• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az első egészségértés pályázat nyertesei

Hírek Forrás: Weborvos

Az ország minden pontjáról érkezett nevezés, összesen 103 pályaműről döntött a zsűri.

Kiosztották az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által meghirdetett, Nekem Szól! című első magyarországi egészségértés pályázat díjait december eljsején. A pályázat célja az volt, hogy feltérképezze és a közvéleménnyel megossza a legjobb egészségértést fejlesztő programokat. A pályázat megmozgatta a magyarországi egészségügy majdnem minden szegmensét, a betegszervezetektől az intézményeken át az orvosokig és szakdolgozókig – amelyet jól tükröz az ország minden pontjáról beérkezett pályázatok nagy száma: a meghirdetett négy kategóriában összesen 103 pályamű érkezett be.

A Nekem szól! Egészségértés díj 2016 pályázatra 2016. január 1. és 2016. október 14. között Magyarországon futó, az emberek egészségügyi ismereteit bővítő, egészségértését fejlesztő programokkal, 4 kategóriában lehetett nevezni: Egészségügyi intézmények, Egészségügyi szakemberek, Betegszervezetek és Közvetlen lakossági kommunikáció kategóriában.

27 pályázat érkezett egészségügyi szakemberektől, 32 civil szervezetektől, 25 egészségügyi- magán- és állami intézmény küldött be anyagot. Ezen felül 11 kiadóvállalat, újság, weblap és 7 újságíró vett részt a pályázaton. A csatornaválasztásról elmondható, hogy a szórólap, plakát, betegklubok mellett 4 rádiócsatorna műsorfolyama, egy televíziós műsorfolyam, 22 weblap, 4 mobil applikáció és 3 Facebook kampány is beadásra került.

Thomas Straumits, az AIPM elnöke a díjkiosztón kiemelte: „A megfelelő egészségértés az egyén saját egészségéért való felelősségvállalásának az alapja, és hozzájárul a kedvezőtlen magyarországi egészségügyi mutatók javításához, mely végső soron megtakarítást jelent az egészségügyi rendszereknek is. Ezért is tartja fontosnak, hogy megfelelő figyelmet és elismerést kapjanak azok, akik hatékonyan tesznek e képességeink fejlesztéséért. Azt is szem előtt kell tartani, hogy egy egészségesebb társadalom az ország gazdasági fejlődésének a motorja." Az egyesület elnöke gratulált minden pályázónak a munkájáért és a nyerteseknek kiemelkedő erőfeszítéseikért.

Dr. Pilling János, a zsűri elnöke beszédében külön felhívta a figyelmet azokra a jó gyakorlatokra, amelyek példával szolgálhatnak mások számára is . „A beküldött pályamunkák alapján kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon egyre többen foglalkoznak az egészségértés fejlesztésével, és örömteli, hogy ilyen sokféle módszertan alakult már ki. Egyre inkább a mai kor igényeinek és lehetőségeinek megfelelő kommunikációs csatornák kerülnek előtérbe. Ilyenek pl. a több tízezer emberhez elérő Facebook oldalak, amelyeken keresztül akár élőben is követhetőek egy ismeretterjesztő rendezvény előadásai; a tudnivalókat vizuálisan is bemutató videók, amelyekből Youtube csatorna is készíthető, az interaktív honlapok, amelyeken teszteket lehet kitölteni vagy játékos feladatokat lehet megoldani. A figyelemfelkeltő kampányok színterei is megváltoztak: ma már pl. bevásárlóközpontokban vagy zenei fesztiválokon igyekeznek elérni a célcsoportokat. A betegtájékoztatásban és a megelőzésben is felértékelődött a személyesség szerepe – ezt jelzik az ismeretterjesztő blogok, a betegtájékoztató honlapokon megjelenő betegtörténetek vagy az ismeretterjesztő könyvekben olvasható beteginterjúk."

A zsűri a 4 kategóriában 20 pályaművet emelt ki, ezzel elismerve e pályaművek hiánypótló jellegét. A zsűri ezen kívül 3 különdíjat is kiadott.

Az intézményi kommunikáció kategória nyertese, egyben a Nekem szól! Egészségértés díj 2016 fődíjasa: a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház, pályázatuk címe: "A kommunikáció gyógyít". A pályázat a kórház új kommunikációs stratégiáját, az orvos-szülő-beteg kommunikáció különféle, integráltan kezelt módszereit mutatta be, mely tartalmazott saját weboldalt, újságot, előadásokat és képzéseket. A pályázat komplexitása és a teljes kommunikációs stratégiaváltás miatt nyerte el a fődíjat.

Az egészségügyi szakemberek kategóriában dr. Novák Hunor gyermekgyógyász "Evidence-based szemlélet népszerűsítése hazánkban" elnevezésű pályaműve nyert.

A betegszervezetek kategóriájában az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány, az „Egy nap, ami NŐI egészségünkről szól" elnevezésű pályázata lett az első.

A lakossági kommunikáció kategória nyertese az Intima.hu komplex női egészségügyi portál lett.

Bernáth-Lukács Zsuzsanna és a SzívSN betegegyesület kapta a pályázat Jó gyakorlat különdíját.

A zsűri két újságírónak megosztva ítélte oda az újságírói különdíjat. Radnai Anna Ne gyulladj be! kampányával, míg Hanula Zsolt az Index újságírója ismeretterjesztő, tévhitoszlató cikksorozatával érdemelte ki a díjat.

Legolvasottabb cikkeink