• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az allergiások immunterápiájának befogadásáért dolgoznak

Lapszemle 2024.02.28 Forrás: economx.hu
Az allergiások immunterápiájának befogadásáért dolgoznak

A kezelés során a tisztított allergént adják be a betegeknek bőr alatti injekció formájában vagy nyelv alatti készítményként kis dózisban.

A szakma azon dolgozik, hogy a súlyos allergiás betegek számára megoldást jelentő immunterápiát az egészségbiztosító mihamarabb befogadja, mondta az Economxnak Kiss Emese belgyógyász, klinikai immunológus, allergológus, reumatológus, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai Immunológiai és Allergológiai tagozatának elnöke. Például a rovarcsípés allergiások számára semmilyen más terápia nem jöhet szóba.

Az Egészségügyi Közlönyben nemrégiben jelent meg az allergiás betegek immunterápiás kezelésével kapcsolatban egy irányelv. A tanulmány megalkotói között ön mellett gyermek pulmonológusok, tüdőgyógyászok, bőrgyógyászok is voltak. Azért is tartották fontosnak, hogy kidolgozzanak egy átfogó tanulmányt, mert azt látják, hogy folyamatosan emelkedik a betegszám?

Részben igen, ezért. De emellett fontos, hogy a különböző allergiás betegeknek oki terápiát találjunk, ami hatékony, jól tolerálható, csekély mellékhatásokkal jár és költséghatékony. Ha az allergént nem tudjuk kiiktatni, akkor az allergia másik okát, az immunválasz hevességét mérsékeljük. Vagyis olyan kezelést adjunk, ami a betegségbe nagyon célzottan nyúl bele, és a legtartósabb eredményt tudja biztosítani a betegek számára. Az allergia esetében az immunkezelésnek az a lényege, hogy ha sikerül beazonosítani pontosan, hogy mi váltja ki az allergiás reakciót, akkor ezt az allergént tisztított módon előállítják. A kezelés során ezt a tisztított allergént adjuk be a betegeknek bőr alatti injekció formájában vagy nyelv alatti készítményként kis dózisban, az adagokat fokozatosan emelve. A szervezet ilyen módon „mintegy hozzászokik” az allergénhez, megtanulja heves reakció nélkül tolerálni, vagyis ezzel az eljárással az immunválaszt tudjuk befolyásolni. Az allergén specifikus immunterápiát Magyarországon már harminc éve alkalmazzák, de nem tartozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott kezelések közé.

Tervek között szerepel, hogy a NEAK a súlyos allergiás betegek számára a megoldást nyújtó immunterápiát befogadja, vagyis államilag finanszírozottan elérhető legyen a kezelés?

A szakma ezért harcol. Ezért is dolgoztuk ki a szakmai irányelvet. A NEAK és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) más területeken is partner abban, hogy a szakmailag megalapozott és gazdasági szempontból is jól átgondolt anyagot támogassák és az adott készítményt befogadják. Mindenkinek az a célja, hogy ha van költséghatékony terápia, akkor a rászoruló betegek számára biztosított legyen a kedvezményes hozzáférés. Ehhez meg kell határozni, hogy mely betegek igénylik szakmai szempontok szerint az adott kezelést, meg kell határozni, azt a betegcsoportot, akiknél ez az eljárás kifejezetten szükséges és hatásos lehet. Az allergén-specifikus immunterápia egy nagyon költséges eljárás. Ezért fontos, hogy nem akarunk ágyúval verébre lőni.

A teljes interjú az economx.hu-n olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink