• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bevált az akadálymentestett kemping a Szigeten

Hírek Forrás: Közelkép Hírügynökség

A fogyatékossággal élő fesztiválozóknak igazi kihívást jelent egy-egy rendezvény.

A fogyatékossággal élő fesztiválozóknak igazi kihívást jelent egy-egy fesztivál, azonban a Szigeten sokat tesznek az akadályok felszámolásáért. A mozgássérülteknek fenntartott kemping ideális helyszínnek bizonyult, az Ability Parkban a látássérült fesztiválozók kísérőszolgálata mellett kerekesszékek javítását is vállalták, sőt idén először a fesztivál belsejéből is indult transzfer a mozgássérült személyek részére - tapasztalta a Közelkép Hírügynökség riportere.

A Szigeten 2004 óta jelen lévő, hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott Ability Park - amely a fogyatékos emberek mindennapjait játékos formában szerzett élményeken keresztül mutatja be - több fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezettel karöltve sokat tesz azért, hogy a fesztiválra érkezők a legmagasabb kényelemben részesüljenek. „Az utóbbi öt-hat évben folyamatosan jelen vagyunk idekint, külön területen, a Civil Szigetből kiválva" - mondta el a Közelképnek Nagy Géza ügyvezető igazgató.

Az Ability Park délelőtt 11-től este hétig van nyitva. Az étkezősátornál tett látogatásunkkor rábukkantunk a vakok kísérő szolgálatának önkéntesére. A tájékoztató szerint a szolgáltatást látássérültek vehetik igénybe, ha 24 órával a kísérés előtt jelzik ebbéli szándékukat. „Egész Sziget alatt senki nem telefonált, noha – mutatott rá a mellette fekvő telefonra - állandóan készen állunk és jelen vagyunk minden évben." A látásukban akadályozott személyek legtöbbször barátaik, ismerőseik támogatásával érkeznek a fesztiválra, de az általunk megkérdezettek abban egyetértettek, hogy a lehetőség gesztusértéke jóleső biztonsággal tölti el őket.

A sátorhoz érkező Nagy Géza maga vezetett végig az Ability Parkhoz tartozó akadálymentesített kemping területén. Belépve kellemes és tiszta környezet fogadott: 20-25 sátor állt szellősen egymás mellett, társaságok szerint csoportosulva. Az egyik ilyen mellett elhaladva lelkes angol vitának lehettünk tanúi sérült személyek és kísérőik között. „A kemping területén előzetesen regisztráltak és spontánul beköltözők is vannak, akik a kempinget lila karszalaggal vehetik igénybe, ezzel különböztetjük meg őket a máshol sátrazóktól. A helyszín őrzött és körülkerített" - mutatott körbe Nagy, majd a konténerekhez irányított. „Egy női és egy férfi részre fenntartott helyiség áll rendelkezésükre, amiben akadálymentesített zuhanyzó, vécé és csap található." Az igen tágas teret meggyőző minőséggel alakították ki, itt minden adott volt egy kényelmes tisztálkodáshoz. Mind a Park területén, mind a kempingben sátrazók számához mérten elegendő mennyiségű mozgássérültek számára fenntartott toi-toi volt, de a színpadok mellett is elhelyezték a speciálisan kialakított mellékhelyiségeket.

A mozgássérült személyek buszos, ingyenesen igénybe vehető szállító szolgálata idén új funkcióval bűvölt: immár a Sziget belsejében található taxi államásnál is hatalmas tábla hirdeti, hogy igénybe vehető a belső transzfer, amely a Hév megállótól oda-vissza szállítja az utasokat. Mint megtudtuk, a fesztivál ideje alatt a Batthyány térről közlekedő speciális buszjáratot mintegy 60-an vették igénybe.

Továbbra is fejlesztésre szorul azonban az akadálymentesített zuhanyzók és vécék jelölése, amelyeket az előzetes ígéretek ellenére sem tüntettek fel az interneten és a programfüzetben. A tavalyra tervezett Braille-műsorfüzetről ellentétes információk keringenek: a megkérdezett látássérültek nem is hallottak róla, de örülnének neki; Nagy Géza szerint készült belőle. Ugyanakkor nehézségnek nevezte azt, hogy „ahogy a magyar füzet több nyelvre lefordított változatába is energiát kell fektetni, úgy a Braille-írás karakterei is eltérőek országonként, így a megértés szinte lehetetlen".