• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az ukrán elnök is megfertőződött - külföldi hírek

Hírek Frissítve 2020.11.10 Forrás: MTI
Az ukrán elnök is megfertőződött - külföldi hírek

Enyhülni látszik a járványhelyzet Csehországban... Észak-Macedónia betiltotta a négyfősnél nagyobb rendezvényeket... 

Az ukrán elnök is megfertőződött
Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek pozitív lett a koronavírus-tesztje - ezt ő maga hozta nyilvánosságra hétfőn közösségi oldalán.

"Nincs olyan szerencsés ember a világon, aki számára a Covid-19 nem jelent veszélyt" - írta Facebook-bejegyzésében. Közölte, hogy 37,5 fokos hőemelkedése van, de jól érzi magát. "Megígérem, hogy elszigetelem magam, és folytatom a munkát. A legtöbben legyőzik a Covid-19-et. És én is túl fogom élni. Minden rendben lesz!" - tette hozzá Zelenszkij.

Andrij Jermak, Zelenszkij elnöki hivatalának vezetője később a Facebookon közölte, hogy ő is megfertőződött, és úgyszintén házi karanténba vonul.

Az ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka még június közepén kapta el a koronavírust, június 16-án kétoldali tüdőgyulladással kórházba került, július 3-án engedték haza. Később egy interjúban Zelenszkij elmondta, hogy akkor hétéves fia is megfertőződött.

Október végén Jermak két helyettesének lett pozitív a PCR-tesztje. Október 24-én Andrzej Duda lengyel elnökről derült ki, hogy elkapta a koronavírust, miután október 11-13-án Ukrajnában járt és találkozott Zelenszkijjel - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Változatlanul gyorsan terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, keddre ismét tízezer fölötti új fertőzöttet azonosítottak és csaknem kétszáz elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 179 új esettel 479 197-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 191 áldozattal 8756-ra. Eddig 214 657-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 255 784-re emelkedett.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján jelezte, hogy tárcája továbbra is sürgeti a korlátozások országos szintű szigorítását, beleértve az úgynevezett "hétvégi karantén" bevezetését. Utóbbi azt jelenti, hogy az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon, valamint a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet szombaton és vasárnap, az éttermek, kávézók csak házhozszállításra vagy elvitelre dolgozhatnak. A tárcavezető szerint erre szükség van ahhoz, hogy lassuljon a fertőzés terjedésének üteme és csökkenjen a kórházak leterheltsége.

Közben az interneten sokkoló fotók és információk terjedtek el a kelet-ukrajnai Harkiv koronavírusos betegeket ellátó megyei kórházának állapotáról - számolt be az UNIAN hírügynökség. A közösségi oldalakon terjedő információk szerint a kórház telített, egy ápolónőre hatvan beteg jut, hiányos a felszerelés orvosi segédeszközökből, még fecskendőből sincs elég, a kórtermek, a mosdók és illemhelyek pedig siralmas állapotban vannak, rég felújításra szorulnának - írja az UNIAN.

Észak-Macedónia betiltotta a négyfősnél nagyobb rendezvényeket
Az észak-macedón kormány keddtől betiltotta a négyfősnél nagyobb rendezvényeket az országban, ahol a gyülekezési tilalom eddig csak 21 órától volt érvényben, most viszont egész napra vonatkozik - közölte a Vesti.mk macedón hírportál kedden.

A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 1318-cal 64 065-re, Koszovóban 637-tel 24 792-re, Észak-Macedóniában 515-tel 40 288-ra, Montenegróban 803-mal 23 608-ra, Bosznia-Hercegovinában 997-tel 63 407-re, Szlovéniában 464-gyel 45 624-re, Horvátországban pedig 1529-cel 68 776-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizeneggyel 901-re, Koszovóban tizenhárommal 768-ra, Észak-Macedóniában hússzal 1156-ra, Montenegróban öttel 342-re, Bosznia-Hercegovinában hetvenhárommal 1581-re, Szlovéniában 19-cel 569-re, Horvátországban pedig 42-vel 836-ra nőtt.

Enyhülni látszik a járványhelyzet Csehországban
Enyhülni látszik a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban, a laboratóriumi szűrések hétfőn 6048 újonnan azonosított koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az elmúlt négy hét legalacsonyabb hétköznapi száma - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden közzétett adatokból.

Múlt hétfőn 3200-al volt magasabb az igazolt fertőzések száma. Ez a mutató mindig szoros összefüggésben van a napi tesztek számával. A hétfőn elvégzett szűrések hivatalos számát a minisztérium azonban csak kedd este hozza nyilvánosságra.

Jelenleg több mint 155 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván Csehországban. A kórházakban mintegy 7800 személyt kezelnek, közülük 1200 állapota súlyos. Ezek a mutatók is az utóbbi napokban mérsékelten csökkennek vagy stagnálnak.

Hasonlóan csökkenni látszik a napi elhalálozások száma is. A járvány márciusi kirobbanása óta hétfő estig összesen 5074 személy halt meg a koronavírussal kapcsolatban. A hétfői elhalálozások száma egyelőre 95. Ez a szám azonban a pontosítások után mindig megemelkedik. Az elmúlt héten naponta 200 körül mozgott az elhalálozási szám.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint valószínűsíthető, hogy hatni kezdtek a két-három hete hozott óvintézkedések. A miniszter a közszolgálati rádióban azt mondta: óvatosnak kell lenni, s általában egy egész hét mutatóit érdemes csak értékelni. "Mindenesetre most nincs okunk tovább szigorítani az óvintézkedéseket, inkább arra van szükség, hogy előkészítsük a fokozatos és átgondolt enyhítéseket" - jelentette ki Blatny.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, nagymértékben korlátozva van a szabad mozgás és a kereskedelem is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények, éjjel pedig kijárási tilalom van érvényben.

Csökkent az új esetek száma Németországban az egy héttel korábbihoz képest
Szeptember közepe óta először csökkent a regisztrált új koronavírus-fertőződések napi száma Németországban az egy héttel korábbihoz képest a kedden megjelent hivatalos adatok szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 15 332 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2).

Ez ugyan csak húsz esettel kevesebb az egy héttel korábbi 15 352-nél, mégis jelentős fejlemény, mert legutóbb szeptember 15-én volt a napi esetszám a hét nappal korábban feljegyzett érték alatt - mutatott rá a hírportálján közölt összeállításában a Die Welt.

A lap szerint ugyancsak reménykeltő, hogy az utóbbi hetek folyamatos és nagymértékű emelkedése után stagnálás közeli állapotba jutott a járványhelyzet egyik legfontosabb mutatójaként számon tartott úgynevezett hétnapi incidencia - fertőzésgyakoriság -, vagyis a megelőző hét nap alatt regisztrált új esetek százezer lakosra vetített száma. Ez az RKI keddi statisztikája szerint az előző napi 139-ről csupán 139,1-re emelkedett.

Szintén a koronavírus-járvány második hullámának gyengülésére utal, hogy folytatódott a kórokozó úgynevezett reprodukciós rátájának (R) október végén kezdődött csökkenése. Az R hétnapos mozgóátlaga az RKI számításai szerint 0,98-ra süllyedt az egy nappal korábbi 1,01-ről. Ez azt jelenti, hogy minden száz fertőzött átlagosan 98 embernek adja tovább a vírust, amely így - a mutató változatlanságát feltételezve - lassan visszaszorul és eltűnik a közösségből.

A járványügyi adatok minden bizonnyal nem a november 2-án bevezetett országos, részleges zárlat miatt javulnak, mert a fertőződés időpontjától kezdve nagyjából két hét telhet el, mire egy pozitív lelet megjelenik az RKI kimutatásában. Így a korlátozások hatása várhatóan november második felében mutatkozik majd meg. A fertőzéshullám ereje inkább főleg azért mérséklődik, mert sokan már korábban változtattak magatartásukon, óvatosabbak lettek és tudatosabban védekeznek.

Erre utal az állampolgárok mint fogyasztók egészségét fenyegető veszélyek kutatására szakosodott szövetségi kockázatértékelési intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung - BfR) felmérése, amely a többi között kimutatta, hogy a részleges zárlat előtti utolsó héten a két héttel korábbihoz képest 10 százalékponttal nőtt, 69 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik a szokásosnál kevesebbszer mozdulnak ki otthonról, és 65 százalékról 76 százalékra emelkedett a rokonokkal, barátokkal kevesebbet találkozók aránya.

Az új esetekkel együtt 687 200 fertőződést regisztráltak Németországban.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 154-gyel nőtt, 11 506-ra.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) keddi összesítése szerint minden korábbinál magasabbra, háromezer fölé emelkedett. A német kórházak intenzív osztályain így 3059 ilyen beteget kezelnek, számuk 54-gyel emelkedett egy nap alatt. Nagyjából minden második - 1737 beteg - gépi lélegeztetésre szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 28 494 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6917 ágy szabad.

Olaszországban újabb tartományok járványveszélyességi fokozatát emelik meg
További olaszországi tartományok és térségek járványveszélyességi fokozatát emelik meg - közölte az érintett Abruzzo régió elnöke közösségi oldalán hétfő este.

Marco Marsilio abruzzói tartományi elnök Twitter-fiókján jelentette be, hogy további öt régióban - Abruzzo, Umbria, Liguria, Basilicata és Toszkána - megemelik a járványveszély fokozatát szerdától.

A rendelkezést Roberto Speranza egészségügyi miniszter a következő órákban írhatja alá. A tárca megerősítette az értesüléseket a sajtónak.

Az érintett térségek eddig sárga színű, vagyis alacsony veszélyfokozatú zónának számítottak a kormány péntektől bevezetett osztályozása szerint. A szigorítással narancssárga övezetnek, vagyis közepesen veszélyesnek nyilvánítják őket, a korábban ugyanebbe a fokozatba sorolt Pugliával és Szicíliával együtt. A narancssárga tartományokba kizárólag nyomós indokkal lehet belépni, vagy onnan távozni. Engedéllyel lehet a tartományokon belül is mozogni, például egyik városból a másikba eljutni. Az országos éjszakai kijárási tilalom mellett a narancssárga övezetben napközben is csak indokolt esetben engedélyezett a közlekedés, leállítják a vendéglátást, valamint korlátozzák a kereskedelem nyitvatartását is.

Ezzel egy időben vörös zónává léptették elő az autonóm Bolzano térségét. A legmagasabb fokozatú régiók között Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Calabria és Alto Adige szerepel.

A sárga Campania tartomány veszélyességi szintjének esetleges emeléséről kedden határoznak.

Az orvosok országos szövetségének elnöke, Filippo Anelli korábbi felhívását ismételve az ország azonnali és teljes lezárását sürgette a kormánytól.

"Ez az egyetlen megoldás" - mondta. Kijelentette, hogy drasztikus lépések nélkül egy hónapon belül harmincezerre emelkedhet a kórházban egyszerre kezelt betegek száma, ötezer fölé a lélegeztető-gépen levőké, a halottaké pedig tízezerrel is emelkedhet.

Egy nap alatt 25 271 új beteget szűrtek, az elvégzett tesztelések száma azonban valamivel több mint 147 ezer volt a korábbi majdnem 200 ezerhez képest.

A betegek közül 356-an haltak meg, így a halottak száma elérte a 41 750-et. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja az 573 ezret, a betegek átlagéletkora 46 év. Februártól több mint 960 ezren betegedtek meg, az utolsó hónapban 510 ezren.

Franciaországban javul a helyzet a nagyvárosokban, de országos szinten még nem volt tetőzés
Javul a koronavírus-járvány miatti helyzet azokban a francia nagyvárosokban, ahol október közepén éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, de a vírus továbbra is terjed az egész országban, és a második hullám országos tetőzése még csak most következik - mondta Jérome Salomon járványügyi igazgató hétfő este párizsi sajtótájékoztatóján.

"Érzékeny, lényeges pillanathoz értünk. Látjuk, hogy az erőfeszítéseink gyümölcsöznek. Minél jobban betartjuk a karantént, annál hamarabb könnyíthetünk a jelenlegi szigorításokon" - jelezte a kormányzati szakember. Hozzátette, hogy a tetőzését még nem érte el a második hullám, de a vírus terjedése lassult, elsősorban azokban a nagyvárosokban, ahol az országos karantént megelőzően már voltak kijárási korlátozások.

Október 17-én kilenc francia nagyvárosban, mintegy 20 millió ember számára lépett életbe az éjszakai kijárási tilalom, amelyet egy héttel később a lakosság több mint kétharmadára kiterjesztett a kormány, majd a járvány fokozódó terjedése miatt október 30-tól általános karantént léptetett életbe, mindenkire vonatkozó lakhelyelhagyási tilalommal.

A járványügyi igazgató szerint a kilenc nagyvárosban már elkezdett javulni a helyzet, de a második hullám az ország egész területén terjed, jóllehet a reprodukciós ráta 1,19-re csökkent, és a pozitív tesztek aránya 19,8 százalékra esett vissza 20,8-ról.

Martin Hirsch, a párizsi közkórházak igazgatója a France Inter közrádióban megerősítette, hogy a Párizs környéki Ile-de-France régióban megkezdődött a járványhelyzet javulása: az elmúlt 3-4 napban naponta már csak nyolcvan súlyos beteg került intenzív osztályra, míg egy héttel ezelőtt ez a szám átlagosan 110 volt.

A párizsi kórházakba jelenleg átlagosan naponta négyszáz fertőzöttet vesznek fel, míg egy héttel ezelőtt még legalább ötszázat.

A szakember ugyanakkor nagyon óvatosan fogalmazott, miután szeptember végén is érzékelhető volt már lassulás a járvány terjedésében, majd októberben ismét gyorsulás volt megfigyelhető. Martin Hirsch is úgy vélte, hogy országos szinten a tetőzés még csak most következik, ezért a következő napok még nehéznek ígérkeznek a kórházaknak.

Párizsban azonban nem túlterheltek az intézmények, és tudnak átvenni betegeket a déli Provence-Alpes-Cote d'Azur és az ország középső részén található Auvergne-Rhone-Alpes régiókból, ahol súlyosabb a helyzet.

A kormány a hét második felére várja az országos tetőzést, a karantén december 1-jéig van érvényben.

Az elmúlt 24 órában a kórházakban 551-en vesztették életüket, és ezzel 40 987-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben elhunytak száma. A második hullámban eddig ez a legmagasabb napi halálozási szám, a rekord az első hullám idején április 6-án egy nap alatt 613 haláleset volt a kórházakban.

A fertőzöttek száma vasárnap óta 20 155-tel emelkedett, a járvány kezdete óta 1 millió 807 ezer 479 fertőzöttet regisztráltak. A napi esetszám rekordja pénteken több mint 60 ezer volt.

Kórházban jelenleg 31 125 fertőzöttet ápolnak, akik közül 4690-en vannak intenzív osztályokon, ami 163-mal több, mint vasárnap.

Franciaország a második hullám elején 5200 intenzív ággyal rendelkezett, amelyet fokozatosan kibővítettek 6400-ra, ami tovább növelhető 7500-ra. Amennyiben kizárólag koronavírusos betegek ellátásra állna át a francia egészségügy, 10 500 súlyos beteget is tudnak fogadni az intenzív osztályok.

 

Legolvasottabb cikkeink