• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Bővült a főváros gödöllői idősotthona

Hírek Forrás: MTI

A demenciában szenvedők szükségleteihez igazodó környezet jött létre, így például nincsenek hirtelen és nagymintájú felületek.

Száz férőhelyes otthon épült fokozott ápolást igénylő idősek számára Budapest saját beruházásaként a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthonának részeként. A 800 millió forintos beruházás nyomán lényegesen tagoltabb ellátási struktúra jött létre, az új épület tartalmasabb és biztonságosabb életteret tud nyújtani a lakóknak.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az Ozory Ház szerdai átadásán elmondta, a Fővárosi Önkormányzat idősotthonaiban több mint 3900 idős ember tartós, bentlakásos ápolását végzik, és a tapasztalatok szerint jelentősen nő azoknak a száma, akik fokozott gondozást igényelnek. Hozzátette, a demens emberek szakszerű ápolásának, ellátásának lehetőségei a családon belül korlátozottak, a biztonságos megoldás a szociális ellátórendszeren belül van.

A Fővárosi Önkormányzat az igényeket felismerve, komplex és hosszú távú megoldásként 2014-ben döntött arról, hogy létesüljön egy száz férőhelyes otthon fokozott ápolást igénylő idősek számára a gödöllői intézmény telephelyén. A 800 millió forintos beruházás nyomán lényegesen tagoltabb ellátási struktúra jött létre, az új épület tartalmasabb és biztonságosabb életteret tud nyújtani a lakóknak. A jó tárgyi feltételek megléte azonban nem elég, a demens idősek mindennapi jólétéhez segítő közreműködésre és érzelmi támogatásra van szükség, és az Ozory Ház erre a lelkiismeretes szakmai munkára ad lehetőséget - tette hozzá.

Luchesi Ottó építész a tervezés szempontjairól szólva kiemelte: az ott élők igényeit és a gondozásuknak megfelelő feltételeket tartották szem előtt. Ilyen fontos szempont volt, hogy csak olyan ingerek érjék őket, amelyeket fel tudnak dolgozni, csak olyan információkat kapjanak, amelyeket meg tudnak jegyezni. Ezért kapott négy különböző színt a ház négy egysége, de olyan részletekre is figyeltek, hogy a virágágyásokat megemeljék, így azokhoz könnyebben hozzá lehet férni - említett példákat a tervező.

Kovácsné Blaskó Mariann intézményvezető kiemelte: a demenciában szenvedők speciális szükségleteihez igazodó épített környezet jött létre, így például nincsenek hirtelen és nagymintájú felületek, nagy szerepet kaptak a színek és a kontrasztok, de a padlófűtés is fontos számukra. Az Ozory Házban a két kulcsszó a biztonság és a méltóság - közölte. Az intézményvezető elmondta azt is, hogy az új épületnek köszönhetően 48 férőhellyel bővül az intézmény ellátottjainak a köre, a térítési díj várhatóan 90 ezer forint lesz, és nem kell egyszeri hozzájárulást fizetni. Az épületben 20 négyágyas és 10 kétágyas szoba található. Az intézmény a fővárosi lakosok ellátását biztosítja, oda súlyos vagy középsúlyos demenciát megállapító orvosi szakvéleménnyel lehet jelentkezni - tette hozzá.

Ozory Aladár 1959 és 1976 között állt az intézmény élén, az elnevezéssel embersége, szakmai elkötelezettsége előtt kívántak tisztelegni az utódok - olvasható az Ozory Házról szóló összegzésben. Az ünnepi eseményen a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet, illetve az abban kialakított ökumenikus kápolnát.

Legolvasottabb cikkeink