• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ausztria: átalakítják az egészségügyi rendszert

Hírek Forrás: MTI

Cél: a közös irányítás és finanszírozás révén takarékosabban működjön az egészségügyi rendszer.

Az egészségügyi rendszer irányításának és finanszírozásának egységesítését irányozza elő az osztrák kormány, a tartományok, valamint az egészségpénztárak szerdán létrejött megállapodása.
Az egyelőre csak nagy vonalakban rögzített átalakítás célja, hogy a közös irányítás és finanszírozás révén takarékosabban működjön az egészségügyi rendszer.

A jelenlegi szabályok szerint a társadalombiztosítás finanszírozza a háziorvosi szektort, míg a kórházakat legnagyobbrészt az egyes tartományi költségvetésekből tartják fent. Az egészségpénztáraknak így az az érdeke, hogy lehetőleg kórházi elhelyezést kapjon a beteg, a tartományoknak pedig az, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott háziorvosokhoz helyezzék ki az egyes ellátásokat. A kórházak és a háziorvosok működését a jövőben közös forrásból fedeznék és az egészségügy kiadásai nem emelkedhetnének jobban az osztrák gazdaság éves növekedésénél.

A reform egyelőre csak félúton van - hangsúlyozta az osztrák tartományok képviselője, Josef Pühringer felső-ausztriai tartományi kormányfő. Egyelőre nem dolgozták ki a források elosztásának döntési mechanizmusát és azt sem, hogy a költségvetés túllépéséhez rendelt szankciókat hogyan léptetik életbe.

Az osztrák orvosi kamara elégedetlen a tervezettel. Elnökük, Walter Dorner úgy vélekedett, a körvonalazódó megoldás egyedül a tartományok költségvetéseinek tehermentesítését szolgálja és hátrányos lesz a háziorvosokra nézve. Emellett attól lehet tartani, hogy megszűnik az orvosok joga a betegpénztárak szabad megválasztásához és ezzel gyakorlatilag "felmondják" a háziorvosok és az egészségbiztosítók közötti eddigi jól működő partnerséget - tette hozzá.

A megállapodás 2013-ban lépne életbe és 2016-ig 1,3 milliárd euró megtakarítást jelentene. Jelenleg 22 milliárd eurót tesznek ki az osztrák egészségügyre fordított kiadások. Számítások szerint 2016-ra az intézkedések nélkül 26,8 milliárdra, az új terv szerint 25,5 milliárd euróra emelkednek.

Legolvasottabb cikkeink