• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az agykutatás eredményeit mutatják be Budapesten

Hírek 2019.03.12 Forrás: MTI
Az agykutatás eredményeit mutatják be Budapesten

A programokra korosztálytól, szakmai képzettségtől függetlenül minden érdeklődőt várnak.

A digitális világ és az agy kapcsolata lesz a fő témája az Agykutatás napjai elnevezésű programsorozatnak, amelyet kedden és szerdán rendeznek meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karának (TTK) lágymányosi campusán. A programot az Agykutatás hete nemzetközi program részeként tartják meg Budapesten - közölték a szervezők az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben betekintést nyújtson az agykutatás eredményeibe és módszereibe.

A program szervezői minden évben más-más, az agykutatással kapcsolatos területre fókuszálnak, idén a fő téma a digitális világ és az agy kapcsolata lesz, ehhez kapcsolódnak az előadások és a szemináriumok is. Az érdeklődők megismerkedhetnek az agykutatást segítő modern technikai újításokkal, valamint mindezeknek az idegrendszer fejlődésére gyakorolt hatásával. A programokra korosztálytól, szakmai képzettségtől függetlenül minden érdeklődőt várnak.

A látogatók nemcsak előadásokat hallgathatnak, hanem maguk is kipróbálhatnak különböző vizsgálati módszereket - például agyhullámokkal irányított számítógépes játékokat, hazugságvizsgálatot, kézremegés- és egyensúlyvizsgálatot, szemmozgásvizsgálatot - amelyek segítségével megismerhetik, hogyan működik az agy.

Az Agyunk testközelből programon megtekinthető és kézbe vehető egy plasztinált emberi agy, az Auro-Science mikroszkópjaival pedig agyi szöveteket tanulmányozhatnak az érdeklődők.

A programban szerepel egy pszichojátszóház, ahol agykutatók felügyelete mellett figyelhetik meg az érdeklődők az állati és emberi reakciókat, posztereken tekinthetik meg az emberi agy szerkezetét és működését, és szakvezetéssel bejárhatják az ELTE Természetrajzi Múzeumát is.

A budapesti esemény szervezésben az ELTE TTK Élettani és Neurobiológiai Tanszéke vesz részt az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézettel és az MTA Természettudományi Kutatóközponttal karöltve.

A programról részletes információ az agykutatasnapjai.koki.hu oldalon található.

A nemzetközi programsorozat célja, hogy világszerte felkeltse az emberek érdeklődését az agykutatás iránt, és felhívja figyelmüket a tudományterület fontosságára.

A rendezvénysorozatot az agykutatás támogatására alapított, idegtudósokból álló amerikai civil szerveződés, a Dana Foundation kezdeményezte, 1996-ban tartották meg először, Magyarország egy évvel később kapcsolódott be az eseménysorozatba, amelyet azóta már a világ szinte minden részén megtartanak.

 

Legolvasottabb cikkeink