• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Autizmussal és fogyatékossággal élők Csodabogara

Regionális hírek 2019.10.09 Forrás: MTI
Autizmussal és fogyatékossággal élők Csodabogara

A Csodabogár nevű intézmény 24 felnőtt autista, illetve 24 értelmi fogyatékossággal élő fiatal számára biztosít szakszerű támogatást.

Jó szociális, illetve fogyatékosellátás akkor nyújtható, ha a közösség ügyévé tud válni, ha a helyi igények az önkormányzat és a civil szervezetek összefogásával, állami segítségvállalással tudnak megvalósulni - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten. Fülöp Attila az autizmussal és fogyatékossággal élők, Csodabogár elnevezésű nappali intézményének megnyitóján fontosnak nevezte a kecskeméti alapellátás bővülését, nappali intézmény kialakítását, hiszen - mint mondta - ezek a szolgáltatások nemcsak az ott élő fiataloknak nyújtanak segítséget, de azoknak a családoknak is, amelyek a lelki és fizikai terhet egy életen keresztül viselik.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke elmondta: Magyarországon több mint 40 évvel ezelőtt kezdték el diagnosztizálni az autizmust, a terület azonban akkoriban még csak néhány pszichiáter figyelmét keltette fel. Hangsúlyozta: az autizmus ma már jogszabályokkal elismert fogyatékossági terület, és radikálisan emelkedett az előfordulási gyakorisága is, hiszen minden hatvannyolcadik gyermek autizmus diagnózist kap.

Az elnök emlékeztetett, az Autizmus Alapítvány szakmai támogatásával éppen harminc évvel ezelőtt indult el az az országos hálózat, amelynek részeként sok nagyvárosban, köztük Kecskeméten is létrejöttek a speciális csoportok. A város az elsők között reagált, és ma már csaknem három évtizedes múlttal rendelkezik az autizmusspecifikus oktatás területén. Kővári Edit szerint Kecskemét ismét példát mutatott a Csodabogár nappali ellátást nyújtó intézmény létrehozásával, amely 24 felnőtt autista, illetve 24 értelmi fogyatékossággal élő fiatal számára biztosít szakszerű támogatást és kiegyensúlyozott mindennapokat. Az intézmény megnyitóján az AOSZ elnöke Autizmus Mintaváros díjjal ismerte el Kecskemét úttörő lépéseit.

Az intézménnyel egy, az autizmussal élők speciális szükségleteit figyelembe vevő, ugyanakkor társadalmi integrációjukat intézményen belül és azon kívül is biztosítani képes nappali ellátási forma kialakítása volt a cél, amely hozzájárul ahhoz, hogy az autista fiatalok családjuk körében élhessenek, ugyanakkor a speciális ellátáshoz, segítséghez akadálytalanul hozzájuthassanak. Így biztosítva Kecskeméten a szolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférés és az egyenlő bánásmód elvét.

A beruházással kapcsolatos sajtóközlemény szerint az új nappali ellátást biztosító telephely mintegy 351 millió forint európai uniós támogatással épült meg. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink