• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bíróság előtt Obama egészségügyi reformja

Hírek Forrás: MTI

Az amerikai legfelsőbb bíróság megkezdte Obama egészségbiztosítási reformjának tárgyalását.

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn megkezdte annak az egészségbiztosítási reformnak az alkotmányossági vizsgálatát, amelyet Barack Obama amerikai elnök elnöksége legfontosabb vívmányának tart. A bíróság ítélete - amelyet a várakozások szerint júniusban fog kihirdetni - nemcsak a hivatalban lévő elnök újraválasztására lehet hatással, de jogi szakértők szerint nemzedékekre meghatározza majd a szövetségi kongresszus hatáskörét.

A 2010-ben elfogadott törvény a betegek védelméről és megfizethető ellátásáról, teljes egészében 2014-ben lépne életbe, de annak rendelkezéseit az Egyesült Államok 50 tagállamából 26 megtámadta, és a felperesek között szerepel a Független Üzleti Nemzeti Szövetség és több magánszemély is.

A bíróság a tervek szerint három nap alatt, hat órában hallgatja meg a peres felek képviselőit. Az Egyesült Államok 9 fős legfelső bírói testülete négy jogi kérdés alkotmányosságát fogja vizsgálni, amelyek közül a legtöbb vitát az váltotta ki, hogy vajon kötelezhető-e minden amerikai állampolgár - bírság kilátásba helyezése mellett - a szövetségi kormány által meghatározott, minimális szintű egészségügyi biztosítás megkötésére.

A testület azt is vizsgálja, hogy adóként értelmezhető-e a 2014-ben bevezetendő kötelező egészségbiztosítás, mert ha igen, akkor annak kérdésében a bíróságok egyelőre nem illetékesek ítélkezni.
A bíróság dönteni szándékozik abban a kérdésben is, hogy amennyiben az egészségbiztosítás kötelezővé tétele alkotmányellenes, akkor a törvénycsomag többi része érvényben maradhat-e.

A per tárgya továbbá, hogy a bíróság igazságot tegyen a tagállamok és a szövetségi szervek között a legszegényebbek egészségügyi ellátására hivatott Medicaid program kiterjesztésének ügyében keletkezett konfliktusban. Obama elnök választási kampánya során az amerikai egészségügyi ellátás általánossá tételét ígérte. A törvény a kormány szándékai szerint a mintegy 50 millió biztosítással nem rendelkező amerikai közül mintegy 30 millióra terjesztené ki a megfizethető ellátást, a biztosítóknak pedig egyúttal megtiltaná, hogy azoktól, akiknek egészségügyi problémájuk van, magasabb díjat szedjen, mint az egészségesektől.

Mivel a legfelsőbb bíróságnak a szövetségi és a tagállami jogkörök szétválasztására vonatkozó ítéletei az elmúlt évtizedekben nem voltak egységesek, jogi szakértők szerint nehezen lenne megjósolható, hogy hogyan dönt majd a testület. A probléma bonyolultságát mutatja az is, milyen kacskaringós úton jutott el a törvény a legfelsőbb bíróság elé.

Az egészségügyi biztosítás kötelezővé tételének ügyében eddig hat körzeti szövetségi bíró foglalt állást; ebből három támogatta, ugyanennyi pedig törvénytelennek minősítette a rendelkezést. Másodfokon egy szövetségi fellebbviteli bíróság igazat adott a felpereseknek, kettő ellenük döntött, egy pedig elutasította az ügy tárgyalását.

USA