• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bevetették az első gyógyszereket a koronavírus ellen

Lapszemle 2020.02.06 Forrás: Qubit
Bevetették az első gyógyszereket a koronavírus ellen

A hatóanyag(ok) működésének igazolásához azonban nem sejttenyészetekre, hanem valódi pácienseken végzett, randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség.

A Remdesivirt az Egyesült Államokban már alkalmazták is legalább egy betegnél. A New England Journal of Medicine tette közzé Washington államban dolgozó olyan szakemberek tanulmányát, akik az első Egyesült Államok-beli, bizonyítottan fertőzött eseten dolgoztak. Közleményükben a betegség klinikai lefolyását és az alkalmazott terápiákat – köztük a kísérleti Remdesivirrel történő kezelést – is ismertetik, idézi a Qubit.

A tanulmány alapján a 35 éves páciens állapota a kezdeti enyhe tünetektől az ötödik kórházban töltött napig fokozatosan romlott, amikor is az orvosok tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, amely a hatodik kórházi napra súlyosra fordult. A beteg romló állapota miatt a szakemberek úgy döntöttek, hogy kísérleti antivirális terápiát alkalmaznak a páciensen, így a hetedik kórházi nap estéjén intravénásan Remdesivirt juttattak a szervezetébe. A következő napon a páciens állapota lényegesen javulni kezdett, míg köhögésen és orrduguláson kívül más tünete már nem volt. Január 30-án a beteg még kórházban volt, ugyanakkor a fokozatosan gyengülő köhögés kivételével minden tünete elmúlt. Egy ilyen eset értelmezésekor ugyanakkor nagyon óvatosnak kell lenni, mert önmagában egy példa soha nem bizonyítja egy kezelés hatékonyságát.

Egy február 4-én a Cell Research folyóiratban megjelent közlemény szerint a szakemberek 2019-nCov vírussal fertőzött sejteken teszteltek több lehetséges antivirális hatású vegyületet. Bár ismét rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy kezdeti és elég bizonytalan eredményekről van szó, ezek közül a Remdesivirt, valamint egy korábban általában malária ellen alkalmazott hatóanyagot találtak potenciálisan működőképesnek (ez utóbbi bár meglepő, de nem teljesen lehetetlen). 

A Remdesivir (és minden más hatóanyag) működésének igazolásához azonban nem sejttenyészetekre, hanem valódi pácienseken végzett, randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség, és elképzelhető, hogy ezeket már el is kezdték Kínában.  Január 31-én a Remdesivirt gyártó Gilead bejelentette, hogy hajlandó minél hamarabb ilyen vizsgálatoknak alávetni a készítményt. Kínából érkező információk alapján február 3-án meg is kezdődhetett a Remdesivir valódi klinikai tesztelése, ami az első komoly indikátora lehet annak, hogy valóban működik-e emberekben a kezelés.

Legolvasottabb cikkeink