• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az inkontinencia a férfiakat is érinti

Egészségmagazin 2019.03.29 Forrás: Weborvos
Az inkontinencia a férfiakat is érinti

Fontos, hogy ha valaki vizeletszivárgást észlel, mindenképpen keresse fel háziorvosát.

Az inkontinencia, azaz az akaratlan vizeletvesztés, ma már széles körben ismert egészségügyi probléma. A tünet az érintett számára komoly akadályt jelent a mindennapi életben. A vizelet csepegésével járó panaszok a férfiakat ugyanúgy érintik, mint a nőket. Az ő esetükben is gyakori jelenségnek számít. Magyarországon összesen mintegy 6-700.000 olyan ember él, aki enyhe vagy középsúlyos vizeletvesztéssel él. 25 százalékuk férfi (kb. 150-175.000 fő), és 90 százalékuk (kb. 135-160.000 fő) nem keresi fel orvosát a panaszokkal. Pedig a tünetek megjelenése esetén fontos orvoshoz fordulni a kiváltó okok mielőbbi tisztázása és a diszkomfort érzést okozó tünetek megoldás érdekében.

Ahhoz, hogy a vizelet ürítése megfelelően működjön, és a vizelet a húgyhólyagban maradjon, az izmaink és az idegrendszer összehangolt működése szükséges. Ezt a folyamatot azonban számos tényező befolyásolhatja, ami végül inkontinenciához vezethet.

Az inkontinencia kiváltó oka lehet a prosztatamegnagyobbodás. Kevesen tudják, hogy a prosztata mérete az életkor előrehaladtával növekszik. Míg 20 évesen mindössze diónyi, 60 éves korra már citrom nagyságú is lehet, és mérete akadályozza a vizelet elfolyását. Ha a húgyhólyag nem tud rendesen kiürülni, a folyamatos telítődés túlfolyást okoz. Az így kialakult nyomás pedig már elegendő ahhoz, hogy a meggyengült záróizmokon keresztül a vizelet akaratlanul távozzon.

De az inkontinenciát okozhatja a prosztata műtét utáni köhögés, tüsszentés, különösen dohányosok esetében, de kiválthatja a mozgásszegény életmód vagy az elhízás is. Emellett a cukorbetegeknek fokozottan oda kell figyelniük, mivel az ő esetükben az inkontinencia megjelenése állapotuk romlását, szövődményt jelezhet.

Férfiak esetében a vizelettartási probléma minden esetben kivizsgálást igényel, hiszen a prosztata problémákon túl akár komolyabb – kismedencei, alsó bélszakaszt érintő -, betegségek is okozhatják. Ezek mielőbbi felismerése különösen fontos, mivel kezelésük megkezdésében az időtényező jelentős, akár a beteg életkilátásait is befolyásolja.

Éppen ezért fontos, hogy ha valaki vizeletszivárgást észlel, mindenképpen keresse fel háziorvosát, aki segít kideríteni az okokat és kiválasztani a megfelelő kezelést.

Mivel az az inkontinencia az életminőség romlását okozza, a kellemetlen tünetek észlelésével együtt sokan egyre jobban elzárkóznak a közösségi programoktól is. Ezért a kiváltó okok megkeresése és kezelése mellett néhány életmódbeli változtatás is szükséges, amelyek komfortosabbá tehetik a mindennapokat.

Az egyik ilyen a dohányzásról való leszokás. Emellett fontos az egészséges testsúly megőrzése, illetve túlsúly esetén a fogyás. A gátizomtorna a férfiak számára is ajánlott, amihez már kifejezetten férfiak számára kialakított tornasor is létezik. A tünetek mérséklésében a vízhajtó hatású italok, például a kávé és alkohol fogyasztásának csökkentése, valamint a fűszermentes étkezés is segíthet.

A tünetek okozta diszkomfort érzés emellett megfelelően kiválasztott védőeszközzel csökkenthető. Ma már számos olyan megoldás létezik, amelyek kifejezetten férfiak számára készültek, így tökéletesen illeszkednek, megfelelő védelmet és diszkréciót nyújtva. Fontos, hogy ezek kiválasztáskor mindenképpen figyelembe kell venni a vizeletszivárgás mértékét, és megfelelő nedvszívó képességgel rendelkező terméket kell választani, amelyben a háziorvos vagy urológus szintén segíthet. Ezek akkor is nagy segítséget jelentenek, ha egy kirándulás vagy családi esemény miatt hosszabb időt kell távol tölteni, hiszen megfelelő tervezéssel ezek az időszakok is gondtalanok lehetnek.

Összességében elmondható tehát, hogy az inkontinencia az életminőséget komolyan rontó tünetegyüttes, amire mindenképpen figyelni kell. A tünetek észlelése után minél előbb javasolt orvoshoz fordulni, és megkeresni a kiváltó okokat, miközben a mindennapi életet is kényelmesebbé kell tenni a megfelelő kiegészítő kezelések és termékek használatával.

Legolvasottabb cikkeink