.

Legolvasottabb cikkeink