• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Covid-19: a járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.01 Forrás: MTI
Covid-19: a járvány hírei a nagyvilágból

Közzétették Romániában a településenkénti átoltottsági adatokat. Százezreket sújthat a hosszú covid Németországban... 

Romániában nem sikerült elérni június 1-re az ötmillió beoltottat
Romániában további lazítások léptek életbe kedden - egyebek mellett megnyithattak a szórakozóhelyek a beoltottak számára, és lehetővé vált a lakodalmak, keresztelők vagy más magánrendezvények megtartása - annak ellenére, hogy a koronavírus elleni oltási kampány lendülete visszaesett, és június elsejéig nem érte el a korábban kitűzött ötmilliós küszöbértéket a beoltottak száma.

A lazításokról szóló újabb kormányhatározat azzal próbálja oltásra ösztönözni a lakosságot, hogy több könnyítést engedélyez az immunizáltak számára.

Keddtől megnyithattak a klubok, diszkók és játéktermek, de egyelőre csak beoltottakat fogadhatnak, a férőhelyek legfeljebb 70 százalékát használhatják ki, éjféltől hajnali 5 óráig pedig - a vendéglőkhöz és kávézókhoz hasonlóan - nem tarthatnak nyitva.

A kormányhatározat lehetővé teszi a magánrendezvények megtartását szabadtéren legfeljebb 70, zárt teremben legfeljebb 50 résztvevővel, a létszámot viszont nem korlátozzák, ha a szervező garantálja, hogy a rendezvényen kizárólag beoltottak vesznek részt.

A szabadtéri kulturális rendezvényeken az engedélyezett létszámot az eddigi ötszázról ezerre emelték, és továbbra is csak védettséggel rendelkező - beoltott, tesztelt vagy a betegségen átesett - nézők lehetnek jelen. A létszámot nem korlátozzák, amennyiben a szabadtéri rendezvényen kizárólag beoltottak vesznek részt.

Hasonlóképpen a színházi előadásokon és más zárt térben tartott rendezvényeken, valamint a vendéglőkben is a terem befogadóképességének 70 százalékára emelkedik (az eddigi 50 százalékról) az engedélyezett helykihasználás, de ezt a korlátozást is át lehet lépni, ha valamennyi jelenlévő be van oltva.

Keddtől visszatérhetnek a védettséggel rendelkező nézők a fedettpályás sportesemények lelátóira is, ahol - a szabadtéri sporteseményekhez hasonlóan - a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el.

Az oltási "érdekeltséget" hivatott támogatni a kormányhatározat azon rendelkezése is, miszerint a sporteseményeken is létszámkorlátozás nélkül lehet megtölteni a nézőteret, ha kizárólag a második dózissal is legalább tíz napja beoltottakat, vagy az esemény előtt immunizált, de negatív koronavírus-teszttel rendelkező nézőket engednek be. Az "árukapcsolás" tartozékaként a nagyszabású sporteseményeken oltóközpontokat állítanak fel az arénák bejáratánál.

A nyilvános zárt terekben (áruházakban, tömegközlekedésben, munkahelyeken), illetve a kültéri zsúfolt helyeken (piacokon, megállókban) továbbra is kötelező marad a védőmaszk viselése, kivételt képeznek azok az irodák, ahol legfeljebb öt ember dolgozik, és mindenki megkapta a védőoltást.

Csehországban visszavonulóban van a járvány
Visszavonulóban a koronavírus-járvány Csehországban. Míg áprilisban naponta átlagban 85 személy halt meg covidban, addig májusban ez a mutató 21-re, tehát a negyedére csökkent - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján kedden délelőtt nyilvánosságra hozott statisztikából. A tavaly március elején kirobbant koronavírus-járványban eddig összesen 30 119 személy halt meg Csehországban.

Hétfőn 514 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb munkanapi esetszám. Heti összehasonlításban a pozitív eredményt hozó tesztek száma mintegy 25 százalékkal esett vissza. Az utóbbi hét nap százezer lakosra eső új országos esetszáma már 28-ra csökkent. Jelenleg mintegy 10 400 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Csehországban.

A kórházakban 530 személy van, ami 40 százalékkal alacsonyabb, mint egy hete. A orvosok szerint súlyos állapotban mintegy 90 beteg van. Minden kórház visszatért már a korábbi megszokott munkarendjéhez.

A járvány terjedésének reprodukciós száma már néhány hete egy alatt mozog (0,71).

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint 5,3 millió adag oltóanyagot adtak be az embereknek. Mindkét adagot vasárnapig több mint 1,5 millióan kapták meg - olvasható a tárca honlapján.

Csehországban csak négyféle, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használnak. Jelenleg már a 16 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.

Ukrajnában ismét gyorsult a járvány terjedése
Ukrajnában keddre valamelyest ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, több mint kétezer új beteget jegyeztek fel, a megelőző napinak a kétszeresét, az elhunytak száma megint meghaladta a 160-at.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2137 új esettel 2 204 631-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A hétvégén a növekmény mintegy fele volt ennek, a múlt hét közepén viszont 3000-3500 közötti. Az elhunytak száma 163-mal 50 699-re nőtt, míg a megelőző napon csak 64-en haltak meg.

Eddig 2 053 167-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 12 ezren, az aktív betegek száma így több mint 10 ezerrel tovább csökkent, 100 765-re. Kórházba 579 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 810 volt.

A legtöbb új beteget, 434-et az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az Egészségügyi minisztérium kedden közzétette, hogy bejegyezték Ukrajnában az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett, Olaszországban gyártott vakcinát. A tárca honlapján közölte, hogy a hét végéig újabb szállítmány - 705 600 dózis - érkezése várható Ukrajnába ebből a védőoltásból a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül. A vakcinával azokat készülnek beoltani, akik már megkapták az első dózist.

Szerbia azért épít vakcinagyárat, hogy a jövőben meg tudja védeni magát
Szerbia azért épít vakcinagyárat, mert a jövőben szeretné megvédeni állampolgárait a koronavírustól és más, hasonló vírusoktól, valamint a térség, Európa és a világ más országain is segíteni szeretne - jelentette ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök hétfőn Belgrádban.

Aleksandar Vucic szerb elnök márciusban jelentette be, hogy megállapodás született arról, Szerbia Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel közösen épít vakcinagyárat Szerbiában, ahol a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát állítanák elő. A szerb államfő akkor azt mondta, hogy a vakcina előállítása már az idei év októberében megkezdődhetne, az építkezés azonban még nem kezdődött el, és egyelőre azt sem közölték, hol létesülne ez a gyár.

A hivatalos közlönyben néhány napja jelent meg az a szerb kormánydöntés, amelynek értelmében az ország költségvetéséből 1,867 milliárd dinárt (5,53 milliárd forint) szánnak a vakcinagyár felépítésére.

Ana Brnabic miniszterelnök hétfőn azt mondta, a vakcinagyárra az előrelátás miatt van szükség. "Már a járvány kitörése óta arra törekedtünk, hogy az állampolgáraink 100 százalékosan biztonságban legyenek, bármi történjék is" - húzta alá. Hozzátette: a térségbeli országokat is segítené Belgrád, hiszen amíg nem lesz mindenki védett, addig Szerbia sem az.

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a vakcinagyár akkor is nagy segítséget jelenthet, ha kiderül, hogy szükség lesz az oltás harmadik adagjára, vagy ha egy-két évente meg kell ismételni az oltásokat.

A jövőre nézve a kormányfő rámutatott, amikor nem lesz már szükség koronavírus elleni vakcinák ellőállítására, akkor gyógyszergyárként, vagy más oltóanyagok gyártására alkalmas üzemként, esetleg biotechnológiai fejlesztések végrehajtására alkalmas intézményként működhet tovább a hamarosan felépülő gyár.

Szerbia a koronavírus-járvány elleni vakcinák megjelenésekor nemcsak nyugati oltóanyagot, hanem keleti vakcinákat is vásárolt, Kínától például több mint négymillió adag oltást vett. A szerb kormány álláspontja szerint a keleti oltóanyagok is ugyanolyan jók, mint a nyugatiak, és a legfontosabb az, hogy minél hamarabb minél többen védetté váljanak. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően eddig a nagykorú lakosság majdnem felét beoltották már a nyugat-balkáni országban, a cél pedig az, hogy június 21-ig a nagykorú állampolgárok 56-60 százaléka megkapja a vakcinát.

Százezreket sújthat a hosszú covid Németországban
Százezreket sújthat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) leküzdése után ismeretlen okból jelentkező hosszú covid szindróma Németországban egy hétfőn ismertetett becslés szerint, a szövetségi kormány több millió eurót fordít a tünetegyüttes kialakulásának megértését és a betegek gyógyítását szolgáló kutatásokra. A szakértői becslések szerint a SARS-CoV-2-fertőzésen átesettek 10 százalékánál alakulnak ki a hosszú távon fennmaradó panaszok. Ez a bő 3,5 millió regisztrált fertőződés alapján legalább 350 ezer embert jelent. Ez "hihetetlenül nagy szám" - emelte ki berlini tájékoztatóján Anja Karliczek oktatási és tudományos kutatási ügyekért felelős miniszter.

Rámutatott: senki nem tudja megmondani, hogy kinél és miért alakulhatnak ki a vírus leküzdése utáni makacs tünetek, például a visszatérő fejfájás, az állandó nehéz légzés és a szűnni nem akaró kimerültség.

Kifejtette, hogy az eddigi adatok szerint a szindróma a fertőzés lefolyásától és a fertőzés előtti egészégi állapottól függetlenül lép fel, így nem ritkán olyan embereket is leterít, akik erejük teljében voltak, és észre sem vették, hogy a SARS-Cov-2 bejutott a szervezetükbe. Előfordul, hogy a betegek hónapokra kiesnek a munkájukból.

A tünetegyüttesnek még általánosan elfogadott neve és meghatározása sincs. Ez is azt indokolja, hogy összegyűjtsék az eddig felhalmozott tudást, és támogassák a további kutatásokat.

Erre szolgál a szövetségi kormány új, ötmillió eurós (1,75 milliárd forint) keretösszegű programja, amellyel elsősorban a szindróma jellegzetességeinek minél alaposabb feltárását és terápiás módszerek kifejlesztését ösztönzik - mondta Anja Karliczek.

A tartományi kormányok hatáskörébe tartozó oktatás szövetségi szintű támogatásával és a tudományos kutatás állami szervezésével és finanszírozásával foglalkozó minisztérium vezetője elmondta, hogy már tavaly kialakítottak egy hálózatot a SARS-CoV-2 által okozott betegség (Covid-19) ügyében folytatott kutatások összefogására. A 36 egyetemi klinikából álló hálózat munkáját a szövetségi kormány 150 millió euróval támogatja, ezt egészíti ki az új program.

Németországban továbbra is gyengül a vírus B.1.1.7-es jelzésű, úgynevezett brit változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám, amelyben kevesebben fertőződtek és haltak meg, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott második hullámban.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 1978 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez több mint 25 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 2682-höz képest. Az új esetekkel együtt 3 681 126 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - 35,10-re süllyedt az egy héttel korábbi 62,50-ről.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 36-re csökkent az egy héttel korábbi 43-ról. Az új halálesetekkel 88 442-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma Németországban.

A Covid-19 elleni védelmet szolgáló oltásokból vasárnapig csaknem ötvenmillió adagot - 49 940 729 dózist - adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 43 százaléka - 35 755 407 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 17,6 százaléka - 14 615 052 ember - rendelkezik.

Oroszország újabb nyolc országgal állítja helyre a légi forgalmat
Oroszország június 10-től újabb nyolc országgal, köztük Magyarországgal állítja helyre a még tavaly márciusban felfüggesztett rendszeres légiközlekedést, a kölcsönösség alapján - jelentették be az orosz fővárosban, Moszkvában kedden.

Budapest és Moszkva között heti két alkalommal járnak majd az utasszállítók. Oroszország emellett Ausztriával, Horvátországgal, Luxemburggal, Libanonnal, Mauritiusszal és Marokkóval újítja fel a rendszeres légiforgalmat, valamint charterjáratokat indít Albániába.

Ugyancsak június 10-től több FÁK-ország esetében sűrítik majd a járatokat Oroszországból.

A Nagy-Britanniába irányuló, korábban már felújított, de a vírus helyi változata miatt január 12-én ismét felfüggesztett légiközlekedést már szerdán újraindítja Moszkva. A korábban már szintén megnyitott, de április közepétől erősen korlátozott török és a lezárt tanzániai útiránnyal kapcsolatban az orosz fél nem vezetett be könnyítést.

Az orosz operatív törzs közleménye szerint a légiforgalom újraindítását és a járatsűrítést az tette lehetővé, hogy a járványhelyzet javult a célországokban. Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma egy nap alatt 8475-tel 5 071 917-re emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény 0,17 százalék, az új esetek 13,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 26 831-re csökkent, a halálos áldozatoké 359-cel 121 501-re, a felépülteké pedig 6715-tel 4 684 585-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 138,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 343 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 528 807 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Izraelben keddtől megszüntetik a korlátozásuk túlnyomó részét
Izraelben keddtől megszüntetik a koronavírus- járvány miatt bevezetett korlátozásuk túlnyomó részét a folyamatosan javuló járványügyi adatok nyomán - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden. Június 1-jétől néhány kivételtől eltekintve nem korlátozzák a mindennapi életet az országban, mert a koronavírus-járvány csökkenésének stabil és folyamatos mutatói már nem követelik meg a helyi gyakorlat szerint "zöld" és "lila" szabályozásoknak nevezett megszorításokat.

Bárki bárhová beléphet függetlenül attól, hogy beoltották -e, és nem szabályozzák az egyazon helyiségben tartózkodók számát sem. Zárt helyen azonban még mindig kötelező a maszkviselés, amelynek eltörlése a következő hetekben várható.

A családok a be nem oltott gyermekekkel együtt is leülhetnek a vendéglőkben mindenütt, nemcsak a kerthelyiségekben, valamint tesztelés nélkül megszállhatnak a szállodákban. Ismét teljes kapacitással működhetnek a rendezvénytermek, ugyanúgy megtarthatják az esküvőket és a családi rendezvényeket, mint a koronavírus-járvány előtt tették. A természetvédelmi területek és parkok egy részénél viszont érvényben marad az előzetes regisztráció. Ennek hiányában csakis akkor lehet belépni, ha még nem érték el a maximális látogatói számot, de ennek célja már a zsúfoltság elkerülése.

Teljes gőzzel működnek a kulturális és szórakoztató intézmények, a színházak, a mozik, ahol a nézőknek egyelőre még maszkban kell ülniük. Fellélegezhetnek a fodrászok és a szépségipar dolgozói, mert a szalonok is visszatérhetnek a járvány előtti munkamenethez.

A legfontosabb kivétel a tel-avivi Ben Gurion repülőtér marad, ahol továbbra is jelentős korlátozások érvényesek: csakis tesztelés után lehet kiutazni az országból, és a megérkezőket is tesztelik, hogy kiszűrjék a külföldi megbetegedéseket, vagy az esetleges újabb koronavírus-változatokat.

A 9,3 millió lelket számláló Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig 5 450 969 embert, az ország lakosságának 58.62 százalékát legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával. Hétfőn 22 360 teszt során mindössze 15 vírushordozót azonosítottak. Jelenleg 340 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A pandémia megjelenése óta 839 483 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6412-en haltak meg Izraelben.

Belgium 4 millió vakcinát adományoz a COVAX programon keresztül
Belgium június elejétől 4 millió koronavírus elleni vakcinát adományoz a hátrányos helyzetű országoknak az Egészségügyi Világszervezet COVAX programján keresztül - írta hétfőn a La Libre belga napilap.

A felajánlást Meryame Kitir fejlesztési miniszter jelentette be a belga rádióban. A miniszter elmondta, hogy az adományozásra kerülő oltásállomány nagyrészt az AstraZeneca és a Johnson & Johnson cég vakcináit fogja tartalmazni, mivel ezekkel a belga rendelkezések szerint, nem lehet 41 évnél fiatalabbakat beoltatni. A korhatáros alkalmazásra mindkét vakcina esetében azért került sor, mivel egy-egy esetben 40 év alatti személyeknél vérrög képződött a beoltás után.

A La Libre szerint a miniszter arra a felvetésre, mely szerint a fejlődő országokban az átlagnépesség sokkal fiatalabb, mint a fejlett országokban, mindössze annyit válaszolt: "etikátlan lenne, ha nem ajánlanák fel az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson cég féle oltóanyagokat, amelyeknek az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatos kockázata rendkívül alacsony."

Hozzátette, hogy bár Belgiumban is némi késedelem mutatkozik a vakcinaszállítások terén, "a világ egyes részein más országok még el sem kezdték az oltókampányaikat, mert nem áll rendelkezésükre vakcina".

A miniszter szerint "hamis biztonságérzetet" teremt ha csak a fejlett országok lakosait oltják be, mivel a nagyszámú beoltatlanság a fejlődő országokban erősíti a vírusmutánsok terjedésének kockázatát.

Belgium 2020 decemberében csatlakozott a COVAX-programhoz, és ezidáig 4 millió euró pénzügyi adományt bocsátott a donorkezdeményezés rendelkezésére.

Törökországban némileg tovább enyhítenek a járványintézkedéseken
Törökországban keddtől némileg tovább enyhítenek az új koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseken - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a kormány ülését követő sajtótájékoztatóján. Hétköznapokon később, 22 órakor kezdődik majd az éjszakai kijárási tilalom, továbbá az éttermek és a kávézók ismét fogadhatnak vendégeket.

Szintén változás, hogy a hétvégi kijárási korlátozás, amelynek keretében a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel, már csak a vasárnapot foglalja magában. A szombatra ezentúl azok a rendelkezések fognak vonatkozni, mint a hétköznapokra.

A hét utolsó napja kivételével reggel 7 és este 21 óra között újra fogadhatnak vendégeket az éttermek, a kávézók és a teázók, valamint megnyitják kapuikat a sportlétesítmények, illetve a vidámparkok is. Vasárnap az éttermek csak elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

A turisták továbbra is mentesülnek a korlátozások alól

Törökországban a járványügyi adatok az utóbbi másfél hónap alatt nagy mértékben javultak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett, április vége felé 40 ezer körül járt, május 20. óta pedig már 10 ezer alatt alakul, hétfőn például 6493-mal a legalacsonyabb volt január óta.

Ugyanakkor a betegség halálos áldozatainak napi száma nem mérséklődött ilyen mértékben. A napi mutató április 30-án 394-en tetőzött, most hétfőn pedig még mindig 122-n állt.

A kis-ázsiai országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 16 millió 586 ezer, míg a másodikat 12 millió 486 ezer ember kapta meg a 83,6 millió lakosból. Az oltási kampány tempója a február közepi gyors felfutás óta számottevően lassult. Emellett Törökország már megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról és gyártásáról is.

Spanyolországban nagyon lassan, de stabilan mérséklődik a járvány
Nagyon lassan, de továbbra is stabilan csökken a koronavírus-fertőzés terjedése Spanyolországban - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A járványügyi vezető részletezte: a 15 és 55 év közöttiek körében tapasztalható enyhe emelkedés néhány tartományban, míg a járvány szempontjából leginkább veszélyeztetett idősek között jelentősen lecsökkent a fertőzöttek aránya.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 965 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és péntek óta mintegy 9700 új esetet regisztráltak.

Százezer emberből átlagosan 122-en fertőződtek meg az utóbbi két hétben. Például Baszkföldön 196, míg Valenciában 34 a százezerre vetített esetszám.

A dél-európai országban a járvány kezdete óta 3,67 millió embernél igazolták a fertőzést.

Fernando Simón beszámolt arról, hogy jelentősen lecsökkent a kórházi kezelésre szorulók száma. Jelenleg mintegy 4800 Covid-beteg kap egészségügyi ellátást, ami a kapacitások 3,9 százalékát jelenti. Jóval lassabb ütemben, de szintén mérséklődik az intenzív osztályok leterheltsége. Több mint 1300 páciens részesül intenzív terápiában, a rendelkezésre álló ágyszám 13,9 százalékát kihasználva. A halálozás is tovább csökken, az elmúlt egy hétben 70-en vesztették életüket. Nyolc spanyol régióban már nincs halálos áldozata a fertőzésnek, például Asztúriában nyolc napja, Melilla, észak-afrikai spanyol autonóm városban két hete nem történt újabb haláleset a járvánnyal összefüggésben. A koronavírus eddig 79 953 emberéletet követelt.

Spanyolországba december óta 28 millió adag, koronavírus elleni vakcina érkezett, amelyből egy dózist 18 millióan, a lakosság 38 százaléka kapott meg. Az oltási program 9,2 millió embernél teljes, amely a lakosság 19,4 százalékát jelenti.

A Kanári-szigetek már negatív PCR-teszt nélkül is fogadja a beoltott spanyolokat az ország más tartományaiból. A Baleár-szigeteken vasárnaptól megszűnik az éjszakai kijárási tilalom és bővül az engedélyezett gyülekezési létszám. Baszkföldön szerdától éjfélig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek, két órával tovább mint eddig. Madridban a mozik, színházak és a vendéglátóhelyek hajnali egyig működhetnek, utóbbiak zárt térben négy helyett hat, szabad térben hat helyett nyolc vendéget ültethetnek egy asztalhoz.

Legolvasottabb cikkeink