• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Nobel-díjasok nagyon elégedetten távoztak

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Ilyen különleges konferencián, mint a szegedi, még soha nem jártak - mondták a tudósok.

A C-vitamin feltalálója előtti méltó megemlékezés és a legfrissebb kutatási eredmények bemutatásán felül további, a magyar tudományos élet jövőjét is meghatározó eredményekkel zárult a négy napig tartó szegedi rendezvénysorozat - összegzett az egyetem közleménye. „Az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ sikeres Támop-pályázata eredményeként hívta életre ezt a konferenciasorozatot. A tudományos élet meghatározó szereplőinek figyelme hazánkra és ezzel együtt Szegedre összpontosul, tovább növekszik a szegedi universitas és kutatóinak nemzetközi beágyazottsága" – értékelt a Szent-Györgyi Konferencia elnöke, Szabó Gábor rektor.


A páratlan szegedi konferencia nem pusztán azért emelkedett ki a többi közül, mert azon 9 Nobel-díjas kutató jelent meg, hanem azért is, mert párhuzamosan hat tudományterület képviselői - több mint ezer résztvevő - értekeztek a legfrissebb kutatási eredményekről. „Méltóképpen tisztelegtünk a 75 éve Nobel-díjjal kitüntetett tudós, Szent-Györgyi Albert emléke előtt, ugyanakkor további, hosszabb távon is meghatározó eredményekkel zárult a konferencia. A hat élettudományi szakmai tanácskozás Szegedre mint a tudományok városára hívta föl a befektetők figyelmét" – vélekedett Varró András, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese.


A Nobel-díjas kutatók is a konferencia egyik érdemének azt tartották, hogy a gyakran zárt és megközelíthetetlen tudományos élet szereplői a nyilvánosság és a fiatalok elé léptek: „a rendezvény kinyitotta a tudományosság kapuit az egyetemen kívüli világra" – fogalmazott Pál József, az egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. Ebben nagy szerepe volt a Fiatalok Fóruma nevű rendezvénynek, ahol több mint 600 középiskolás és egyetemista találkozhatott a Nobel-díjas kutatókkal. „Egy-egy ilyen élmény a programon résztvevő, továbbtanulás előtt álló középiskolások gondolkodását is meg tudja változtatni, jövőjükkel kapcsolatos terveiket is befolyásolhatja, vonzóvá válhat számukra a kutatói pálya" – mondta Vécsei László, az SZTE ÁOK dékánja, a konferencia elnöke. A visszajelzések alapján úgy tűnik, a tanulók mellett a Nobel-díjasok is élményként élték meg ezeket a találkozásokat, a szervezők elmondása szerint rendkívül elégedetten távoztak, és többen közülük azt mondták „ilyen különleges konferencián, mint a szegedi, még soha nem jártak".