• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Biogyógyszerek célkeresztjében a ráksejtek

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Fehérje és szoftverek: a GE nyerő kombinációja a rákellenes gyógyszerek előállításában.

A hagyományos gyógyszerekkel ellentétben az élő szervezetekből származó biokészítményeket genetikailag módosított baktériumokból vagy tartályokban (úgynevezett bioreaktorokban) tenyésztett speciális sejtekből állítják őket elő. Ezek a gyógyszerek a cukorbetegségtől kezdve a rákon át az immunbetegségekig szinte mindenre hatékony gyógymódot ígérnek - ismerteti a GE közleménye.

„A baktérium- és sejtkultúrák gyakorlatilag gyógyszergyáraknak tekinthetők" – mondja Lotta Ljungqvist, uppsalai GE Healthcare Life Sciences üzletágáénak biofolyamatok kutatásáért és fejlesztéséért felelős vezetője. „Ez egy természetes folyamat, amely rendkívül hatékony gyógyszerek kifejlesztését eredményezi. Ezeknek a gyógyszereknek azonban színtisztának kell lenniük a nem kívánt mellékhatások elkerülése érdekében."

A tudósok úgy módosítják a a baktériumok és sejtek DNS-ét, hogy molekulákat – például inzulint –, monoklonális antitesteket, sőt, vakcinákat hozzanak létre. A beteg szervezetében aztán a fehérjék, mint például a monoklonális antitestek rátapadnak a rákos sejtekre és célként megjelölik őket. Így lehetővé válik, hogy az immunrendszer „meglássa" a megjelölt sejteket és elpusztítsa őket.

„A biogyógyszerek használatával újfajta betegségekkel is felvehetjük a harcot, ráadásul ezeknek a szereknek nincs annyi mellékhatása, mint némely hagyományos orvosságnak" - mondja Ljungqvist. „A sejt- és mikroorganizmus-gyárak azonban mindenfélét »termelnek«. Rendkívül kifinomult eszközökre van szükségünk ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelő fehérjéket az elegyből, hogy a gyógyszerek a kívánt hatást fejthessék ki."

Fehérje és szoftverek
A GE svédországi Uppsala gyára, amely az Amersham 2004-ben történt felvásárlásakor került a GE tulajdonába, már évtizedek óta foglalkozik ilyen anyagok fejlesztésével, sőt, több Nobel-díjas is közreműködött a technológia kidolgozásában. Ljungqvist szerint a GE mérnökei eddig már mintegy 300 fehérje-kiválasztó részecskekombinációt készítettek eddig.

A vállalat most azt tervezi, hogy szoftverek és a GE Predix felhőalapú platformja segítségével adatokat gyűjt a biomanufaktúrás folyamatokról és elemzi őket, hogy elősegítse a gyógyszerek előállításának optimalizálását és a termelékenység növelését is elősegíti.

„Olyan gyógyszereket gyárthatunk, amelyek csak egyetlen embert vagy egy nagyon kis betegcsoportot vesznek célba. Ez nagyon különbözik a tömeges használatra szánt gyógyszerektől, ezért óriási lehetőséget jelent egy, a miénkhez hasonló üzletág számára."

(A képen: A vakcinák megtisztításához használt porózus gyantarészecske. A képen jól láthatók a belsejében „elkapott" fehérjék, melyek sárga, zöld és kék színnel vannak jelölve. Forrás: GE Reports)

Legolvasottabb cikkeink