• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az osztrák- magyar határon átívelő egészségügyi programok

Hírek 2020.12.01 Forrás: MTI-OS
Az osztrák- magyar határon átívelő egészségügyi programok

A jövőben megvalósulhat a tele-leletezés, ill. telekonzultáció a Soproni Gyógyközpont és a  bécsújhelyi  kórház között.

Elindult a "HEAL NOW" az első osztrák- magyar határon átívelő egészségügyi együttműködési projekt - tudatta közleményben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. "A Heal Now projekt jelentősen hozzájárul majd a magyar-osztrák határmenti lakosság életminőségének növeléséhez és legjobb gyakorlatként szolgálhat a regionális és határon átnyúló egészségügyi programok számára", hangsúlyozta köszöntő beszédében Dr. Csiki Zoltán, az EMMI egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az együttműködési program online platformon megtartott hivatalos projektindító rendezvényén.

A jelenleg érvényben lévő jogi szabályozás alapján a mentőautó akkor sem lépheti át az osztrák-magyar határt, ha emberélet forog kockán. Az Interreg V A Ausztria-Magyarország Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával megvalósuló "Heal Now" projekt célja, hogy olyan releváns egészségügyi szereplőkből álló bilaterális hálózatot hozzon létre, amely a határon átnyúló egészségügyi ellátás jogi és adminisztrációs akadályainak leküzdése mellett, egyezteti a konkrét határmenti együttműködés szakmai kooperációs lehetőségeit, továbbá kidolgozza a rövid, közép és hosszú távú célokat kifejtő "Együttműködési stratégia 2030“ c. tervet, amelyre majd határon átnyúló hosszú távú egészségügyi együttműködés alapozható.

A program megvalósítója az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és az Alsó-Ausztriai Egészségügyi Ügynökség (NÖ Landesgesundheitsagentur) alkotta konzorcium, stratégiai partnere pedig Burgenland Tartomány. A program összköltségvetése 680 287 Euró.

A leendő bilaterális egyezmény megkötése mellett, egy pilot keretében nagy volumenű, az adatok kölcsönös felhasználására alapuló, gyors diagnosztizálást lehetővé tevő patológiai tele-leletezési és - konzultációs mechanizmus kerül kiépítésre a Soproni Gyógyközpont (Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet) és a bécsújhelyi Landesklinikum Wiener Neustadt kórház között, amely a tumoros megbetegedések korai felismerésében és sikeres kezelésében jelent majd jelentős előrelépést.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a HEAL NOW projekt keretében olyan egészségügyi együttműködés valósul meg, amely szorosabbra fűzi a kapcsolatot Sopron és Burgenland között, hozzájárulva ezzel a gyorsabb és fenntarthatóbb betegellátáshoz a határmenti régióban. Az elmúlt években számos előremutató fejlesztés valósult meg a Soproni Gyógyközpontban, amely modern és felkészült szakmai háttérrel áll a polgárok rendelkezésére" hangzott el Dr. Farkas Ciprián, Sopron megyei jogú város polgármestere köszöntőjében. "A jövőben megvalósulhat a tele-leletezés, ill. telekonzultáció, amely által egyrészt a szakmai szint emelkedik, a diagnosztikai idő pedig lényegesen csökkenthető. Másrészt a szakorvosok száma és kapacitása egymást kiegészítve bővíthető. Mindennek azonnali haszonélvezői a határtérségi egészségügy végfelhasználói, azaz a páciensek lesznek. A határmenti lakosság így a lehető leggyorsabban juthat minőségi, lakóhelyhez közeli betegellátáshoz, aminek különösen vészhelyzetben, vagy az esetlegesen fellépő szakorvosi kapacitás hiány esetén lesz kiemelkedő szerepe" - emelte ki előadásában Dr. Ringelhan Birgit, a Soproni Gyógyközpont (Soproni Erzsébet Oktató Kórház és rehabilitációs Intézet) patológus főorvosa.

Az online eseményt Dr. Alexander Grubmayr, LL.M. nagykövet úr, a budapesti Osztrák Nagykövetség vezetője is megtisztelte részvételével - írták a közleményben.

Bővebb információk a projektről az ÁEEK honlapján a Nemzetközi projektek aloldalon találhatók.

Legolvasottabb cikkeink