• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok fiatal megszenvedi az iskolanyitást

Hírek 2021.05.20 Forrás: Weborvos
Sok fiatal megszenvedi az iskolanyitást

Minden eddiginél több fiatalt foglalkoztatott az öngyilkosság gondolata egy szakmai felmérés szerint.

Bár a nyitás elkezdődött, a gyermekpszichiátrián csak most lobban be a második hullám. Beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekek tömegei számára áldásos volt az otthonlét, azonban a visszatérés újabb pszichés terhet helyez rájuk. Számukra most kezdődik a nehéz időszak. Ugyanakkor a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház adatai szerint a bezártság is komoly nyomokat hagyott a fiatalokban: a járvány alatt megduplázódott azon serdülők száma, akiket foglalkoztatott az öngyilkosság gondolata. A reménytelenség, motiválatlanság és a szorongás általános érzéssé vált. 

2021 első hónapjai eddig nem tapasztalt mértékű emelkedést hoztak a serdülők körében a szuicid gondolatok terén: az elmúlt négy hónapban megduplázódott azon fiatalok száma, akiket öngyilkossági kísérlettel vitt be a mentő a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórházba – derül ki az intézmény friss adataiból. Többek között ez is szóba kerül a Lesz mosoly a maszk alatt? – Gyerekek és szorongás 2021 című ingyenes online előadáson Vadaskert és az UNICEF Magyarország részvételével. 

„A serdülőknél az öngyilkossági kísérletek jellemzően a pillanat hevében, hirtelen felindulásból történnek, a pandémia hónapjai alatt azonban megnőtt azon esetek száma, ahol huzamosabb ideig altatóhoz, nyugtatóhoz szoktatták magukat a fiatalok. Eddig ez nem volt jellemző” – mondta dr. Szolnoki Nikolett, a Vadaskert gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa. Míg 2019 azonos időszakában 2, 2020-ban 5, 2021-ben pedig 10 ilyen esetet tart számon a kórház ambulanciája. 

A szakorvos arra figyelmeztet, hogy a járvány gyerekekre gyakorolt negatív hatása még korántsem ért véget. “Kevés szó esik arról, hogy sok gyerek igenis élvezte az otthon töltött időszakot. Azok, akiket korábban beilleszkedési zavarokkal kezeltünk, vagy problémájuk van a szociális készségek terén, elmaradtak a rendelésekről, mert ők eddig jól voltak. Számukra akkor kezdődik a nehéz időszak, amikor átlépik az iskola küszöbét. A tavaszi nyitás első napjaiban számos hívást kaptunk pániktüneteket mutató pánikrohamos gyerekek szüleitől, az iskola, a közösségbe járás ezt hozta elő belőlük” - mondta dr. Szolnoki Nikolett.

Hogy pontosan mit is gondolnak, és hogyan élték meg a 13-25 éves fiatalok a COVID-19 járvány hónapjait, arról Kövécs Laura, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete egy kortársai között végzett nem reprezentatív felmérésben kereste a választ. A válaszadók 64%-a azonosította az otthon töltött hónapokat a motiválatlansággal, 58%-a a fáradtsággal, 56%-uk számára a karantén egyet jelentett a stresszel, 54%-ának pedig az unalommal. A felmérésben részt vevők majdnem fele számolt be a karantén ideje alatt megnövekedett otthoni feszültségről. „A vírushelyzet, az összezártság, a szorongás és a megnövekedett társadalmi feszültség a családokon is lecsapódott, melynek talán leginkább a folyamatosan otthon lévő kamaszok voltak a legjobban kitéve” – mondta Kövécs Laura. 

„Sokan kérdezik, hogy mikor kapjuk vissza a régi életünket, erre a válasz az, hogy soha. Megváltozott a világunk és megváltoztunk mi magunk is az elmúlt egy évben” - tette hozzá dr. Szolnoki Nikolett. A szakértők azt javasolják minden szülőnek és pedagógusnak, hogy a nyitás időszakában beszélgessenek sokat, enyhítsenek a gyerekekre nehezedő teljesítménykényszeren és legyenek fogékonyak a fiatalok eltérő gondjaira.

Legolvasottabb cikkeink