• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az ország legjobbjai között az orosházi kórház ápolói

Hírek 2018.10.24 Forrás: orosházi kórház
Az ország legjobbjai között az orosházi kórház ápolói

Mint mondják: a megyei verseny megnyerése is nagy dolog volt, az országos 10. helyezés pedig minden várakozásukat felülmúlta.

Újraélesztés, szívbeteg ellátása, elméleti teszt és villámkérdések is szerepeltek azon az országos szakmai versenyen, amin az Orosházi Kórház belgyógyász ápolói remek eredményt értek el.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara “Hivatás és szakmaiság” címmel tartott országos versenyt október 12-én Budapesten. Minden megyét és Budapestet is egy-egy ápolói csapat képviselte, így a 20 induló közt volt a Dér Irén Éva, Hangya-Kerekes Mónika, Lendvainé Dégi Fanni, Mateiné Pintér Julianna összetételű csapat is, akik a májusi megyei szakmai verseny megnyerésével szereztek jogot arra, hogy Békés megyét és az Orosházi Kórházat képviseljék. A hölgyek általában a belgyógyászaton, a 6. emelet nyugati szárnyon dolgoznak, innen jött a csapatnév is: Vadnyugat.

A megyei verseny óta sok időt töltöttek felkészüléssel. Az elméleti részt mindenki otthon gyakorolta, míg a gyakorlati elemeket közösen próbálták a kórházban.

Sok segítséget kaptunk a kollégáktól, de ki szeretnénk emelni az intenzív osztályon dolgozó Patakiné Márkus Ágnest, aki sokat gyakorolta velünk a helyes újraélesztést és rengeteg gyakorlati tanácsot adott – mondta elöljáróban Dér Irén Éva. – Teszttel kezdődött a verseny, ami kifejezetten nehéz elméleti kérdéseket tartalmazott. Majd húztunk egy szituációt, ez alapján kellett végrehajtani az újraélesztést egy félautomata defibrillátor segítségével. A gyakorlati feladatban mellkasi panaszos beteget kaptunk. Itt paramétereket, oxigén szaturációt kellett mérni, oxigén terápiát alkalmazni, megfelelő fektetési pózba hozni majd EKG-t készíteni. Eközben az egyik zsűritag beszállt mint orvos, neki kellett referálni a beteg állapotáról. Volt még anatómiai felismerés, teszt a kamarával kapcsolatos kérdésekkel, illetve Semmelweis Ignác életéről kaptunk villámkérdéseket, ami nem volt egyszerű.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy az országos verseny nehezebb volt a megyeinél, minden tudásukra és rutinjukra szükség volt, aminek meglett az eredménye: a Vadnyugatos lányok a 10. helyen végeztek. - Már a megyei verseny megnyerése is nagy dolog volt, ez az országos 10. helyezés pedig minden várakozásunkat felülmúlta. Más csapatokban voltak egyetemi klinikákon, oktató központokban dolgozó ápolók, akik sokkal több komoly esettel találkoznak mint mi, ennek ellenére nem vallottunk szégyent – összegzett Hangya-Kerekes Mónika.

Az újraélesztés és a gyakorlati feladat kifejezetten jól sikerült, talán az elméleti részben voltunk némileg lemaradva, de ennek is tudjuk az okát: a csapat nagyobb része elég régen végezte el az iskolát, az elméleti tudás már megkopott, a kórházban a gyakorlati részre van inkább szükség. Az ország 10. legjobb ápoló csapatának lenni nagy érdem, de egyben nagy felelősség is – tette hozzá Mateiné Pintér Julianna.

Bár a verseny utáni napon azt mondták, elég volt a felkészülésből és versenyzésből, pár nappal  később már másként gondolták. - Fárasztó és sok türelmet igényel a családtól, kollégáktól, viszont olyan élményeket ad, ami minden téren előre vitt minket. Rengeteget tanultunk, tapasztaltunk és újabb adag önbizalmat kaptunk, ami a mindennapok nehézségein is könnyebben átsegít bennünket. Úgyhogy majd meglátjuk… – zárta egy félmosollyal a beszélgetést a csapat negyedik tagja, Lendvainé Dégi Fanni.

A képen a Vadnyugat csapata: Hangya-Kerekes Mónika, Mateiné Pintér Julianna, Lendvainé Dégi Fanni, Dér Irén Éva

 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink