• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegsége miatt mondott le Benedek pápa?

Hírek Forrás: MTI

A pápa lemondását több egyházi és sajtóforrás is egészségi állapotával magyarázta.

A pápa lemondását több egyházi és sajtóforrás is XVI. Benedek megromlott egészségi állapotával magyarázta hétfőn annak ellenére, hogy a szentszéki szóvivő a bejelentés utáni órákban kizárta, hogy a pápa betegség miatt távozna. XVI. Benedek lemondására "egészségi állapota" miatt került sor - hangoztatta Salvatore Fisichella, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke hétfőn este, a RAI olasz közszolgálati televízióban.

Fisichella érsek hozzátette, hogy az egyházfő lemondását követően a Vatikánban sem marad sokáig. Lemondása után a Róma közeli Castelgandolfo pápai rezidenciájára költözik, majd innen a Vatikánon belüli Mater Ecclesiae kolostorba. "A kolostort is előbb-utóbb el fogja hagyni, és máshova vonul vissza" - mondta Fischella.

A l'Osservatore Romano szentszéki napilap hétfői száma arról írt, hogy a pápa már hónapokkal korábban meghozta döntését, amelyet tavaly márciusi, Mexikóban és Kubában tett látogatása óta mérlegelt. XVI. Benedek azért mond le, mivel beteg - jelentette ki Gianluigi Nuzzi, az Il Fatto Quotidiano napilap újságírója, a Vatileaks-botrány kirobbantója. A Dagospia.it jól értesült olasz politikai-bulvárportál az egyházfő betegségét is ismerni vélte.

A lemondás bejelentését követő vatikáni sajtótájékoztatón Federico Lombardi, szentszéki szóvivő tagadta, hogy XVI. Benedek betegség miatt távozna. Ugyanakkor a pápa betegségét firtató kérdést a szóvivő "találónak" nevezte.

"Az idők kihívásaira választ adni képes, erős és bátor" utódot sürgetett Szent Péter székén Crescenzio Sepe, nápolyi érsek is. Az újságok szerint XVI. Benedek lemondása megnehezítheti utódja munkáját, mivel "tiszteletbeli pápaként" Joseph Ratzinger véleményének mindig súlya lesz.

Tagadta a pápa betegségét a szentszéki szóvivő
XVI. Benedek nem szenved semmilyen heveny betegségben, és az idős kora okozta elgyengülés vezetett lemondásához. Történelmi döntésről van szó, a pápát nem befolyásolták a Vatikán kormányzásában jelentkező problémák és a Vatileaks-botrány sem - jelentette ki kedden a Vatikánban tartott sajtóértekezletén Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Hozzátette, hogy a pápa "nyugodtan éli meg lemondását, döntését tiszta fejjel és hosszasan átgondolva hozta meg". A szóvivő megerősítette a l'Osservatore Romano szentszéki napilap értesülését arról, hogy a pápa a tavaly márciusban Mexikóban és Kubában tett látogatása után hozta meg döntését.

Lombardi megerősítette az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap értesülését is, miszerint az utóbbi hetekben egy római katolikus klinikán műtétet hajtottak végre a pápán, és kicserélték szívritmus-szabályozóját. A műtétet eddig titokban tartották. Lombardi "rutinműtétről" beszélt. Ratzinger bíboros a pacemakert még pápává választása előtt kapta.

A szóvivő elmondta, hogy XVI. Benedek a lemondása után nem vesz részt az utódját megválasztó konklávén, és semmilyen szerepe nem lesz az új pápa megválasztásában. Jelenléte sem fog problémát okozni utódjának - hangoztatta Lombardi azokra a feltételezésekre reagálva, amelyek szerint XVI. Benedek "árnyékpápaként" magasodhat utódja fölé.

"XVI. Benedek pápai gyűrűjét február 28. után összetörik. Még nem tudjuk, hogy Joseph Ratzinger milyen címet fog viselni, valószínűleg nem bíborosnak fogjuk nevezni, és lehet, hogy a tiszteletbeli római püspök titulusát viseli majd" - hangsúlyozta Lombardi. Megjegyezte, hogy mivel az egyház is teljesen új helyzettel találta magát szemben, számos részletkérdés még tisztázásra vár.